Als je van baan wilt veranderen, kun je daar verschillende redenen voor hebben. Die reden wil je niet altijd delen met je potentiële nieuwe werkgever. Wat moet je dan antwoorden, als tijdens je sollicitatiegesprek wordt gevraagd waarom je eigenlijk op zoek bent naar een nieuwe baan?
Waarom wordt deze vraag gesteld?
Als je een aantal jaar een startersfunctie hebt vervuld en daarna verder gaat solliciteren, zal niemand daar van op kijken. Maar soms lijkt het voor een buitenstaander niet logisch dat je al weer aan het solliciteren slaat. In zo’n geval kun je daar dan ook een vraag over verwachten. Daarnaast wil een recruiter graag weten wat je wel en niet leuk vindt aan je huidige baan. Als je vertelt wat je mist in je huidige functie en dus zoekt in een nieuwe baan, kan de recruiter inschatten in hoeverre de nieuwe functie aansluit bij je ambities.
Wat moet je niet antwoorden?
Wat je ook antwoordt, hou het positief! Laat je niet in negatieve zin uit over je huidige werkgever of collega’s. Vertel dus niet dat sfeer vaak om te snijden is of dat het bij je huidige bedrijf een grote chaos is, waardoor je daar echt niet langer wilt werken. Begin ook niet over je salaris of over je arbeidsvoorwaarden. Dus antwoord niet dat je je werk wel leuk vindt, maar dat je het echt niet volhoudt om elke dag van acht tot vijf op kantoor aanwezig te moeten zijn en dat je daarom een baan met flexibele werktijden wilt.
Ook dat je net een functionerings- of beoordelingsgesprek achter de rug hebt waaruit blijkt dat je leidinggevende niet zo heel positief over je is, kun je beter niet vermelden.
Wat is wel een goed antwoord?
Een goed antwoord legt een verbinding tussen de reden waarom je weg wilt en de nieuwe functie waarop je gesolliciteerd hebt. En dan het liefst met een positieve draai er aan. Bijvoorbeeld: je hebt in je huidige baan enorm veel geleerd en hebt er een erg fijne tijd gehad. Door je ervaring daar weet je nu in welke richting je je verder wilt ontwikkelen. In je huidige baan is er niet de mogelijkheid om door te groeien, in de vacante functie bij je potentiële nieuwe werkgever zie je die mogelijkheid wel. Vraag dan gelijk even aan je gesprekspartner of hij of zij dat ook zo ziet. Zo verleg je het gespreksonderwerp weer naar de toekomst in plaats van het verleden.
Als je je huidige baan nog niet zo lang hebt
Als je je huidige functie nog maar kort hebt vervuld, dan is bovenstaand antwoord niet zo geloofwaardig. Je zult er dan een andere draai aan moeten geven. Je kunt dan aangeven dat het een korte, maar intensieve tijd is geweest. Je bent er achter gekomen dat de focus van het bedrijf niet overeenkomt met hetgeen jij graag wilt bereiken in je werk. Zo kun je bijvoorbeeld verklaren dat je vanuit het bedrijfsleven wilt overstappen naar een non-profitorganisatie.
Als er sprake is van een conflict waardoor je weg wilt en je echt verder geen reden kan verzinnen waarom je bent gaan solliciteren, dan kun je wel kort aangeven dat de situatie in je huidige bedrijf niet optimaal is. Geef dan wel altijd aan wat jij zelf hebt gedaan om de situatie te verbeteren en vertel wat je er van hebt geleerd. Probeer zo snel mogelijk het gesprek weer te verleggen naar de nieuwe functie.
Jobhoppen
Als je de laatste jaren nog al aan het jobhoppen bent geweest, dan kun je daar natuurlijk ook een vraag over verwachten. Geef aan waarom je zo vaak van baan gewisseld bent. Dat je je snel ergens verveelt, is dan misschien niet zo’n goed antwoord. Dat je hebt onderzocht welke functie en wat voor soort bedrijf het beste bij je past, klinkt dan al een stuk beter. Zeg er dan wel bij dat je daar nu achter bent en dat je verwacht je nieuwe functie voor langere tijd te vervullen.