Je stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Na alle theoretische kennis die je aangereikt hebt gekregen, kun je nu kennismaken met de praktijk. Van een stage kun je enorm veel leren en soms leidt je stage zelfs tot een baan. Maar hoe doe je dat, van je stage een succes maken?
Stagebedrijf uitzoeken
Een succesvolle stage begint met het vinden van een geschikt stagebedrijf. Bij een geschikt stagebedrijf kan jij de praktijk leren kennen en krijg jij kansen om je te ontwikkelen. Het is dus belangrijk om van te voren te bedenken bij wat voor organisatie je zou willen werken en met voor soort werk je ervaring op zou willen doen.
Stageplan schrijven
Als je een stageplek hebt gevonden, is de volgende stap het schrijven van een stageplan. Soms wordt dit door de opleiding verplicht. Ook als dat dat niet het geval is, is het zinvol om een dergelijk plan te maken. In een stageplan omschrijf je wat je stage gaat inhouden. Behalve feitelijkheden zoals de naam van het bedrijf en de stageperiode gaat het om een omschrijving van de werkzaamheden en jouw verantwoordelijkheden. Beschrijf wat je concreet gaat doen, dus wat jouw taken zijn en welke vaardigheden je daarvoor moet ontwikkelen. Door hier van te voren goed over na te denken, kun je je stagetijd beter benutten. Als het om een afstudeerstage gaat, omschrijf je in je stageplan wat je gaat onderzoeken of welke opdracht je voor het bedrijf gaat uitvoeren.
Stageplan goed laten keuren
Het is belangrijk dat je je stageplan voorlegt aan het stagebedrijf en dat je er goedkeuring voor krijgt. Vaak zal het vaststellen van je taken en verantwoordelijkheden in overleg gaan. Door alles op papier vast te leggen, kan er later geen onduidelijkheid ontstaan over wat er nu precies is afgesproken. Als het stagebedrijf niet akkoord gaat met je stageplan, dan zal je een plan B moeten hebben. Overleg wat er dan wel mogelijk is en of dit aansluit bij wat jij wilt. Zo niet, dan kun je nog proberen om een ander stagebedrijf te vinden.
Begeleiding tijdens je stage
Een stage is om van te leren! Dit betekent dat je niet alles in een keer goed hoeft te doen en dat je niet alles zelf hoeft uit te vinden. Bij een goede stage krijg je begeleiding, zowel vanuit je opleiding als vanuit het bedrijf waarbij je stage loopt. Daarvoor krijg je meestal een stagebegeleider of mentor toegewezen. Hoe de begeleiding binnen het bedrijf precies verloopt, hangt van veel factoren af. Heb je vragen of problemen, dan is in ieder geval je stagebegeleider de aangewezen persoon tot wie je je moet wenden. In het ideale geval neemt je stagebegeleider je ook mee naar besprekingen en bijeenkomsten binnen en buiten het bedrijf, zodat je echt een kijkje in de keuken krijgt. Je krijgt dan een goede indruk wat werken bij dat bedrijf inhoudt. Sommige bedrijven zijn minder gericht op het leerproces van je stage. Daar wordt vooral van je verwacht dat je meewerkt en productie draait.
Begeleiding vanuit je opleiding
Tijdens je stage heb je meestal een of twee keer contact met je stagebegeleider vanuit je opleiding. Vaak komt hij of zij ook een keer bij je langs op je stageplek. Je stagebegeleider moet in de gaten houden of de stage aan de eisen vanuit de opleiding voldoet en of jij het er als stagiair goed vanaf brengt. Zijn er problemen op je stageadres en kom je er met het bedrijf niet uit, dan kun je ook aankloppen bij je stagebegeleider vanuit je opleiding. Over het algemeen zal deze begeleider ook je stageverslag beoordelen. Als je daar vragen over hebt, kun je die dus ook aan hem of haar stellen.
Wat kun je zelf verder doen?
Tijdens je stage heb je niet alles zelf in de hand, maar om er een succes van te maken kun je wel heel veel zelf doen. Het valt misschien niet mee om als student aan het leven van een werkende te wennen. Maar om een succes van je stage te maken, zal je je hier toch echt aan moeten aanpassen. Dat begint al met op tijd komen. Sommige banen spelen zich nu eenmaal tussen acht en vijf op kantoor af. Is dat bij je stage het geval, dan moet jij daar dus ook binnen die tijden aanwezig zijn.
Daarnaast moet je meestal gewoon hard werken. De taken die je krijgt toebedeeld, moeten vaak binnen een bepaalde tijd af zijn. Klets dus niet te veel, zit niet de hele tijd op je telefoon te kijken en doe geen dingen op de computer die niets met je stage te maken hebben.
Pas je aan de bedrijfscultuur aan
Pas je zoveel mogelijk aan het bedrijf aan. Doe niet te informeel als er een heel formele bedrijfscultuur heerst. Let ook op je kleding. Loop iedereen in pak? Kom zelf dan niet in een spijkerbroek met gaten erin. Als je een mail moet schrijven en je weet niet zo goed hoe de toon daarvan moet zijn, vraag dan om een voorbeeld. Of vraag of een collega je tekst even naleest.
Als je vertrouwelijke informatie te zien krijgt, hou deze dan voor je. Het is niet de bedoeling dat je als stagiair bedrijfsinformatie verspreidt.
Benut je tijd goed
Benut de tijd van je stage goed en probeer zoveel mogelijk te leren. Toon betrokkenheid bij het bedrijf en vraag collega’s naar hun werkervaring en stel vragen als je iets niet begrijpt. Als je taken klaar zijn, neem dan zelf het initiatief om extra werk te vragen. Vraag ook gewoon of je bij een bepaalde bespreking of vergadering aanwezig mag zijn als die je interessant lijkt. Hiervan kun je ook erg veel leren. Kortom zorg ervoor dat je een goede indruk maakt tijdens je stage en dat je er voor je zelf het maximale uithaalt!