Wat kun je beter niet in je sollicitatiebrief vermelden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Een goede sollicitatiebrief schrijven is best lastig. Je wilt geen standaardbrief schrijven, maar opvallen tussen de andere sollicitanten. Wat je zeker niet wilt, is op de verkeerde manier opvallenHoe voorkom je dat? Welke dingen moet je in geen geval in je brief vermelden?

Stappen in sollicitatieproces

Tussen een vacature lezen en daadwerkelijk die baan krijgen zitten heel wat stappen. Bij iedere stap vallen er steeds weer kandidaten af, totdat er uiteindelijk een overblijft die de functie mag vervullen. De eerste stap in dat hele proces is meestal het schrijven van een sollicitatiebrief. Om niet gelijk na die eerste stap af te vallen, maar tot die kandidaten te horen die verder mogen in het proces, zul je een heel goede brief moeten schrijven. Je moet jouw potentiële werkgever er in een of hooguit twee A-viertjes van zien te overtuigen dat jij heel geschikt bent voor die functie.

Doel van sollicitatiebrief

Doel van je brief is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. In dat gesprek heb je meestal een uur de tijd om jezelf te presenteren. In die brief krijg je zo veel tijd niet. De recruiter zal in eerste instantie hooguit een minuut tijd besteden aan het bekijken van je brief. Dan moet duidelijk zijn of jij een geschikte kandidaat bent of niet. Het begin van je brief is dus eigenlijk het belangrijkste. Als de recruiter in de eerste alinea al drie keer een typefout is tegengekomen of een zin die niet loopt, dan zijn je kansen verkeken.

Wat wel en wat niet in je brief moet

Kort gezegd moet jij in je brief vermelden waarom je solliciteert op deze functie (wat je er zo leuk aan vindt) en waarom jij zo geschikt bent voor deze functie (wat jij te bieden hebt). Je moet dus een persoonlijke, op de functie toegespitste brief schrijven en er voor zorgen dat zowel je enthousiasme als je geschiktheid duidelijk naar voren komt. En dat allemaal in een paar alinea’s. Je mag niet te veel uitweiden, maar al je verkoopargumenten kort en bondig presenteren. Het klinkt misschien simpel, maar dat is het zeker niet. Veel sollicitanten gaan de mist in en vertellen in hun brief net de verkeerde dingen. Wat je nooit in je brief moet vermelden? Lees het hieronder!

Geef niet te veel details

Misschien vind jij het wel belangrijk om in detail te vertellen wat je nu precies in je vorige functie hebt gedaan en waarom dat zo goed aansluit op de baan waarop je nu solliciteert. Dat kan een nauwkeurige beschrijving van werkzaamheden zijn of alle details over software waarmee je gewerkt hebt. Bedenk dat een recruiter die je brief leest daar niet in geïnteresseerd zal zijn. Technische informatie is misschien interessant tijdens een latere fase van het sollicitatieproces, maar nog niet in je brief. Alleen als er in de vacature naar wordt gevraagd, kun je hier kort iets over zeggen. Verwijs voor details eventueel naar je cv, maar zet ze niet in je brief. Een recruiter zal anders snel afhaken tijdens het lezen en je brief op het stapeltje ‘niet interessant leggen.

Vertel niet over je zwakke punten

Maak in je brief geen negatieve reclame voor jezelf. Je moet jezelf aanprijzen, zeker niet afkraken. Dus wordt er gevraagd naar iemand die flexibel en proactief is en goed kan samenwerken, vertel dan niet dat je eerder afwachtend dan proactief bent. Je hoeft echt niet over elk aandachtspunt uit de vacature iets in je brief te noemen. Blink je uit in samenwerken en krijg je daar energie van? Leg daar dan de nadruk op en laat die andere punten waar je niet zo goed in bent maar even rusten. Je kunt later in een sollicitatiegesprek altijd nog aangeven dat die proactiviteit nog een punt is dat je aan het ontwikkelen bent.

Schep niet op over je kwaliteiten

Het tegenovergestelde van punt 2 is ook niet goed: schep nooit op over je kwaliteiten. Benoem je competenties op een zakelijke manier, maar overdrijf het benadrukken daarvan zeker niet. Ook als je vermeldt wat anderen over je zeggen, hou het dan neutraal. Dus: ‘Mijn collega’s vinden altijd dat ik op een prettige manier met hen samenwerk’ en niet ‘Mijn collega’s zijn altijd helemaal lyrisch over mijn manier van samenwerken. Ze zeggen iedere keer weer dat het zo’n feest is als ik bij hen in het team zit, ze vragen bij de leidinggevende altijd speciaal naar mij.’

Geef niet af op je vorige of huidige werkgever

Schrijf in je brief nooit dat je reden om te solliciteren is dat je bij je huidige werkgever weg wilt. Of je nu een conflict hebt met je werkgever of het werk vreselijk vindt, geef dit nooit als argument voor je sollicitatie. Je nieuwe werkgever zal een negatieve keuze nooit op prijs stellen. Zeg ook niet zoiets dat je bij je vorige bedrijf je werkzaamheden wel leuk vond, maar dat je het een vreselijk bedrijf vond om bij te werken. Concentreer je op de vacature en haal hier je argumenten om te solliciteren uit. Kijk naar de mogelijkheden die het bedrijf je kan bieden en benader je sollicitatie positief als een nieuwe stap in je ontwikkeling.

Stel geen salariseisen

Spreek nooit over het salaris in je brief. Ook als er in de vacature een salarisindicatie wordt gegeven, is dat voor jou geen reden om hier iets over te zeggen. Dus niet dat je je wel in het geboden salaris kunt vinden, maar zeker ook niet dat je de geboden schaal wat laag vindt of dat je in je huidige functie meer verdient. Als het aangeboden salaris een onoverkomelijk bezwaar is, dan kun je beter niet solliciteren. Ook iets over arbeidsvoorwaarden zeggen (auto van de zaak of in deeltijd werken) hoort niet in een sollicitatiebrief. Deze zaken komen eventueel later wel aan de orde als het bedrijf daadwerkelijk met je in zee wil. 

Vertel niet dat je al heel lang werkloos bent

Jij kunt er misschien niets aan doen als je al jaren werkloos bent, maar het is niet echt een goede binnenkomer bij een nieuwe werkgever. Lieg niet dat je al die jaren een betaalde baan hebt gehad, maar benadruk zeker niet dat het al die tijd niet lukte om werk te vinden. Probeer onder de aandacht te brengen wat je in die tijd wel hebt gedaan. Een opleiding, een stage, vrijwilligerswerk? Ook al kon je daar je week niet mee vullen, benadruk dat je al die tijd actief was en dat je je tijd nuttig hebt besteed.

Vertel niet dat je erg lang ziek bent geweest

Nog een lastige: ziekte. Als je gedurende een korte tijd uit de roulatie bent geweest, zal dat niet zo opvallen. Vaak was je nog in dienst bij je werkgever en kun je voor die periode gewoon vermelden dat je daar werkte. Heeft je ziekte echter tot je ontslag geleid of ben je nu aan het opkrabbelen van een burn-out, dan is het wat lastiger. Toch kun je beter niet gelijk in je brief vermelden dat je langdurig ziek thuis bent geweest. Concentreer je ook dan gewoon op je competenties en de werkzaamheden die je in deze functie moet gaan vervullen.

Geef niet als reden om te solliciteren dat de baan zo lekker dicht bij je huis is

Stel je staat elke dag twee keer meer dan een uur in de file. Dat kan een goede reden zijn om te solliciteren naar een baan die wat dichter bij je huis is. Noem deze reden echter niet in je brief. De recruiter zal ook wel op je cv zien, dat je reistijd met deze nieuwe baan minder wordt, maar zal liever hebben dat je solliciteert omdat je om andere redenen enthousiast wordt over de functie. 

Andersom kan het wel goed zijn om een toelichting te geven als je ver van huis solliciteert. Misschien heb je altijd al 200 km verderop willen wonen of woont je partner daar in de buurt. Of je vindt het zo’n topbaan, dat je de reistijd voor lief neemt. 

Vertel niet dat je niet met je collega’s overweg kunt

De inhoud van je werk is één ding, de werksfeer een ander. Collega’s kunnen saai werk draaglijk maken, maar leuk werk ook ondraaglijk. Vertel alleen niet in je sollicitatiebrief dat je collega’s de belangrijkste reden zijn om een andere baan te zoeken. Een werkgever zal al snel denken dat dat niet alleen aan je collega’s ligt, maar ook aan jou.

Vertel niet dat je nog meer sollicitaties hebt lopen

Een werkgever zal graag zien dat jij heel gericht op die ene functie solliciteert. Hij weet natuurlijk ook wel dat dat niet realistisch is, maar vertel hem niet al in je brief dat je nog meer sollicitaties hebt lopen. Vraag zeker niet of ze een beetje op willen schieten met de procedure, omdat je ook met een ander bedrijf in gesprek bent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!