Sollicitatiekleding: met deze tips kies jij de juiste outfit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Wat goed, het is je gelukt! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je kunt beginnen met de voorbereidingen. De eerste indruk van jou wordt al in de eerste paar minuten van de ontmoeting gevormd. Daarom is het belangrijk dat je goed voor de dag komt. Uiteraard is wat je zegt en hoe je overkomt tijdens een sollicitatiegesprek het allerbelangrijkste.

Toch spelen je kleding en uiterlijke verzorging ook een grote rol. Hiermee kun je namelijk een stukje professionaliteit laten zien. Je toont dat je je weet aan te passen aan het bedrijf. Maar hoe weet je wat de juiste sollicitatiekleding is voor je gesprek? Met onderstaande tips zorgen we dat je helemaal klaar bent om de juiste indruk achter te laten met je looks.

Verschillende bedrijven, verschillende stijlen

Laten we beginnen met dat een nette sollicitatie outfit een grote bijdrage levert aan het succes van jouw gesprek. Niet alleen omdat je hiermee aantoont dat je je best hebt gedaan, maar ook omdat je waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder bent in deze outfit. Om vervolgens te bepalen wat voor sollicitatiekleding gepast is, moeten we inzoomen op het bedrijf waar je solliciteert.

Zo is het logisch dat er bij een grote bank een andere dresscode geldt dan bij een jong en hip marketingbureau. Verdiep je daarom van te voren alvast goed in de dresscode en bedrijfscultuur. Dit kun je doen door foto’s op de website, de LinkedIn pagina of andere social media kanalen te bekijken. Wat dragen de mensen op de afbeeldingen en hoe zakelijk voelt hun communicatie aan?

Belangrijke basisregels bij je sollicitatiekleding

Ook als je tijdens je onderzoek ziet dat mensen zich erg casual kleden, is het belangrijk dat jij je net iets netter kleedt dan de mensen op de werkvloer. Hiermee toon je een stukje professionaliteit en laat je zien dat je echt je best hebt gedaan. Klinkt dit misschien nog een beetje abstract? Dan hebben we een paar belangrijke basisregels onder elkaar gezet:

  • Draag (op religieuze redenen na) geen hoofddeksel;
  • Kleed je niet te bloot. Zorg dat je geen blote buik, benen of diepe decolletés zichtbaar hebt.
  • Draag de juiste maat kleding. Het klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar het ziet er erg onverzorgd uit als je kleding te groot of te klein is.
  • Kies voor minimale sieraden. Té groot of té opvallend is een no go. Dit kan voor afleiding zorgen en dat is niet de bedoeling.
  • Draag enkel subtiele make-up. Kies je voor te veel kleur dan kan dit wederom voor afleiding zorgen en we willen dat de aandacht op jou gevestigd blijft!
  • Beperk je gezichtsbeharing. Om er zeker van te zijn dat je hier geen misstap in maakt raden we aan gewoon fris geschoren naar je sollicitatiegesprek toe te komen. Het is tegenwoordig dat wel niet meer de norm, maar het ziet er hoe dan ook verzorgd uit.
  • Bedek je piercings en tatoeages. Ondanks dat het steeds meer geaccepteerd is op de werkvloer, blijft het verstandig je hierop aan te passen. Als het te bedekken is, raden we aan om ervoor te zorgen dat ze niet afleiden van wat je te zeggen hebt.

Bijzondere sollicitaties

Er zijn een aantal ‘bijzondere’ omstandigheden als het op sollicitatiegesprekken aankomt. Zo kan het namelijk een bloedhete zomerdag zijn. Kies echter ook in dit weer altijd voor een lange broek. Denk hierbij aan een nette pantalon of chino. Een jurk of rok is ook leuk, maar let op dat deze niet korter is dan net boven de knieën. Heb je het snel warm en ben je bang om te zweten? Kies dan voor goed ademend materiaal en kleding die niet te strak zit.

Is het juist een ijskoude winterdag? Kies dan voor een shirt of blouse met lange mouwen. Deze sollicitatie outfit kun je nog warmer maken door hier een jasje of pullover bij aan te trekken. Zorg alleen voor dat je niet té dik bent ingepakt, de kans is namelijk best groot dat je het binnen wel heel warm krijgt. Je wilt natuurlijk niet dat opeens het zweet je uitbreekt.

Omdat onze wereld nog steeds heel snel aan het digitaliseren is, kan het natuurlijk zo zijn dat je sollicitatiegesprek online plaatsvindt. Bij het afleggen van een online assessment hoef je natuurlijk niet netjes gekleed, omdat je hierbij niet in contact komt met een echt persoon. Maar heb je een online sollicitatiegesprek? Controleer dan even goed hoe je kleding op beeld overkomt. Zo kunnen stipjes en streepjes zorgen voor ruis op het beeld.

Succes met je sollicitatie!

We hopen dat met deze tips voor het kiezen van de juiste sollicitatiekleding helemaal klaar bent om te knallen tijdens je gesprek. Wees goed voorbereid, maar wees vooral (de beste versie van) jezelf. Aan je outfit zal het in ieder geval niet liggen, dus het rest ons alleen nog je heel veel succes te wensen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!