Er zijn vele redenen om een bepaald beroep te kiezen. Maar houd je er ook rekening mee of je er gelukkig van wordt? Van het ene beroep schijn je gelukkiger te worden dan van het andere. Ja, daar is onderzoek naar gedaan!
Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden
In 2017 is voor de dertiende keer de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uitgevoerd door TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit is een grootschalige enquête onder werknemers in Nederland waarin allerlei vragen over arbeidsomstandigheden worden gesteld en waarin ook wordt gevraagd hoe tevreden werknemers zijn met hun werk. Hieruit bleek dat een groot deel van Nederland best tevreden is met zijn werk. Van alle geënquêteerden zei 58,5% tevreden te zijn en 17,6% zelfs zeer tevreden. 15,6% gaf aan niet ontevreden en niet tevreden te zijn, 4,7% was ontevreden en 3,8% zeer ontevreden.
Top twintig in Londen
Al met al is iedereen dus behoorlijk gelukkig, maar is dit uit te splitsen per beroep? In 2015 heeft de wetenschapper Paul Dolan hier onderzoek naar gedaan onder de beroepsbevolking in Londen. Zijn uitkomsten waren opmerkelijk. Van de mensen met lager betaalde beroepen zei een aanzienlijk hoger percentage gelukkig te zijn dan van degenen met de traditioneel goed betaalde beroepen. Zijn top twintig zag er als volgt uit:
- Bloemist en hovenier: 87%
- Kapper en schoonheidsspecialist: 79%
- Loodgieter: 76%
- Marketing- en pr-medewerker: 75%
- Wetenschapper: 69%
- Medewerker in de toerismebranche: 67%
- Bouwvakker: 66%
- Dokter en tandarts: 65%
- Advocaat: 64%
- Verpleegkundige: 62%
- Architect: 62%
- Medewerker kinderopvang en jongerenwerker: 60%
- Leraar: 59%
- Accountant: 58%
- Automonteur: 57%
- Elektricien: 55%
- Cateraar: 55%
- Personeelsmedewerker (HR): 54%
- ICT-er en telecommunicatiemedewerker: 48%
- Bankier: 44%
Autonomie en dankbaarheid
Verklaring voor dit lijstje zou aan de ene kant de autonomie zijn die mensen met deze beroepen ervaren. Het zelf verantwoordelijk zijn voor je werk en zelf je regels kunnen bepalen is blijkbaar belangrijk voor het ervaren van geluk. Daarnaast zou het ontvangen van positieve feedback een belangrijke bijdrage aan geluk leveren. Zeker met de beroepen uit de top drie geef je iets aan anderen, die vervolgens gelijk hun blijheid of dankbaarheid tonen voor die mooie bos bloemen, dat nieuwe kapsel of de gerepareerde wc. Iets aan iemand anders geven en dankbaarheid ervaren maakt dus gelukkig.
Nog meer lijstjes
Nu zijn er meer onderzoeken geweest naar welk beroep het meest gelukkig maakt. En daar blijken soms heel andere dingen uit te komen. Nog maar twee lijstjes dan. Ten eerste de uitkomst van een onderzoek door TNO:
- Leidinggevende
- Vertegenwoordiger
- Verzekeringsagent
- ICT’er
- Architect
- Docent in het hoger onderwijs
- Secretaresse
- Boekhouder
- Drukker
- Visser
In Amerika
En als tweede de resultaten van een Amerikaans onderzoek:
- Predikant en non
- Brandweerman
- Fysiotherapeut
- Schrijver
- Docent in het speciaal onderwijs
- Docent
- Kunstenaar
- Psycholoog
- Financieel verkoopmedewerker
- Machinist van grote machines
Niet alleen autonomie belangrijk
De conclusie kan misschien wel zijn dat er geen specifiek beroep is dat het gelukkigst maakt. Elk onderzoek wijst weer iets anders uit. Deskundigen zijn het er wel over eens dat bepaalde factoren in je werk bijdragen aan je tevredenheid over je baan. Behalve de eerder genoemde autonomie is vooral de betekenis die je werk heeft erg belangrijk. Het gaat er om dat je het gevoel hebt dat je bijdraagt aan een eindproduct en dat je je kan identificeren met het werk dat je doet en de organisatie waarin je werkt.
Nog drie factoren
Daarnaast zijn nog drie factoren van belang: competentie, sociale omgeving en balans tussen werk en privé. Bij competentie gaat het erom dat je werk doet dat bij je past en dat je je verder kunt ontwikkelen. Ook het gevoel hebben dat je daadwerkelijk iets bereikt, hoort daar bij. Het geeft een goed gevoel als je iedere dag, week of desnoods maand dingen van je lijstje kan schrappen omdat ze zijn afgerond. De sociale omgeving wordt ook als belangrijk ervaren voor geluk. Heb je leuke collega’s, is het gezellig, maar kun je ook op ze bouwen? Heb je het gevoel dat jullie met elkaar dingen voor elkaar kunnen krijgen en is de sfeer in de rest van het bedrijf ook goed? Dan word je daar gelukkig van.
Als laatste moeten werk en privé in balans zijn. Je werk kan nog zo leuk zijn, maar als het niet met thuis te combineren is, zal je er niet echt gelukkig van worden. Ook het altijd bereikbaar moeten zijn voor je werk en geen tijd hebben om verlof op te nemen, kan er voor zorgen dat je ongelukkig wordt.
Conclusie
Conclusie van dit alles kan zijn, dat je bij het kiezen van een beroep maar niet al te erg naar die lijstjes met gelukkige beroepen moet kijken. Wel relevant misschien is om te bepalen in hoeverre in jouw droomberoep de genoemde factoren een rol spelen. En hoe belangrijk die voor jou zijn. Misschien heb jij helemaal geen behoefte aan autonomie en wordt je geluk door heel andere dingen bepaald.