Alles over een Assessment voor de zorg

Als je aan de slag wilt gaan in de zorg kan het zijn dat je naast een bevoegd diploma ook moet laten zien dat je bepaalde kennis of vaardigheden in huis hebt. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van een zorg assessment. In dit assessment word je getest door middel van vragen en opdrachten.

Hoe zo’n assessment er precies uit kan zien, lees je op deze pagina.

Meteen oefenen voor: Bridge Testgroup, LTP of PiCompany.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op zorg assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is een assessment in de zorg?

Assessment zorgMet een assessment word je als sollicitant getest op capaciteiten en intelligentie. In een assessment komen verschillende onderdelen aan bod: van capaciteitentest tot interviewvragen en een rollenspel.

Voor een assessment scoor je geen cijfer, je haalt het of je haalt het niet.. Je concurreert met de andere sollicitanten, omdat bijvoorbeeld 50% of minder slaagt. Een goede voorbereiding is hier dus al het halve werk. Zorg ervoor dat jij de juiste onderdelen en vragen oefent, dan is dat assessment voor jou een makkie.

Waarom een assessment in de zorg?

Een assessment in de zorg wordt vaak afgenomen om er zeker van te zijn dat de nieuwe zorgmedewerker alle nodige kennis, vaardigheden en talenten in huis heeft. Daarnaast is een assessment ook een manier om potentiële kandidaten voor te selecteren. Je moet je voorstellen dat er tijdens een sollicitatieprocedure tientallen kandidaten binnenkomen. Het is dan lastig om met elke geschikte kandidaat in gesprek te gaan.

Door het inzetten van een assessment, wordt er alvast een voorselectie gemaakt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je pas wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wanneer je met je assessment beter dan 60% van de normgroep scoort.

Hoe ziet een zorg assessment zorg eruit?

Heb je net een sollicitatiebrief voor die leuke zorgfunctie de deur uit gestuurd? Dan is er een kans dat je binnenkort een uitnodiging ontvangt om een assessment te maken. Je kunt deze uitnodiging ontvangen van het bedrijf waar je solliciteert of van het assessmentbureau.

Wanneer je start met je assessment, krijg je eerst een uitgebreide uitleg over wat je te wachten staat. Bijvoorbeeld: wat voor soort vragen erin staan en waar je op moet letten. Wil je vooraf nóg beter weten waar je aan toe bent? Dan kun je je ook voorbereiden door een assessment voor de zorg te oefenen.

Een assessment voor de zorg is vaak een capaciteitentest die bestaat uit abstract redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. In sommige gevallen wordt dit aangevuld met een interview en een praktijksimulatie.

Assessment verzorgende IG voorbeeld

Heb je gesolliciteerd naar de functie verzorgende IG en ben je op zoek naar meer informatie over het assessment verzorgende IG? Geen zorgen, dit assessment is vaak niet anders dan de algemene assessments die voor de zorg worden afgenomen. Uit de resultaten van het assessment rolt een assessment verslag verzorgende IG. Dit bestaat uit de volgende gegevens:

 • De uitslag van jouw capaciteitentest
 • Het gescoorde % ten opzichte van de normgroep

We vertellen verderop in dit artikel precies wat voor onderdelen er in het assessment verzorgende IG aan bod komen en welke vragen je kunt verwachten.

Wat meet een assessment in de zorg?

Met een assessment voor de zorg worden kandidaten vaak getest op hun beheersing van Nederlands, Engels en op hun rekenvaardigheden. Zo weten zorginstellingen of kandidaten voldoende Nederland en Engels spreken en of zij op mbo-, hbo-, of wo-niveau kunnen rekenen.

Door het resultaat van je assessment te vergelijken met dat van de normgroep, wordt je score berekend. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op het eindresultaat. Denk bijvoorbeeld aan het aantal gemaakte vragen, welke specifieke vraag je juist of onjuist beantwoord en hoe andere sollicitanten die vragen hebben beantwoord. Scoor je bijvoorbeeld goed op een vraag die de meerderheid fout heeft, dan heeft dat een positieve invloed op je eindresultaat.

Welke vaardigheden heb je nodig om een assessment voor de zorg te maken?

Voor het maken van een assessment voor de zorg moet je over verschillende vaardigheden beschikken.

Het LTP assessment

LTP matrix oefenenEen LTP (Laboratorium voor de Taste Psychologie) test wordt door veel zorginstellingen gebruikt als capaciteitentest. Er bestaan meerdere varianten van het assessment, dus het is belangrijk dat je weet welke onderdelen er worden gevraagd. De meest gebruikte onderdelen zijn:

 • Figuurreeksen – bij deze abstracte test moet je bepalen welk figuur logisch de volgende in de reeks moet zijn aan de hand van gemeenschappelijke eigenschappen. Enkele voorbeelden van gemeenschappelijke eigenschappen zijn: het aantal figuren, de vorm van de figuren en de vulling.
 • Analogieën – bij deze test word je getest op verbaal redeneren door middel van dubbele analogieën. Er worden verschillende analogieën getest op het assessment. Naast analogieën die betrekking hebben op de betekenis van het woord, wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar eigenschappen van woorden. Zoals synoniemen, antoniemen en de overtreffende trap.
 • Matrixen – hier wordt gekeken naar de vaardigheid om zowel statische als bewegende verbanden te leggen, en horizontale en verticale verbanden. Bij elke vraag moet je kiezen uit acht antwoordmogelijkheden. Je hebt de informatie uit de opgave nodig om foutieve antwoorden te kunnen uitsluiten.
 • Rekenen met tabellen – hier wordt je numeriek inzicht gemeten. Het kan ook zijn dat je stellingen moet beantwoorden over de tabel. Zo word je ook getest op het interpreteren van de tabel.

Er zijn twee veelvoorkomende varianten van het LTP assessment. De ene variant bestaat uit analogieën, rekenen met tabellen en statische figuurreeksen. In het andere assessment zijn de statische figuurreeksen vervangen door matrixen. Je kunt je op beide assessments voorbereiden met het LTP oefenpakket.

Het PiCompany assessment

De PiCompany Connector Ability test is een cognitieve vaardigheidstest gemaakt door het assessmentbureau PiCompany. Deze test meet je capaciteiten aan de hand van drie onderdelen: figuurreeksen, matrixen en cijferreeksen. In sommige gevallen volgt er ook nog een verbaalonderdeel.

Het is een adaptieve test wat betekent dat het niveau zich aanpast tijdens het maken van de tekstPiCompany Matrix oefenen. Beantwoord je een vraag goed, dan krijg je vervolgens een moeilijkere vraag. Beantwoord je een vraag fout, dan krijg je een makkelijkere vraag. Zo bepaalt de test jouw echte niveau.

De PiCompany Connector Ability test bestaat uit:

 • Figuurreeksen – vind het verband tussen figuren en wijs het volgende figuur in de reeks aan.
 • Matrixen – analyseer de samenhang tussen verschillende figuren en vul ontbrekende antwoorden aan.
 • Cijferreeksen – herken de logica achter de cijferreeksen en vul het volgende logisch beredeneerde getal aan.
 • Analogieën – leg relaties tussen woorden.

Iedere PiCompany test ziet er anders uit. Door te oefenen met een PiCompany Connector Ability oefenpakket, zorg je ervoor dat je goed bent voorbereid.

Het Testgroup assessment

Bridge StroomdiagrammenHet Testgroup assessment dat in de zorg veelal gebruikt wordt, is de Bridge Ability Test. Met dit assessment worden kandidaten getest aan de hand van de volgende onderdelen: numeriek redeneren, verbaal redeneren en abstract redeneren. De inhoud van de test kan er als volgt uitzien:

 • Tabellen en grafieken – je wordt getest op het vermogen om complexe numerieke informatie te verwerken. Bij elke getoonde tabel of grafiek moet je enkele vragen beantwoorden.
 • Tekst analyseren – je wordt getest op het vermogen om complexe verbale informatie correct te analyseren. Aan de hand van een tekst worden er verschillende stellingen gepresenteerd, die je vervolgens met ‘waar’ of ‘niet waar’ beantwoordt. Je beantwoord per tekst meer stellingen.
 • Stroomdiagrammen – je wordt getest op het leggen van logische verbanden. Aan de hand van een set regels en relaties moet je vragen oplossen.

Wanneer je het Testgroup assessment vooraf oefent, heb je een streepje voor op de andere sollicitanten. Bekijk het Testgroup Bridge Ability Suite oefenpakket.

Hoe moet ik het assessment zorg oefenen?

Wacht af tot je een uitnodiging ontvangt voor het maken van het assessment. Daarin staat precies welke test je moet maken. Vervolgens zoek je het bijpassende oefenpakket hier op. Als je niet duidelijk ziet welke test je moet maken, kan je ook naar ons bedrijvenoverzicht gaan. Daarin vind je een overzicht van bedrijven en welke test ze gebruiken. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Onze oefenpakketten zijn speciaal op maat gemaakt naar elke assessmentbureau. Zo ben je helemaal voorbereid op het echte werk.

Heel veel succes met het maken van het assessment en (hopelijk) met je nieuwe functie!

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.