Bij welke werkgever wil jij werken

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je afgestudeerd bent en een baan gaat zoeken, kun je natuurlijk in het wilde weg gaan solliciteren en hopen dat je ergens wordt aangenomen. Maakt niet uit wat, als je maar een baan hebt. Je kunt het ook anders aanpakken en je je er eerst in gaan verdiepen bij welke werkgever jij eigenlijk wel zou willen werken.

Breed oriënteren

Fase 1 in het proces om te bepalen welke werkgever jij wel ziet zitten, is je breed oriënteren. Neem bijvoorbeeld een groot vel papier en schrijf daar alle mogelijkheden op. Heb je een hele gerichte studie gedaan, dan komen misschien maar een paar bedrijven in aanmerking om bij te gaan werken. Met een algemenere studie heb je soms oneindig veel mogelijkheden. Schrijf dan niet elk bedrijf op dat je kent, maar maak omschrijvingen van de soort bedrijven die je kent. Maak steeds onderscheid in verschillende ‘eigenschappen’ van de bedrijven.

Wat voor soort werk wil je doen?

Het is misschien een beetje open deur, maar in de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat voor soort werk je wilt doen. Wil je heel de dag onderweg zijn en veel mensen spreken, dan moet je zorgen dat je bijvoorbeeld niet op een laboratorium terechtkomt. Bedenk dus als eerste wat voor soort werk je wilt doen. Waar word je blij van? Misschien heb je dat al ervaren tijdens een stage of met een bijbaantje. Zoek bedrijven waarvan je weet of denkt dat je daar de werkzaamheden kunt verrichten die je leuk vindt.

Groot of juist klein?

Een van de selectiecriteria die je kunt toepassen is de grootte van het bedrijf. Wat lijkt je het leukste om bij te werken? Een klein (familie)bedrijf of een grote multinational? Bij een klein bedrijf werk je (uiteraard) in een klein team en ben je vaak allround bezig. Is de telefoniste een dagje vrij, dan moet je misschien zelf wel de telefoon opnemen. Je hebt daar vaak gevarieerde werkzaamheden en krijgt snel verantwoordelijkheid. Bij een groot bedrijf werk je vaak op een afdeling met specifieke werkzaamheden. Je zal niet zo snel al je collega’s leren kennen. Maar doordat het bedrijf zo groot is, kun je er ook gemakkelijk switchen van functie. De doorgroei- en scholingsmogelijkheden zijn bij een groot bedrijf vaak vele malen groter. En wil je graag een poosje in het buitenland werken? Kijk dan eens of een multinational deze mogelijkheden biedt.

Bedrijf, non-profitorganisatie of overheid?

Bedenk ook wat voor soort organisatie je voorkeur heeft. Werk je graag voor het publieke belang, dan ben je bij een overheidsinstantie op je plaats. Ga je voor commerciële doelen, het halen van targets en het binnenhalen van klanten, dan kun je beter bij een commercieel bedrijf aan de slag gaan. Misschien ben je wel heel idealistisch ingesteld en wil je het gevoel hebben dat jouw werk bijdraagt aan het verbeteren van de wereld. In dat geval past werken bij een non-profitorganisatie misschien wel bij je.

Wat voor bedrijfscultuur past bij je?

Wat een beetje aansluit bij het vorige punt is de bedrijfscultuur. Werk je het liefst in een sterk hiërarchische organisatie of gedij jij beter in een informele omgeving? Voel je je prima strak in het pak of ga je liever in je spijkerbroek naar je werk? Accepteer je dat je dag en nacht bereikbaar moet zijn of wil je de avonden en weekenden voor jezelf hebben? Bij een startup waar veel jongeren in dienst zijn, zal de sfeer anders zijn dan in een traditioneel bedrijf in de financiële sector. Bedenk dus in welke omgeving jij je prettig voelt.

Gericht zoeken

Als je voor jezelf hebt vastgesteld welke criteria jij belangrijk vindt, kun je beginnen met het gericht zoeken naar een bedrijf waar je wilt solliciteren. Veel bedrijven organiseren tegenwoordig inhousedagen, waarop studenten kennis kunnen maken met het bedrijf. Hieraan deelnemen is een goede manier om meer te weten te komen over het bedrijf. Je kunt zo kijken of hier werken je echt iets lijkt. Ook contact leggen met mensen die er werken is een goede manier om aan achtergrondinformatie te komen.

Open sollicitatie

Ben je er van overtuigd dat een bedrijf en jij bij elkaar passen en dat jij meerwaarde hebt voor het bedrijf? Je hoeft dan niet per se te wachten totdat er een vacature is. Een open sollicitatie doen is dan ook mogelijk! Weet wel dat je motivatie waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken, dan extra belangrijk is! Je kunt ook altijd met iemand van de HR-afdeling bellen om te vragen wat de mogelijkheden voor jou bij dit bedrijf zijn.

Gesprek

Voordeel van je zoektocht naar het juiste bedrijf waarbij je wilt solliciteren, is in ieder geval dat de vraag tijdens het sollicitatiegesprek, waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken, voor jou geen problemen meer oplevert. Dat heb je immers grondig onderzocht! Schroom bij het sollicitatiegesprek niet om punten aan de orde te stellen die voor jou van belang zijn gebleken. Vraag dus rustig wat jouw doorgroeimogelijkheden zijn of hoe de bedrijfscultuur is. Doel van het sollicitatiegesprek is tenslotte ook om vast te stellen of jij bij het betreffende bedrijf wilt werken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Wat is de G-factor

Wat maakt dat jij zo intelligent bent als je bent? Is daar de zogenaamde G-factor verantwoordelijk voor of spelen er meer factoren hierbij een rol?

Lees verder »

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!