Hoe kom je tijdens een sollicitatiegesprek zo intelligent mogelijk over

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk intimiderend zijn. In een klap ben je alles vergeten en heb je geen idee meer wat je wilde zeggen. En dat terwijl je je gesprekspartners er van wilt overtuigen dat je enorm intelligent bent. Hoe moet je dat dan doen, intelligent overkomen?

Goed overkomen tijdens sollicitatiegesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan heb je de eerste hobbel in het veroveren van een baan al overwonnen. Je hebt blijkbaar de juiste opleiding gevolgd, je beschikt over de vereiste werkervaring en je hebt een goede sollicitatiebrief geschreven. Nu nog dat gesprek doorkomen, waarin jij je potentiële werkgever er van moet zien te overtuigen dat jij uitermate geschikt bent voor die baan. In dat gesprek wil je natuurlijk zo goed mogelijk overkomen. Je wilt je gesprekspartners er graag van overtuigen dat je niet alleen heel aardig en hardwerkend bent, maar ook heel intelligent. Hoe doe je dat?

De eerste indruk: je kleding

Erg jammer, maar waar: de eerste indruk die je maakt is vaak bepalend voor het verloop van het gesprek. Kom je struikelend over de drempel binnen, dan sta je gelijk met één nul achter. Je hebt niet altijd alles onder controle, maar een groot deel van die eerste indruk wordt bepaald door de kleding die je aan hebt. Denk dus goed na over wat je aan doet. Trek niet zomaar het eerste het beste uit de kast. Natuurlijk moet je sollicitatiekleding bij het bedrijf en de functie passen, dus bij een heel informeel bedrijf hoef je je echt niet superchic aan te kleden. Het is echter wel zo, dat je in het algemeen met formele kleding intelligenter overkomt dan in casual kleding.

Accessoires

Een bril schijnt ook te helpen voor een intelligent imago. Blijkbaar bestaat nog steeds het beeld van de nerd met bril. Dus draag je contactlenzen, dan kun je overwegen deze een dagje thuis te laten en met je reservebril op naar je sollicitatiegesprek te gaan. Een nepbril (met ongeslepen glazen) opzetten, kan natuurlijk ook.

Opzichtige accessoires zijn af te raden. Die worden al snel als ordinair (en minder intelligent) beoordeeld. Tattoos en piercings schijnen je ook minder intelligent te doen lijken. Ben je heel intelligent en heb je tattoos en piercings? Dan kun jij bewijzen dat deze vooroordelen niet terecht zijn.

Lichaamstaal

Naast je kleding met accessoires is je lichaamstaal heel belangrijk voor die goede eerste indruk. Onder andere je houding straalt uit een heleboel uit. Van intelligente mensen wordt verwacht dat ze zich gemakkelijk bewegen en zelfvertrouwen uitstralen. Dit doe je door rechtop te lopen, staan en zitten, met je schouders naar beneden en je kin omhoog. Dus loop niet naar voren gebogen, zodat het lijkt alsof je enige interesse de kleur van de vloerbedekking is en zit niet als een zoutzak in je stoel. Geef bij binnenkomst iedereen een stevige handdruk in plaats van een slap handje.

Oogcontact maken

Heel belangrijk ook, is oogcontact maken. Niet alleen als je binnenkomt en je voorstelt, maar ook tijdens het gesprek. Door regelmatig oogcontact te hebben, kom je niet alleen geïnteresseerd, maar ook slimmer over. Doe daar dus je voordeel mee.

Goede voorbereiding

Heel intelligente mensen schudden goede antwoorden misschien zo uit hun mouw, maar over het algemeen geldt dat een goede voorbereiding helpt om intelligent over te komen. Zorg dat je alle ins en outs weet van de branche en het bedrijf waarbij je solliciteert. En neem alle standaardvragen door die tijdens sollicitatiegesprekken worden gesteld, zodat je weet wat je daar op moet antwoorden. Als je dan zo’n vraag krijgt waarop je het antwoord al lang weet, dan kun je het nog wat bedachtzaam formuleren alsof je het antwoord ter plekke verzint. Staat heel intelligent!

Goed uitgerust

Bij een goede voorbereiding hoort ook dat je er voor zorgt dat je goed uitgerust op het gesprek verschijnt. Als je ’s nachts niet door de zenuwen kan slapen, dan kun je daar niet zo veel aan doen. Maar je kunt wel de dagen voorafgaand aan je gesprek er voor zorgen dat je op tijd naar bed gaat en niet nachten doorhaalt. Met een goede nachtrust kun je beter nadenken en kom je wakkerder, dus intelligenter over.

Taalgebruik

Uiteraard is je taalgebruik het visitekaartje van je intelligentie. Je hebt misschien de neiging om moeilijke woorden te gebruiken om te laten zien dat je heel slim bent. Het schijnt echter zo te zijn dat je veel slimmer overkomt als je juist die moeilijke woorden weglaat en in simpele taal kunt duidelijk maken waar iets over gaat. Grammaticale fouten moet je zoveel mogelijk zien te vermijden. Dus geen ‘langer als mij’ gebruiken in plaats van ‘langer dan ik’. Maak gebruik van spreektaal en geen formele schrijftaal, maar word ook weer niet al te informeel. Het is niet de bedoeling dat je in de WhatsApp-sfeer terechtkomt en allerlei afkortingen gaat gebruiken.

Stopwoorden

Let er ook op dat je niet steeds ‘eh’ of ‘uhm’ zegt, want dat komt nogal aarzelend over en geeft niet de indruk dat je weet waarover je praat. Probeer ook stopwoorden als ‘zeg maar’ of ‘dus’ te vermijden. Als je van jezelf weet dat je die vaak gebruikt, probeer dat dan af te leren.

Mompelen helpt trouwens ook niet mee voor een slim imago. Leer jezelf aan om duidelijk te articuleren. Woorden waarvan je niet precies weet wat ze betekenen of waarvan je niet weet hoe je ze uitspreekt, kun je het beste maar vermijden.

Geen dialect

In sommige situaties kan het in je voordeel werken als je dialect praat. Als je ergens in de regio solliciteert en jij komt daar zelf ook vandaan, dan is er niets mee om tijdens het sollicitatiegesprek dialect te praten als iedereen dat doet. In alle andere gevallen: praat zo veel mogelijk ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) en dan het liefst zoveel mogelijk zonder accent. Zeker in de Randstad word je soms intelligenter ingeschat als niet te horen is dat jouw roots buiten de Randstad liggen.

Veel vragen stellen

Je denkt misschien dat intelligente mensen alles weten en daarom geen vragen hoeven te stellen. Niets is minder waar! Juist door (veel) vragen te stellen laat je zien dat je het gesprek volgt, er over nadenkt en meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Stel dus vragen, maar dan wel relevante vragen. Maak eventueel van te voren een lijstje met alles wat je weten wilt. Het voordeel van zelf vragen stellen is ook dat het gesprek heen en weer gaat en dat jij niet steeds hoeft te wachten op wat de andere partij van jou weten wilt.

Energiek en met humor

In het algemeen kun je zeggen dat iemand die een energieke indruk maakt, ook een slimmere indruk achterlaat. Praat dus enthousiast over je studie, je huidige baan of onderwerpen uit je vakgebied. Hou geen monologen met een vlakke stem, maar speel in op je gesprekspartners. Haal voorbeelden aan en vertel over je ervaringen. Doe dit alles dynamisch en met humor, eventueel met zelfspot.

Niet te intelligent overkomen

Onthoud tenslotte dat je ook niet te intelligent over moet komen. Niemand vindt het leuk om zich zelf dom te voelen. Dus als jij uitstraalt dat je alles weet en het wel eventjes zal oplossen, kan dat ook in je nadeel werken. Op een betweter zit een bedrijf meestal ook niet te wachten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!