Een open sollicitatiebrief schrijven doe je zo

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Van kleins af aan heb je in je hoofd dat je bij een bepaald bedrijf wilt werken. Na jarenlang studeren en je cv opbouwen, is het moment daar: je komt op een moment in je carrière aan dat dit eigenlijk hét juiste moment is om hier te solliciteren. Zul je net zien dat er geen passende vacatures worden aangeboden. Wat doe je dan?

Bij de pakken neerzitten? Absoluut niet! Je gaat aan de slag met een open sollicitatiebrief. Want wist je dat met open sollicitatie ongeveer 20% van de functies in een bedrijf gevuld worden? Reden genoeg om je laptop open te klappen en te werken aan je open sollicitatie. Hieronder vind je enkele bruikbare tips!

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatiebrief, ook wel koude sollicitatiebrief of interesse brief genoemd, laat een potentiële werkgever zien dat je ijverig en proactief bent. Bovendien laat het een potentiële werkgever zien dat je lef en zelfvertrouwen hebt. Waarom? Omdat er in dit geval geen vacature open staat die bij jou past. Je gaat helemaal op eigen houtje, met je stoute schoenen aan, op zoek naar dé perfecte baan voor jou.

Waarom een open sollicitatie?

Ondanks het feit dat jouw droombedrijf geen vacature open heeft staan, betekent het niet dat je je moet laten ontmoedigen. Misschien komt je brief precies op het juiste moment of beschik je over vaardigheden die zo uniek zijn, dat het bedrijf wel een plek voor je wilt creëren.

Een andere goede reden om een open sollicitatie te sturen is dat je, door gebrek aan andere sollicitanten, extra opvalt. Vaak kom je met reguliere sollicitaties op een stapel vol cv’s terecht, waardoor je voor een bepaalde functie de strijd aan moet met andere sollicitanten. In het geval van een open sollicitatie is dat al aanzienlijk minder.

Wil jij aan de slag met een open sollicitatie, dan lees je hier hoe je dit het beste aanpakt.

Stap 1. Naar wie stuur je de brief?

Bij het sturen van een open sollicitatiebrief is het van groot belang dat je brief bij het juiste bureau aankomt. Je kunt denken; ik stuur het naar de infomail of gewoon de HR-afdeling, maar je kunt ook gericht je brief sturen. Heeft het bedrijf een ‘wie zijn wij’ of ‘over ons’-pagina? Zoek naar de afdeling waar je het meest in geïnteresseerd bent. Als er een teammanager van jouw gewenste afdeling bij staat, weet je aan wie je een brief moet richten.

Stap 2. Het schrijven van de brief

Net als altijd bij het zoeken naar een baan (met vacature), moet je ervoor zorgen dat je sollicitatiebrief professioneel, beknopt en overtuigend geschreven is. Hiervoor moet je met een aantal punten rekening houden.

2.1 Benadruk de open sollicitatie

Het is goed om in je brief te laten weten dat je er van op de hoogte bent dat er geen geschikte vacatures zijn op het moment van schrijven. Het toont je oprechtheid en laat de deur open, zelfs als je niet meteen wordt teruggebeld.

Voorbeeld:

Ik weet dat u op dit moment geen vacature heeft, maar ik wil me toch even voorstellen om mijn interesse te tonen in (de functie van X bij) uw bedrijf.

2.2 Interesse in het bedrijf

Wanneer je jezelf kandidaat stelt voor een baan bij een bedrijf dat geen vacatures heeft, is het essentieel dat je in detail uitlegt waarom je voor het bedrijf zou willen werken. Wees zo specifiek mogelijk om je enthousiasme en kennis over de organisatie te tonen.

Voorbeeld:

Ik heb bewondering voor dit bedrijf sinds… Het is al lang mijn professioneel carrièredoel om voor uw organisatie te werken, en ik zou het zeer op prijs stellen als u mij in overweging neemt voor een huidige of toekomstige functie waarvan u denkt dat ik er geschikt voor zou kunnen zijn.

2.3 Waarom jij in dit bedrijf hoort

Omdat je in eerste instantie solliciteert voor een (niet bestaande) functie bij het bedrijf in tegenstelling tot een vacature op zich, zul je moeten ingaan waarom jij en het bedrijf de perfecte match zijn. Daarnaast kun je zeker benoemen welke functie je het liefst zou willen bekleden en waarom.

Voorbeeld:

Aangezien ik moeilijk naar een functie ‘toe kan schrijven’ zonder specifieke vacature, ga ik u toch uitleggen waarom ik denk dat (het bedrijf) en ik een goede match zijn voor elkaar. Het (eigenschap bedrijf) karakter van uw bedrijf spreekt mij erg aan omdat (voorbeeld gebeurtenis).

2.4 Een goede afsluiting

Rond je open sollicitatie af door aan te geven dat je graag op gesprek wilt komen. Dit toont nogmaals aan dat je proactief en enthousiast bent. Kondig aan dat je enkele dagen (of een week) na het sturen van de open sollicitatiebrief wederom contact opneemt met de ontvanger. Wees hier niet te opdringerig in, maar laat nogmaals zien dat je écht wilt gaan voor een nieuwe functie. Laat ook weten dat, wanneer er geen plek is op dit moment, je je aanbevolen houdt voor een toekomstige baan.

Voorbeeld:

Heeft u, net als ik, het gevoel dat wij een goede match kunnen zijn, dan kan ik te alle tijde langskomen voor een uitgebreid kennismakingsgesprek. Zijn er op dit moment geen geschikte functies vrij of heeft u een andere positie die misschien beter bij mij past? Dan hoor ik dat ook graag!

Heel veel succes met het schrijven van je open sollicitatie brief en misschien hoor jij wel bij die 20% die binnenkomt op een open sollicitatie!

Wil jij meer weten over het schrijven van de beste sollicitatie- en motivatiebrief? Lees dan ook:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!