Solliciteren in een ander land in Europa? Gebruik dan een Europass cv

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je in een ander Europees land wilt solliciteren of stage lopen, kan het lastig zijn om een goed cv te maken. In het buitenland is vaak niet duidelijk wat je Nederlandse kwalificaties inhouden. Daarom is het Europass cv ontwikkeld. Dat is een standaard-cv, dat in de hele Europese Unie erkend wordt.

Ieder land zijn eigen onderwijssysteem

Weleens in het buitenland geprobeerd om uit te leggen wat havo of hbo inhoudt? Zo ja, dan weet je hoe lastig het is om aan te geven welk niveau deze opleidingen hebben. Als je solliciteert in het buitenland, of er een opleiding wilt gaan doen of stage wilt gaan lopen, dan is het natuurlijk van belang dat je in je cv aan kunt geven wat je kwalificaties precies inhouden. Maar ieder land heeft zo zijn eigen onderwijssysteem dat voor buitenstaanders niet altijd gemakkelijk te doorgronden is.

Europass

Om mobiliteit bij werken en leren tussen Europese landen te vergemakkelijken heeft de Europese Commissie Europass bedacht. Doel hiervan is om nationale kwalificaties en competenties internationaal transparant te maken. Elke lidstaat van de Europese Unie heeft een Nationaal Europass Centrum (NEC) dat alles wat met Europass te maken heeft in eigen land coördineert. In Nederland is DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) het NEC. Als je meer over Europass wilt weten kun je daar dus terecht.

Portfolio 

Europass bestaat uit vijf documenten, die beschikbaar zijn in alle Europese talen en samen je Europese portfolio voor de arbeidsmarkt vormen. Het basisdocument is het Europass cv. Daarnaast bestaat je portfolio uit: 

 • Europass taalpaspoort; 
 • Europass mobiliteit; 
 • Europass certificaatsupplement; 
 • Europass diplomasupplement.

Europass cv

Het Europass cv bestaat uit een standaardformulier dat op de website van Europass is te downloaden. Er is ruimte opgenomen om je opleiding, werkervaring, talenkennis en competenties te vermelden. Dit moet je doen via bepaalde raamwerken die de EU heeft vastgelegd en waarmee je je classificaties kunt aangeven. Je onderwijsinstelling moet je aangeven met een code. Deze kun je opzoeken of opvragen bij je eigen onderwijsinstelling. Door de code kan een werkgever jouw opleiding vergelijken met de opleidingen in zijn eigen land.

Europass taalpaspoort

Je taalvaardigheid kun je vastleggen in het Europass taalpaspoort. Dit gebeurt volgens de Europese standaard voor taalniveau die is ontwikkeld door de Raad van Europa: de CEFR (Common European Framework of Reference). Deze indeling raakt ook in Nederland steeds meer ingeburgerd. 

Er wordt hierbij in je talenkennis onderscheid gemaakt in zes categorieën van A1 tot C2. A1 is hierbij het laagste niveau en C2 het hoogste. 

In de CEFR worden de verschillende niveaus als volgt omschreven: 

 • A-niveau: basisgebruiker;
 • A1: volledige beginner;
 • A2: tussenstap of beginner;
 • B-niveau: onafhankelijke gebruiker;
 • B1: drempel of half gevorderd;
 • B2: uitzicht of gevorderd;
 • C-niveau: vaardige gebruiker;
 • C1: effectieve operationele vaardigheid of vergevorderd;
 • C2: beheersing of (bijna) moedertaal.

Europass mobiliteit

Europass mobiliteit is een document waarin je ervaringen tijdens een uitwisseling of een stage kunnen worden opgenomen. Dit hoef je niet zelf in te vullen. Het wordt aangemaakt door de onderwijsinstelling of de werkgever waarbij je stage hebt gelopen.

Europass certificaatsupplement

Europass certificaatsupplement geeft een omschrijving van je beroepsopleiding en bevat de competenties die je hierbij hebt opgedaan.

Europass diplomasupplement

Europass diplomasupplement beschrijft van een hbo-opleiding of een universitaire studie de inhoud, het niveau en het verloopHet is als het waren een vertaling van je diploma voor buitenlandse werkgevers en onderwijsinstellingen. Het wordt opgesteld door de onderwijsinstelling waaraan je gestudeerd hebt.

Gebruik Europass-portfolio

Het gebruik van het Europass-portfolio kan dus handig zijn als je gaat solliciteren in het buitenland. Je kunt voor je cv alleen het template van de website van Europass gebruiken, maar je kunt je cv daar ook online opslaan. Er zijn op de website ook voorbeelden van cv’s in alle Europese talen te vinden. Dat kan handig zijn als je op zoek bent naar de juiste terminologie op je cv in een bepaalde taal.

Het gebruik van een Europass cv is over het algemeen geen vereiste bij een sollicitatie in het buitenland. Je kunt natuurlijk ook een andere template voor je cv gebruiken. Het is dan wel handig om je er even in te verdiepen hoe cv’s er in het betreffende land er over het algemeen uitzien.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!