Profielschets op je cv?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Tijdens het zoeken naar een baan bekijken werkgevers je cv om te weten te komen over welke vaardigheden en kwalificaties je beschikt. Om hierover een beter inzicht te geven, kun je dit in je profielschets uitstekend toelichten. In de profielschets van een cv moet je uitleggen wat je kwalificaties zijn voor de functie om managers aan te moedigen een sollicitatiegesprek aan te gaan en meer te weten te komen over deze vaardigheden en kwalificaties.

Wat is een profielschets?

Een persoonlijk profiel, ook wel profielschets genoemd, is hét visitekaartje van je cv. Het is een korte inleiding van zo’n zes regels waarin je jouw persoonlijke eigenschappen schetst en de potentiële werkgever vertelt wat voor iemand zij voor zich hebben, over welke eigenschappen en kwaliteiten je beschikt en welke werkervaring je hebt. Eigenlijk is een profielschets een beknopte samenvatting bovenaan je cv.

Waarom een profielschets?

Wist je dat maar liefst 83% van de werkgevers aangeeft dat zij via een cv een goede indruk willen krijgen van de persoon achter de kandidaat? Dat is uit onderzoek gebleken van Indeed. Hier speelt de opmaak van je cv een rol in, maar met je profielschets wordt dit nog duidelijker. Het laat de potentiële werkgever in één oogopslag zien wie jij bent en waarom jij eventueel geschikt bent voor deze baan!

Een profielschets op maat

Wil je een goede (eerste) indruk achterlaten bij elk bedrijf waar je solliciteert? Dan is het verstandig om bij elke sollicitatie je profielschets aan te passen op jouw cv. Waarom? Omdat dit je kans is om de werkgever te overtuigen van jouw kwaliteiten. En per bedrijf of functie kunnen bepaalde kwaliteiten en vaardigheden belangrijker zijn. Zoek daarom eerst naar aanknooppunten van het bedrijf. Wat heeft mijn potentiële werkgever hoog in het vaandel en hoe kan ik daarop inspelen bij mijn profielschets? Dat is de vraag die jij jezelf moet stellen.

De inhoud van een profielschets

Een persoonlijk profielschets maak je niet zomaar. Het is een kunst om jezelf te omschrijven in slechts een paar zinnen. Hier zijn wat tips die je op weg helpen:

  • Schrijf een knallende openingszin.
  • Benoem je kennis en kwaliteiten.
  • Laat je functietitel vallen.
  • Schrijf een informele en enthousiaste tekst.
  • Benoem je vaardigheden die het meest aansluiten bij de vacature.
  • Gebruik feiten en cijfers om je tekst kracht bij te zetten.
  • Deel je visie en persoonlijke ambities.
  • Verkoop jezelf.

Hoe kun je bovenstaande tips verwezenlijken? Lees snel verder!

Tips voor een authentieke profielschets

Stop met standaardzinnetjes

Van “geen 9 tot 5 mentaliteit” tot “een echte duizendpoot”, dit soort zinnen lijken veelzeggend, maar zijn dat in werkelijkheid niet. Ze hebben door overmatig gebruik in cv’s hun charme en betekenis verloren. Hoe je dit kunt aanpakken? Geef een voorbeeld van het feit dat jij een “echte duizendpoot” bent in plaats van het daadwerkelijk zo te noemen.

Voorbeeld:

“Als rooms divisions manager in een hotel was ik verantwoordelijk voor de opmaak van alle hotelkamers. Toen een front office medewerkers onverhoopt stopte, viel ik in. Het in- en uitchecken van gasten behoorde eigenlijk niet tot mijn takenpakket. Het beviel mij echter zo goed, dat ik vanaf toen een dag in de week meedraaide als front office manager.”

Wees trots

Je mag best trots zijn op je vaardigheden en eigenschappen. Zet daarom nooit in je profielschets “Ik denk dat ik best wel..” of “Het lijkt mij leuk om..”. Dergelijke zinnen komen niet zelfverzekerd over. Was het op je werk altijd chaos en kon jij daar prima mee overweg? Vertel dat!

Voorbeeld:

“Met ervaring in een hectische werkomgeving, weet ik zonder stress mijn taken uit te voeren”

Duidelijke ambitie

Sluit af met je carriere goals en ambities. Je wilt aantonen bij je potentiële werkgever dat jij meer in je mars hebt dan alleen deze functie en dat je nog lang niet uitgeleerd bent.

Voorbeeld:

“Zelfontwikkeling is cruciaal, daarom richt ik mij op functies met doorgroeimogelijkheden.”

Wil jij een complete lijst met voorbeelden doorlezen voor bepaalde functies zoals winkelmedewerker of managementfunctie? Lees dan onze blog: maak je cv compleet met een persoonlijk profiel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!