Tien tips voor een groepssollicitatie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek, verwacht je misschien om als enige sollicitant met een sollicitatiecommissie aan tafel komen te zitten. Dat hoeft echter niet het geval te zijn, je kunt ook met een hele groep sollicitanten tegelijk op gesprek komen. Hoe gaat zo’n groepssollicitatie in zijn werk en wat moet je anders doen dan in privésollicitatiegesprek? Tien tips.

Gebruikelijke procedure of groepssollicitatie

De meeste sollicitatiegesprekken verlopen volgens het gebruikelijke stramien. Er is een sollicitatiecommissie gevormd van twee of drie mensen, waarmee jij een gesprek krijgt. Zij stellen vragen, jij antwoordt en stelt ook wat vragen. Als je een paar van zulke sollicitatiegesprekken hebt gehad, weet je wat je kunt verwachten. Het wordt dan steeds minder spannend. Het kan wel even schrikken zijn als bij je volgende sollicitatie een bedrijf niet voor de gebruikelijke procedure kiest maar voor een groepssollicitatie. Daar gaat je bekende structuur!

Redenen groepssollicitatie 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een bedrijf voor een groepssollicitatie kiest. Het grote voordeel voor een bedrijf is dat het minder tijd kost. In plaats van zes of meer individuele gesprekken te moeten voeren, is nu één groepsgesprek voldoende. Tegelijkertijd krijgt de recruiter niet alleen jouw antwoorden op gestelde vragen te horen, maar kan hij ook zien hoe je in een groep functioneert. Het goede nieuws voor jou is dat er bij een groepssollicitatie vaak meerdere banen te vergeven zijn. Het gaat dan vaak om een startersfunctie bij een groot bedrijf waar meer mensen tegelijk in kunnen beginnen.

Een andere reden kan nog zijn dat een bedrijf sollicitanten gemakkelijk wil kunnen vergelijken door ze tegelijkertijd uit te nodigen.

Tips voor groepssollicitatie 

Wat jij van de uitnodiging voor een groepssollicitatiegesprek vindt, zal erg afhangen van je persoonlijkheid. Vind je het lastig om je in een groep te profileren of hou je juist wel van wat groepsdynamiek? Hoe het ook is, als je voor het eerst te maken hebt met een groepssollicitatie en geen idee hebt wat je te wachten staat, dan kun je wel wat tips gebruiken.

Tip 1: Informeer van te voren wat je kunt verwachten 

Als je alleen te horen krijgt dat je gaat deelnemen aan een groepssollicitatie en niet meer dan dat, dan kun je het daar natuurlijk bij laten. Misschien ben jij wel het type dat alles over zich heen laat komen en goed kan improviseren. Durf je niet zo op je improvisatietalent te vertrouwen, dan zul je van te voren in actie moeten komen. Bel de recruiter van het bedrijf op en vraag gewoon wat je kunt verwachten. Voor de recruiter is de procedure misschien vanzelfsprekend, maar voor jou niet als je het nog nooit eerder mee gemaakt hebt. Vraag hoeveel medekandidaten er aan het gesprek deelnemen, wie er van de organisatie bij aanwezig zijn, hoeveel banen er te vergeven zijn en hoe zo’n groepsgesprek in zijn werk gaat. Soms is het alleen een gesprek, maar soms ook wordt er een groepsopdracht aan gekoppeld. Wel zo prettig om dat van te voren te weten!

Tip 2: Bereid je goed voor

Als je weet wat de bedoeling van het gesprek is, kun je je ook beter voorbereiden. Uiteraard begin je ermee om de website van de organisatie door te spitten. Hoe zit de organisatie in elkaar en waar houdt iedereen zich mee bezig? Kijk op de social media van het bedrijf en lees ook wat anderen over het bedrijf melden. Verdiep je daarna in de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Wat voor werkzaamheden moeten daarvoor verricht worden en welke competenties zouden daarbij van belang zijn? Bedenk ook wat voor vragen er gesteld kunnen worden en wat jij daar op kunt antwoorden. Als je iemand kent die al eens een groepssollicitatiegesprek gehad heeft, dan kun je natuurlijk bij hem of haar informeren hoe dat er toen aan toe ging.

Tip 3: Bereid een elevatorpitch voor

Grote kans dat je groepsgesprek begint met een voorstelrondje. Iedereen krijgt dan kort de tijd om iets over zichzelf te vertellen. Als je dat niet voorbereidt, dan kom je misschien niet verder dan je naam en leeftijd noemen en welke opleiding je gevolgd hebt. Dat kan beter! Door een elevatorpitch van ongeveer een minuut voor te bereiden, kun je in dit voorstelrondje al in positieve zin opvallen. In je elevatorpitch vertel je niet alleen wie je bent, maar ook wat je wilt. Die baan dus.

Bereid ook maar gelijk een antwoord voor op de vraag wat je van de bijeenkomst verwacht, want die wordt ook vaak gesteld.

Tip 4: Kies de juiste kleding

Om je op je gemak te voelen is het van belang dat je de juiste kleding draagt. Bij een gewoon sollicitatiegesprek is dat al belangrijk, maar bij een groepsbijeenkomst nog meer. Als je als enige iets draagt wat afwijkt van de dresscode, val je erg op en daar kun je je behoorlijk ongemakkelijk bij voelen. Hou jij juist ervan om op te vallen, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Probeer er in alle andere gevallen van te voren achter te komen wat die dresscode is. Moet je netjes gekleed gaan of mag het wel wat losser? Heb je werkelijk geen idee, vraag het dan aan de recruiter als je toch al belt voor meer informatie over de groepssollicitatie.

Tip 5: Kom vroeg aan

Om in positieve zijn op te vallen moet je tijdig aanwezig zijn en zeker niet te laat. Het beste kun je een kwartier voor het begin van het gesprek er zijn. Je hebt dan even tijd om te acclimatiseren, je haar te fatsoeneren en om in alle rust een kopje koffie te drinken. Nu ga je natuurlijk veel te vroeg van huis, zodat je niet hoeft te stressen bij vertragingen en wegopbrekingen. Het is echter not done om een uur te vroeg aan te komen. Probeer als je te vroeg bent, dus buiten het gebouw de tijd te doden door nog een wandelingetje in de buurt te maken of in een café om de hoek te gaan zitten.

Tip 6: Maak vrienden

De tijd die je te vroeg bent, kun je goed benutten. Ten eerste kun je de sfeer proeven van het bedrijf, maar daarnaast kun je ook kennis maken met de andere kandidaten. Probeer in dat kwartier alvast vrienden te maken, daar kun je in het groepsgesprek nog wat aan hebben. Stel je voor aan de kandidaten die er al zijn en herhaal dat bij degenen die na jou binnenkomen. Maak een praatje en probeer iets over de achtergrond van de anderen te weten te komen. Probeer de namen en wetenswaardigheden te onthouden, zodat je die later in het gesprek ook kunt gebruiken.

Tip 7: Let op je lichaamstaal

Bedenk dat als het gesprek eenmaal begonnen is, het er niet alleen om gaat wat je zegt, maar ook wat je uitstraalt. Je lichaamstaal is daar erg belangrijk bij. Als je een beetje onderuitgezakt op je stoel zit, kom je al snel ongeïnteresseerd over. Zit dus rechtop en kijk geïnteresseerd. Maak oogcontact met anderen, knik als een ander iets zegt waar je het mee eens bent en glimlach af en toe. Als je aan het woord bent, mag je daar wat gebaren bij maken, maar overdrijf dit niet.

Tip 8: Luister goed naar anderen

Bij een groepsgesprek zul je onder andere op je communicatieve vaardigheden beoordeeld worden. Die communicatieve vaardigheden beginnen met luisteren. Luister geconcentreerd als een ander iets zegt, maak er eventueel aantekeningen bij. Hiermee kun je inspelen op wat die ander zei en voorkom je dat je zelf later in het gesprek hetzelfde zegt. Laat anderen altijd uitspreken. Iemand onderbreken om je eigen gedachten te ventileren is altijd een slecht idee. Lach een ander nooit uit en trek ook geen gekke gezichten als iemand iets zegt waarmee je het niet eens bent. 

Ben je het wel met iemand eens, laat dan merken dat je het een goede opmerking of een goed idee vindt.

Tip 9: Neem actief deel aan het gesprek, maar wees niet dominant

Je moet natuurlijk niet alleen luisteren, maar zelf ook dingen zeggen. Probeer een zinvolle bijdrage aan het gesprek te leveren, maar wees niet dominant. Blijf daarom niet te lang achter elkaar aan het woord en probeer ook anderen bij het gesprek te betrekken, met name andere kandidaten die nog niet zo veel van zich hebben laten horen. Probeer niet als de slimste over te komen of de leiding van het gesprek over te nemen.

Tip 10: Blijf jezelf

Tenslotte: doe je niet anders voor dan dat je bent, maar presenteer natuurlijk wel de beste versie van jezelf. Het is niet zo dat de kandidaten die het meeste aan het woord zijn, altijd de beste kandidaten zijn. Je zult beoordeeld worden op je kwaliteiten. Dat kan ook zijn dat jij eerst de anderen laat praten en dan ineens een wezenlijke vraag stelt. Het gaat er om dat wat jij zegt relevant is.

Ben je jezelf en word je afgewezen, dan was dit niet de juiste functie voor jou!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!