Stage lopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens een stage kun je het geleerde eindelijk in de praktijk brengen en leer je als het goed is er nog veel meer bij. Maar hoe vind je een geschikte stageplek?
Begin op tijd met zoeken
Meestal weet je lang van te voren dat je stage moet gaan lopen. Het lijkt dan nog heel ver weg, maar wacht niet te lang met het zoeken van een stageplek. Een half jaar van te voren moet je zeker wel beginnen. Vaak moet je solliciteren op een stage en net als bij een ‘echte’ sollicitatie kun je worden afgewezen. Als je dit een aantal keer achter elkaar hebt, is dat half jaar zo om.
Eisen aan stagebedrijf
Voordat je met zoeken begint, moet je je afvragen wat voor soort stage je zoekt. Waarschijnlijk stelt de opleiding bepaalde eisen aan de stageplek. Dat kan gaan om de soort werkzaamheden die je moet verrichten, maar ook bijvoorbeeld om de begeleiding die je er krijgt. Zoek dit dus van te voren uit.
Daarnaast moet je zelf verzinnen wat je van je stage verwacht. Denk daarbij aan de volgende punten:
- Wat voor soort organisatie vind jij interessant? Wil je graag bij een overheidsinstantie werken of juist in het bedrijfsleven?
- Welke werkzaamheden wil je verrichten? Wil je uitvoerend bezig zijn of liever beleidsmatig?
- Wil je in een grote organisatie werken of juist in een kleine?
- Wil je het liefst zo veel mogelijk zelfstandig aan een opdracht werken of wil je deel uitmaken van een team?
- In welke plaats wil je werken? Hoeveel tijd wil je maximaal per dag reizen? Ben je bereid tijdelijk in een andere plaats te gaan wonen voor je stage?
- En als laatste, maar heel belangrijk: wat wil je leren tijdens je stage?
Stagebedrijf zoeken
Een goed stagebedrijf is erg belangrijk om je leerdoelen te halen. Daarnaast wil je natuurlijk gewoon een leuke tijd tijdens je stage hebben. Soms bevalt een stage van weerskanten zo goed, dat je er na je stage kan blijven en er een startersfunctie kunt vervullen. Er zijn dus genoeg redenen om niet bij het eerste het beste bedrijf dat je tegenkomt stage te gaan lopen. Je kunt beter gericht zoeken naar een voor jou passend bedrijf.
Begin je zoektocht bij je opleiding. Vaak is er een stagebureau dat bemiddelt tussen stagebedrijven en stagiaires. Dan kan het zo maar zijn dat je snel klaar bent met zoeken. Vraag anders aan docenten of ouderejaars of ze een geschikte stageplek weten. Kom je zo niet verder, dan moet je zelf actief aan de slag.
Internet
Veel beschikbare stageplekken worden aangeboden op internet. Zowel op reguliere vacaturesites als op speciale websites voor stageplaatsen kun je stages vinden. Ook op LinkedIn en andere social media worden regelmatig stageplaatsen aangeboden. Grote bedrijven kunnen bijna altijd wel stagiaires gebruiken. Op de eigen website van een bedrijf staan deze over het algemeen bij de vacatures vermeld. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon zelf een bedrijf bellen dat jij interessant vindt en vragen of ze een stagiaire kunnen gebruiken.
Reageren op vacature
Als je een vacature voor een stage op een vacaturebank of een website ziet, zal je in het algemeen net als bij een reguliere baan er op moeten solliciteren. Meestal moet dit door een sollicitatiebrief met een cv op te sturen. Een enkele keer is telefonisch reageren voldoende.
In je sollicitatiebrief zal je moeten motiveren waarom je zo graag bij juist dat bedrijf stage wilt lopen. Als het bedrijf niet in contact staat met je opleiding is het handig om ook iets over je opleiding en de leerdoelen van de stage te vertellen. In het bijbehorende cv geef je een overzicht van je opleidingen, vaardigheden, competenties en eventuele werkervaring.
Kennismakingsgesprek
Als het stagebedrijf na ontvangst van je sollicitatiebrief denkt dat jij geschikt bent voor de stage, dan volgt daarna meestal een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Jij en het stagebedrijf kunnen er dan achter komen wat jullie aan elkaar hebben en wat de verwachtingen over en weer zijn. Bereid je goed voor op dit gesprek. Laat zien dat je gemotiveerd bent en dat je je verdiept hebt in het bedrijf. Heb je nog vragen over de stage, dan is dit de gelegenheid om ze te stellen.
Afwijzing
Als er maar één stageplaats beschikbaar is en er reageren meerdere studenten, dan kun je dus ook afgewezen worden. Dit kan voor of na een kennismakingsgesprek zijn. Vraag altijd waarom je afgewezen wordt. Daar kun je je voordeel mee doen bij je volgende sollicitatie.
Zie je een aantal leuke stagevacatures tegelijk, reageer dan gewoon op allemaal. Als je dan op de een wordt afgewezen, dan maak je nog kans bij de andere. Laat je na een afwijzing niet uit het veld slaan en zoek gewoon verder. Uiteindelijk zal het je lukken op een geschikte stageplaats te vinden!