Word je slimmer door een capaciteitstest te oefenen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je een assessment gaat doen bij een sollicitatieprocedure, dan krijg je eigenlijk altijd ook capaciteitstesten voorgelegd. Met deze testen wordt je denkniveau en dus je intelligentie gemeten. Wordt je intelligentie groter door zo’n test te oefenen?

Kijkje in eigen kunnen

Het ondergaan van een assessment is best spannend. Je krijgt een kijkje in je eigen kunnen en vaak hangt van de uitslag af of je verder komt in de sollicitatieprocedure. Waar je tijdens je assessment precies op getest wordt, hangt af van de functie waarop je solliciteert. Meestal bestaat een assessment uit verschillende onderdelen, namelijk capaciteitstesten, persoonlijkheidsvragenlijsten en praktijksimulaties. Van deze drie onderdelen zijn de capaciteitstesten het gemakkelijkst van te voren te oefenen. Maar heeft dat eigenlijk wel zin? Je intelligentie kan toch niet ineens veranderen door een test te oefenen?

Even schrikken

Veelvoorkomende onderdelen bij een capaciteitstest zijn abstract redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. Je kunt bijvoorbeeld matrixen of cijferreeksen voorgelegd krijgen, of analogieën of syllogismen. Waarschijnlijk zijn dat dingen waar je niet dagelijks mee in aanraking komt. Zie je dit soort opgaven voor het eerst tijdens je assessment, dan is dat misschien wel even schrikken. Het kost je dan extra tijd om je er in te verdiepen wat nu eigenlijk de bedoeling is. Tijd die je anders aan de opgaven zelf kunt besteden.

Voordeel van oefenen

Dat is dan ook gelijk een van de grote voordelen van oefenen. Je weet van te voren wat je bij de verschillende typen opdrachten moet doen. Hoe beter je oefent, hoe beter je weet wat je kunt verwachten. Je leert ook je zwakke en sterke punten kennen. Welk type opgaven gaat meestal goed en bij welk type moet je extra alert zijn? Je kunt tijdens het oefenen ook uitproberen welke manier van oplossen voor jou het beste werkt. Je krijgt dan vanzelf handigheid in het oplossen van de verschillende soorten opgaven.

Bijkomend voordeel van oefenen is dat je weet wat je kunt verwachten. Je hebt dus minder reden om zenuwachtig te zijn. Vaak heeft dat ook een gunstig effect op het resultaat. Je vergroot door te oefenen dus niet je intelligentie, maar je behaalt wel betere resultaten!

Hoe doe je dat dan, dat oefenen?

Zoek uit wat voor testen je krijgt op je assessment. Vaak staat dit in de uitnodiging die je voor het assessment krijgt. Anders is het de moeite waard om daar even achteraan te bellen. Vergeet ook niet in ons bedrijvenoverzicht te kijken, misschien staat jouw nieuwe werkgever er al in. Dan zie je meteen welke test je krijgt. Als je immers precies weet welk type capaciteitstesten je krijgt, dan kun je deze gericht oefenen. Het heeft minder zijn om zo maar een willekeurige test te oefenen. Je ervaart dan wel wat een capaciteitstest inhoudt, maar je oefent niet datgene wat jij werkelijk voorgeschoteld krijgt.

Oefen dus die capaciteitstesten van te voren en doe dat niet pas op het laatste moment! Door ruim van te voren te beginnen met oefenen, heb je rustig de tijd alle onderdelen door te nemen en te herhalen. Door dat herhalen onthoud je alles beter. Maak niet alleen maar her en der wat opgaven, maar doe alsof het een echt assessment is met tijdsdruk. Als je het echte assessment thuis online moet maken, maak dan ook één van onze oefentesten thuis. Zorg dat je de omstandigheden simuleert die je tijdens het echte assessment kunt verwachten. In onze oefenpakketten is daar al rekening mee gehouden. Jij moet zorgen dat jouw werkomstandigheden goed zijn.

Dus, word je slimmer?

Word je slimmer door het oefenen van capaciteitstesten? Nee, helaas niet. Heeft oefenen zin? Zeker wel! Door te oefenen krijg je meer handigheid in het maken van de verschillende soorten opgaven en zal je minder fouten maken. Grote kans dat na oefenen je werkelijke intelligentie uit de test komt. Zonder oefenen zou het zo maar kunnen zijn, dat je lager scoort dan wat je in je mars hebt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!