Zeven tips voor het schrijven van een overtuigende motivatiebrief

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je hebt eindelijk de stap genomen om te solliciteren op je droombaan of studie! Nu wil je uiteraard alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe pak je dat precies aan? Het begint met het schrijven van een sterke en overtuigende motivatiebrief. Om je daarmee op weg te helpen, hebben we zeven tips op een rijtje gezet. Lees de tips goed door en wie weet verstuur jij jouw motivatiebrief vandaag nog.

Wat is een motivatiebrief?

Het woord ‘motivatie’ zegt het misschien al: in deze brief vertel je meer over jezelf en waarom deze baan zo goed bij je past. Je probeert de lezer te overtuigen dat je de perfecte match bent voor de openstaande functie.

Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief

Klaar voor een korte motivatiebrief opleiding? Pak pen en papier, want met deze zeven tips hark jij die baan in no-time binnen.

1. Doe onderzoek naar het bedrijf en het functieprofiel

Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je je brief gaat schrijven. Dit kan je doen door onderzoek te doen op de website van het bedrijf en de vacature nog eens grondig uit te pluizen. Schrijf je een motivatiebrief voor een opleiding? Pak dan de inhoud van de studie erbij.

Vervolgens schrijf je alle overeenkomsten tussen het bedrijf en jezelf op. Deze overeenkomsten kunnen o.a. betrekking hebben op de bedrijfscultuur en missie of visie. Daarnaast vergelijk je het geschetste functieprofiel met jezelf en schrijf je de overeenkomsten op. Als je deze informatie op papier hebt staan, is het nu kunst om er een mooi geheel van te maken in je brief.

2. Bedenk een knaller van een openingszin

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Dat geldt ook voor je motivatiebrief. Zorg er daarom voor dat de lezer vanaf de eerste regel al geboeid is. Deel bijvoorbeeld je verfrissende visie over het bedrijf, plaats een statement over jezelf of verzin iets mega creatiefs.

Misschien kunnen onderstaande openingszinnen je inspireren:

“Hi! Ik stel mezelf graag voor: [naam], [leeftijd], en binnenkort werkzaam als [functie] bij jullie bedrijf.”

“Al van jongs af aan droom ik ervan: werken als [functie] bij [bedrijfsnaam]. Ik vertel jullie in deze brief dan ook graag waarom ik hoop dat jullie mijn droom in vervulling laten gaan.”

3. Ga in op relevante werkervaring

Ondanks dat op je cv alle werkervaring en opleidingen staan die je hebt afgerond, raden we sterk aan om de meest relevante ervaringen in je motivatiebrief nog eens toe te lichten. Benoem specifiek wat je van de opleiding/baan geleerd hebt en hoe je deze kennis toe kan passen in de functie waarnaar je solliciteert. Je kunt dit extra kracht bijzetten door behaalde resultaten te delen. Bijvoorbeeld: “In 8 maanden tijd, heb ik 20% groei gerealiseerd.”

4. Blijf dicht bij jezelf

Je moet jezelf verkopen en de beste versie van jezelf zien te omschrijven. Maar let op: dit betekent niet dat je een andere (lees: betere) versie van jezelf op papier moet zetten. Blijf altijd dicht bij jezelf. Staat er bijvoorbeeld een vaardigheid in de vacature die je nog niet volledig beheerst? Wees dan eerlijk en schrijf dat je deze vaardigheid graag nog verder zou willen ontwikkelen. Dit laat zien dat je wilt groeien.

5. Houd het kort maar krachtig

Je moet ervoor zorgen dat jouw motivatie de lezer enthousiast maakt. Hier heb je waarschijnlijk geen twee pagina’s voor nodig. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk over jezelf vertellen in de motivatiebrief, maar onthoud dat de brief een eerste kennismaking is. Als het goed is, krijg je na deze brief de kans om je motivatie nog mondeling toe te lichten. Is je motivatiebrief één pagina lang, dan zit je al helemaal goed.

6. Vat je motivatie kort samen

Het is goed om aan het einde van je brief nog een korte samenvatting te geven. Zo krijgt de lezer de kans om de gelezen informatie nog één keer naar boven te halen. Daarnaast is het aan te raden om de brief te eindigen met een laatste dosis motivatie. Schrijf bijvoorbeeld dat je er naar uitkijkt om de brief mondeling toe te lichten en graag langskomt voor een gesprek.

7. Laat je brief checken

Tot slot: laat je motivatiebrief altijd checken. Zowel op je motivatie als op spelling en grammatica. Je wilt natuurlijk niet dat er spellingsfouten of typefouten in je tekst staan. Dit geeft je brief namelijk al snel een minder professionele uitstraling.

Wij wensen je heel veel succes met schrijven van je motivatiebrief. Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Lees hier hoe je goed voorbereid op pad gaat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!