Hoe was je sollicitatiegesprek? Tien tekenen dat het niet zo goed ging

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Na je sollicitatiegesprek neem je afscheid van je interviewers en even later loop je op straat, jezelf afvragend hoe het nu eigenlijk ging. Ging het top of toch niet? Aan deze tekenen kun je zien dat het gesprek niet zo goed verlopen is.

Sollicitatiegesprek blijft spannend

Of het nu je eerste is of je tiende, een sollicitatiegesprek blijft spannend. Een goede voorbereiding kan helpen, maar die is natuurlijk geen garantie dat het gesprek zelf ook goed gaat. Misschien ben jij gewoon niet de geschikte persoon voor deze functie en komt de tegenpartij daar tijdens het gesprek achter. Het kan ook zijn dat jij eigenlijk heel geschikt bent, maar dat je niet zo goed uit de verf komt tijdens dit gesprek. Je bent te zenuwachtig, geeft net de verkeerde antwoorden of er is gewoon geen klik met de mensen aan de andere kant van de tafel.

Tekenen dat het niet goed ging

Misschien merk je tijdens het gesprek al dat het allemaal niet loopt zoals je zelf wilt. Op bepaalde vragen kun je absoluut geen antwoord bedenken. Of ze stellen precies die ene vraag die je gevreesd had en waar je je niet weet uit te praten. Vaker echter ben je tijdens een gesprek heel druk: je moet opletten, de juiste antwoorden formuleren, slimme vragen stellen. Als je dan weer buiten staat, heb je eigenlijk geen idee hoe het nou gegaan is. Je kunt dan voor jezelf het hele gesprek in je hoofd nog eens ‘terugkijken’. Aan onderstaande tekenen kun je zien dat je gesprek niet zo goed ging.

1. Je gesprek duurde heel kort

Een eerste gesprek in een sollicitatietraject bevat vaak een aantal vaste onderdelen. Er wordt uitleg gegeven over de functie waarop je solliciteert en er wordt een en ander over de organisatie verteld. Daarnaast word jij in de gelegenheid gesteld om meer over jezelf te vertellen. En natuurlijk krijg je allerlei vragen voorgelegd, waarmee je gesprekspartners er achter proberen te komen hoe jij bent en hoe jij de vacante functie zou vervullen. Dat kost bij elkaar best wat tijd. Gemiddeld duurt een eerste sollicitatiegesprek een klein uur. Vaak staat in de uitnodiging vermeld hoeveel tijd er voor dit gesprek is uitgetrokken. Is dat bijvoorbeeld drie kwartier en je staat na twintig minuten al weer buiten, dan kun je nattigheid voelen. Grote kans dat je interviewers niet met je verder willen en hun tijd en de jouwe niet wilden verdoen met nog meer vragen stellen, terwijl hun beslissing al gevallen was.

2. Er was geen oogcontact tijdens het gesprek

Je weet natuurlijk zelf wel dat het hebben van oogcontact erg belangrijk is tijdens een gesprek. Het laat zien dat je oplet en geïnteresseerd bent in wat de ander te zeggen hebt. Een gesprek waarin geen oogcontact plaatsvindt is eigenlijk nooit een goed gesprek. Dit kan natuurlijk door jou komen, bijvoorbeeld dat je zo druk bent met het beantwoorden van de vragen, dat je vergeet om op te kijken. Maar het kan ook door de tegenpartij veroorzaakt worden. Als de ander niet de moeite neemt om je aan te kijken, getuigt dat in het algemeen van weinig interesse in jou. Het sollicitatiegesprek is in dat geval een verloren zaak.

3. De interviewer leek er niet bij met zijn gedachten

Waar draait het om bij een sollicitatiegesprek? Juist, om jou! Dus als de interviewer geen aandacht voor jou heeft, maar poppetjes zit te tekenen, naar zijn mobiel zit te staren of langdurig zijn aantekeningen zit te lezen, dan is dat geen goed teken. Het kan veroorzaakt worden doordat je antwoorden te langdradig zijn of dat je irrelevante informatie verstrekt, maar het kan ook zijn dat je al bent afgeschreven. Je kunt tijdens het gesprek nog proberen om hier iets aan te doen door een slimme vraag te stellen en zo zijn aandacht te trekken, maar in het algemeen is de mening van de interviewer al op een negatieve manier gevormd.

4. Er was geen klik met de interviewer

Een gesprek verloopt het beste als er een klik is tussen de sollicitant en de interviewer. Je hebt dan het gevoel dat er een gezamenlijk doel is (jij die die functie zo goed mogelijk gaat vervullen), het gesprek gaat de diepte in en er is ruimte voor grapjes. Als je met een recruiter praat, is die klik niet absoluut noodzakelijk; als je eenmaal aangenomen bent, zal je met hem niets meer te maken hebben. Heb je echter een gesprek met je leidinggevende of zit er een collega bij, dan kan wel of geen klik hebben, van grote invloed zijn op het resultaat van het gesprek. Zie je jezelf echt niet met die collega samenwerken, dan zou dat zomaar wederzijds kunnen zijn.

5. Er is geen uitleg over de functie gegeven

Het doel van een sollicitatiegesprek is niet alleen om vast te stellen of jij geschikt bent voor die functie, maar ook of die functie geschikt is voor jou. Normaalgesproken wordt er dus van alles en nog wat over die nieuwe functie verteld. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat ze dat gewoon vergeten. Dat is mogelijk bij een klein bedrijf waarbij er niet zo vaak vacatures zijn. Jij moet dan zelf met jouw vragen alle benodigde informatie boven tafel zien te krijgen. Maar meestal is het een blijk van desinteresse in jou. Misschien hebben ze vlak voor jou een geweldige sollicitant gehad en is de functie eigenlijk al vergeven en vinden ze het niet de moeite waard om jou meer informatie over de functie te verstrekken.

6. Het werd geen echt gesprek

Een goed sollicitatiegesprek is een dialoog. Aan de andere kant van de tafel stellen ze een vraag en jij antwoordt. En jij stelt naar aanleiding daarvan ook een vraag, die zij dan weer beantwoorden. Als er geen interactie plaatsvindt en het sollicitatiegesprek wordt een soort kruisverhoor, dan zijn de kansen klein dat het gesprek jou een baan gaat opleveren.

7. Er werden alleen simpele vragen gesteld

In eerste instantie ben je misschien blij als je alleen simpele vragen voorgelegd krijgt tijdens je sollicitatiegesprek. Je moet je echter afvragen wat de waarde van zo’n gesprek dan is en of de interviewer wel echt in je geïnteresseerd is. Als er helemaal niet naar je competenties gevraagd wordt of naar je ideeën over je invulling van de functie, dan verwacht de ander waarschijnlijk niet dat hij jou gaat aannemen.

8. Jij hebt geen vragen gesteld

Als jij tijdens het sollicitatiegesprek helemaal geen vragen hebt gesteld, dan is dat geen goed teken. Door vragen te stellen toon jij je interesse in de functie en laat je zien dat je er over na hebt gedacht hoe je de functie kunt invullen. Die vragen hoef je overigens niet tot het einde van het gesprek te bewaren. Als een bepaald onderwerp aan de orde komt, mag je gelijk je kans grijpen om er over door te vragen.

9. Je bent niet geïnformeerd over het verdere verloop van de procedure

Het is gebruikelijk dat aan het einde van het sollicitatiegesprek iets wordt verteld over het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Over hoeveel kandidaten er zijn, met hoeveel mensen ze een tweede gesprek willen houden, wanneer je hoort of ze met je verder willen, enzovoort. Als dit niet aan de orde komt, kun je er van uitgaan dat jij geen stapje verder komt in de procedure.

10. Er is niet aan je gevraagd wanneer je kunt beginnen

Voor een werkgever is het altijd heel belangrijk wanneer jij in de nieuwe functie kunt beginnen. Sluit dit aan op het vertrek van je voorganger of ontstaat er een gat in de werkzaamheden? Wordt er niet gevraagd wanneer jij beschikbaar bent, dan is dat ook weer een teken dat de vacante functie niet voor jou is.

Meer punten kunnen afvinken

Als je één van bovenstaande tekenen herkent, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat je kunt fluiten naar die baan. Kun je echter meer punten afvinken, dan wordt de kans wel erg groot dat jij het niet bent die die functie gaat vervullen. Ben je zelf na het gesprek niet tot de conclusie gekomen dat die baan niets voor jou is, dan kan dat heel zuur zijn. Probeer echter van elke sollicitatiegesprek iets te leren en bedenk welke onderdelen je bij een sollicitatiegesprek voor een andere baan op een andere manier kunt doen. Volgende keer beter!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Wat kun je verwachten bij een groepsopdracht

Meer lezen over assessments? Neem eens een kijkje op deze pagina’s: Assessment, Assessment Oefenen, Assessment Center, Assessment Interview, Assessment in de sollicitatieprocedure, Assessment maken met faalangst, Assessmentrapport, Rechten tijdens het assessment, Assessmentdag, Assessment nabespreking, Online

Lees verder »

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!