Een traineeship kan een goede start van je carrière zijn. Maar wat voor verschillende soorten traineeships zijn er eigenlijk? En hoe weet je of je geschikt bent voor een traineeship? Hier lees je er meer over.
Traineeship als begin van je loopbaan
Een traineeship kan een heel goed begin van je loopbaan zijn. In het algemeen is een traineeship bedoeld voor een starter op de arbeidsmarkt met een universitaire opleiding of een hbo-opleiding. Je krijgt dan een startersfunctie met (starters)salaris bij een bedrijf of een overheidsorganisatie en volgt daar gelijk een opleidingstraject. Meestal kom je op verschillende plekken in de organisatie te werken: op verschillende afdelingen, maar soms ook op verschillende locaties (dit kan ook in het buitenland zijn). Ongeveer tien tot vijftien procent van je tijd besteed je aan een speciaal opleidingsprogramma dat is afgestemd op je (toekomstige) functie. De opleiding kan gericht zijn op het vergroten van je vakkennis, op de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden of op je persoonlijke ontwikkeling. Meestal duurt een traineeship een of twee jaar, maar langer is ook mogelijk.
Verschillende soorten traineeships
Ieder bedrijf en iedere organisatie kan in principe een traineeship aanbieden en daarvan zelf de inhoud vaststellen. Een traineeship kan daardoor bij het ene bedrijf compleet anders zijn dan bij een andere bedrijf. Voorbeelden van traineeships die worden aangeboden zijn:
- een traineeship voor een managementfunctie;
- een vakinhoudelijk traineeship, bijvoorbeeld op het gebied van IT, techniek of financiën;
- een traineeship bij de overheid (gemeente, provincie, rijksoverheid, EU).
Traineeship voor een managementfunctie
Bij een traineeship voor een managementfunctie is het de bedoeling dat je uiteindelijk terechtkomt in een managementfunctie binnen het bedrijf. Daarvoor is het van groot belang dat je het hele bedrijf goed leert kennen. Je krijgt daarom tijdens je traineeship te maken met allerlei verschillende onderwerpen en projecten. Vaak zal je klussen op veel verschillende afdelingen krijgen en alle locaties leren kennen.
Bij het opleidingsprogramma bij een traineeship voor een managementfunctie zal het zwaartepunt liggen op het versterken van je competenties, zoals je leidinggevende kwaliteiten, communicatieve vaardigheden en organisatorische kwaliteiten.
Vakinhoudelijk traineeship
Bij een vakinhoudelijk traineeship zal worden voortgeborduurd op de kennis die je al in je studie hebt opgedaan. Daarom is vaak een specifieke opleiding vereist om met dit traineeship te kunnen beginnen. Voor een traineeship op financieel gebied is dat bijvoorbeeld een studie bedrijfseconomie of accountancy en voor een traineeship op IT-gebied een studie informatica, informatiekunde of een aanverwante studie. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort bedrijf en het opleidingstraject.
Traineeship bij de overheid
Het aanbod van traineeships bij de overheid is zeer divers. Er zijn in Nederland zo’n 1600 instanties en organisaties die deel uit maken van de overheid. Daaronder zijn ministeries, instanties als Rijkswaterstaat, defensie, provincies en gemeenten. De werkgebieden van al deze organisaties zijn heel verschillend. De aangeboden traineeships kunnen dan ook organisatorisch, juridisch, economisch of vakinhoudelijk van aard zijn. Ook binnen de EU worden traineeships aangeboden, bijvoorbeeld bij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. De standplaats van deze traineeships is meestal Brussel.
Goede oriëntatie belangrijk
Lijkt een traineeship jou wel wat? Oriënteer je dan goed van te voren. Omdat de traineeships onderling zo verschillen is het de moeite waard om grondig te onderzoeken welk traineeship het beste bij jou past. Ga op verschillende bedrijven kijken, bijvoorbeeld tijdens een inhousedag. Informeer goed wat een bedrijf jou te bieden heeft en kijk of dit aansluit bij wat jij wilt.
Denk er ook over na in wat voor bedrijf of organisatie je wilt werken. Wil je je inzetten voor een commercieel bedrijf of werk je liever bij een overheidsinstantie?
Een traineeship wordt vaak bij een grotere organisatie aangeboden. Wil je een klein radartje in het geheel zijn of werk je liever in een kleinere organisatie waar je vaak meer verschillende taken hebt en iedereen kent.
Probeer met mensen te praten die al bij een bepaald bedrijf werken om er achter te komen of het ook wat voor jou is. Dat kan natuurlijk op een inhousedag, maar je kunt misschien ook nog op een andere manier met werknemers in contact komen.
Geschikt voor traineeship?
Daarnaast moet je je afvragen of jij geschikt bent voor een traineeship. Misschien wil je liever een gewone startersfunctie zonder opleidingstraject. Ervaring doe je tijdens het werken immers vanzelf op. Heb jij behoefte aan duidelijkheid en structuur, dan is het belangrijk dat je weet waartoe een traineeship leidt, tot welke concrete functie bijvoorbeeld. Er zijn ook traineeships waarbij je steeds van afdeling of locatie wisselt, maar waarbij pas later gekeken wordt naar wat voor functie bij jou past. Je moet dan wel flexibel zijn en tegen onzekerheid kunnen.
Competenties
Kijk altijd goed naar het functieprofiel van het traineeship. Welke eisen worden er aan je gesteld. Je hoeft heus niet alle gevraagde competenties in huis te hebben om het traineeship tot een goed einde te kunnen brengen, maar de eisen moeten wel aansluiten bij jouw persoonlijkheid. Doe daarom van te voren wat zelfonderzoek: welke competenties heb je al en welke wil je ontwikkelen? Wat vind je leuk en waar krijg je energie van? Als je eerder hebt gewerkt of stage hebt gelopen: wat vond je daar leuk om te doen en wat juist niet? Als wat je wilt overeenkomt met wat er geboden wordt, dan is dit misschien iets voor jou.
Dus lijkt een traineeship je leuk en een goede manier om met je carrière te beginnen? Gewoon doen dan! Solliciteer bij het bedrijf van je keuze. Als zij denken dat je een goede kandidaat bent, zullen er nog gesprekken volgen en vaak maakt ook een assessment deel uit van de sollicitatieprocedure. Zij hebben veel ervaring met het selecteren van de juiste kandidaten. Dus als je geschikt wordt bevonden, ga er dan voor!