Hoe snel kun je weer op zoek naar een nieuwe baan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je hebt je vol energie op je nieuwe baan gestort, maar het valt allemaal wat tegen. Wat doe je dan: blijf je er zitten of ga je toch maar op zoek naar een nieuwe baan? 

Hoera, een nieuwe baan

Hoera, je bent aangenomen! De hele sollicitatieprocedure heb je goed doorstaan en je hebt al je concurrenten verslagen. Eerst heb je een fantastische brief geschreven en het perfecte cv opgesteld. Toen kwamen er een of twee gesprekken die vlotjes verliepen en daarna was er nog dat assessment dat iedereen er van overtuigde dat jij de perfecte kandidaat voor de vacante functie was. En daar zit je dan in je nieuwe functie… Maar helaas, het blijkt allemaal net wat minder leuk te zijn dan verwacht en stiekem zit je alweer vacatures te kijken. Maar hoe snel kun je weer weg uit een nieuwe baan? Staat daar een termijn voor?

Redenen waarom het tegenvalt

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je nieuwe baan je tegenvalt. Je dacht dat je als consultant aan de slag ging, maar in de praktijk zit je heel de dag aan de telefoon bij de klantenservice. Of dat project waar je voor was aangenomen gaat bij nader inzien toch niet door waardoor je alleen maar kleine klusjes te doen krijgt. Soms is het werk nog wel oké, maar die collega’s… Te suf, te onaardig of gewoon niet leuk. En dan die leidinggevende: jij moet hem steeds uitleggen hoe de dingen moeten gebeuren en dan nog schijnt hij het niet te begrijpen. Als je dan met steeds meer tegenzin naar je werk gaat en gedurende de dag vooral op je mobiel zit te kijken, dan weet je dat er iets moet gebeuren.

Praten met je leidinggevende

Het meest logische is natuurlijk om te proberen om wat op de werkvloer te veranderen. Ga eens praten met je leidinggevende en vraag om de taken waarvoor je bent aangenomen. Vertel dat je je verveelt en wel wat meer uitdaging aan kan. Soms moet je ook wat geduld hebben. Pas als ze weten wat ze aan je hebben, kun je doorstromen naar werk met meer verantwoordelijkheden. Die collega’s veranderen misschien wel als jij ze anders benadert of anders kun je wellicht overgeplaatst worden naar een ander team. En die leidinggevende? Die faalt misschien wel op meer fronten. Grote kans dat hij vanzelf verdwijnt.

Is het niet mogelijk om iets ten goede te veranderen, dan heb je de keus tussen je tijd voorlopig uitzitten of op zoek gaan naar een andere baan.

Nadelen van vaak van werkgever switchen

Gemiddeld schijnen mensen in Nederland een keer in de vijf jaar van baan te veranderen. Aangezien er ook werknemers zijn die twintig jaar of langer bij dezelfde baas blijven, betekent dit dat er ook heel veel mensen al na korte tijd van werkgever switchen.  

Vaak switchen kan nadelig zijn voor je carrière. Als er op je cv’s alleen maar korte dienstverbanden staan, kan dat de indruk wekken dat je het nergens lang uithoudt of dat anderen het met jou niet lang uithouden. Het kan voor een werkgever een reden zijn om je niet eens voor een gesprek uit te nodigen. Aan de andere kant weten werkgevers ook dat het tegenwoordig lastig is om ergens een vaste aanstelling te krijgen en dat werknemers vaak van contract naar contract hoppen.

Voordelen van vaak van werkgever switchen

Het kan trouwens voor jezelf ook positief zijn om vaak van baan te veranderen, zeker als je niet zo goed weet wat je wilt. Je krijgt in ieder geval geen last van sleur, leert zo veel bedrijven van binnenuit kennen en je kunt er zo achter komen wat de mogelijkheden binnen al die bedrijven zijn. Je kunt op die manier ervaren wat voor soort werk, maar ook wat voor soort bedrijf en welke branche het beste bij je past. Ook als je later bijvoorbeeld in de consultancy aan de slag wilt, kan het een voordeel zijn als je al ervaring met veel verschillende organisaties hebt.

Na drie jaar weer solliciteren

In het algemeen kun je stellen dat als je ergens drie jaar hebt gewerkt, je dan wel weer kan gaan solliciteren. Meestal duurt het ongeveer een half jaar voordat je helemaal bent ingewerkt. Een werkgever heeft dan alleen iets aan jou als je dus langer blijft. Je kunt dan echt iets bijdragen aan de organisatie. Meestal kun je doorgroeien in de functie die je vervult en krijg je na verloop van tijd complexere werkzaamheden en meer verantwoordelijkheden. Na drie jaar heb je dus echt iets wat je op je cv kunt zetten en is het niet gek dat je ergens anders weer nieuwe ervaring wilt opdoen.

Stoppen in je proeftijd

Maar hoe moet het nu met jou in die nieuwe baan die je niets vindt? Als je al heel snel besluit dat het niets gaat worden bij dat bedrijf en je nog in je proeftijd zit, dan kun je natuurlijk gelijk besluiten om er mee te stoppen. Tijdens de proefperiode mag immers zowel je werkgever als jij per direct de samenwerking beëindigen. Je hoeft deze functie dan niet eens op je cv te vermelden. Nadeel van zelf ontslag nemen is wel dat je niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Je zult dus snel weer iets anders moeten zien te vinden.

Na je proeftijd

Stop je niet al in je proeftijd, dan kun je het beste proberen om het wat langer vol te houden. Kijk of dingen vanzelf beter gaan als een gesprek met je leidinggevende niets heeft opgeleverd. Zit je er meer dan drie maanden zonder zicht op verbetering, dan kun je misschien toch maar beter naar een andere baan gaan uitkijken. Houd er dan wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt. Hoe lang die precies is, staat als het goed is in je arbeidscontract vermeld.

Solliciteren

Als je gaat solliciteren, moet je wel goed bedenken wat je tegen je potentiële nieuwe werkgever gaat zeggen. Je kunt natuurlijk vragen verwachten over de korte periode die je het maar hebt volgehouden bij je huidige werkgever. Blijf in ieder geval eerlijk. Als dit de eerste keer is dat je maar een heel korte periode ergens gewerkt hebtdan kun je er gewoon voor uitkomen dat je er niet op je plek zat en dat dingen anders liepen dan je voorzien had. Als je er al een paar keer na korte tijd achter bent gekomen dat het werk je niet lag, dan moet je wellicht bij je zelf te rade gaan of het niet aan jouzelf ligt.

Volgende keer voorkomen

Hoe voorkom je nu dat dit je vaker overkomt? Je kunt niet altijd alles voorzien, dus je kunt ook niet altijd voorkomen dat een baan anders uitpakt dan dat je had verwacht. Je kunt wel de kans daarop verkleinen door je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voor te bereiden. Lees je goed in, praat met mensen die al bij dat bedrijf werken en vraag door op je sollicitatiegesprek. Bepaal van te voren wat belangrijk voor jou is bij het uitoefenen van die functie. Neem geen genoegen met vage antwoorden, maar probeer er echt achter te komen wat je kunt verwachten. Probeer ook te bedenken of dit een baan is die je drie jaar kunt en wilt volhouden en of deze functie in je carrièreperspectief past.

Meelopen op de werkvloer

Als je bent aangenomen en je twijfelt, vraag dan of je eens een dagje kan meelopen op de werkvloer. Je kunt dan de sfeer ervaren en je collega’s ontmoeten. Heb je het gevoel dat het toch niets voor je is, zie dan van het aanbod af en zoek nog even verder. Ga eventueel ten rade bij een loopbaancoach om te kijken hoe je het beste je carrière kunt vervolgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!