Een belangrijke reden om te werken is het salaris dat je er mee verdient. Maar als dat de enige motivatie is om iedere dag naar je werk te gaan, dan zal je daar niet gelukkig van worden. Stressklachten en misschien zelfs een burn-out kunnen zo op de loer liggen. Het is beter om op zoek te gaan naar een baan bij een bedrijf of organisatie die aansluit bij je persoonlijke drijfveren. Maar hoe kom je erachter wat voor jou een belangrijke drijfveer is? Dat lees je in dit artikel.
Wat zijn drijfveren?
Je drijfveren zijn je beweegredenen om iets te doen. In het geval van je werk gaat dat dus om de reden, los van je salaris, dat je iedere dag je bed uitkomt en naar je werkt. Ga je voor de gezelligheid of om iets wezenlijks bij te dragen aan de maatschappij? Als je ergens na je studie solliciteert, heb je daar misschien nog niet zo over nagedacht. Als logisch vervolg op je studie ga je ergens werken. Het is echter goed om van tevoren te bedenken wat voor jou echt belangrijk is. Welke waarden moet het bedrijf hebben, hoe moet de bedrijfscultuur zijn en wat vind jij van belang bij de werkzaamheden die jij moet verrichten? Dit zijn allemaal vraagstukken om over na te denken om erachter te komen wat jouw persoonlijke drijfveren zijn.
Loopbaanankers
De Amerikaanse psycholoog Edgar Schein (geboren in 1928) heeft zich ruim veertig jaar geleden verdiept in de drijfveren die mensen in hun werk hebben. Hij combineerde die drijfveren met het beeld dat mensen van zichzelf hadden en noemde dat ‘loopbaanankers’. Je loopbaananker staat voor je echte ‘ik’; het geeft aan wat echt belangrijk in het werk voor je is en bepaalt je keuzes. Als je weet wat je loopbaananker is, dan kun je het soort werk en de werkomgeving hier op afstemmen.
De oorspronkelijk vijf loopbaanankers van Edgar Schein
Oorspronkelijk onderscheidde Schein vijf mogelijke loopbaanankers. Dat zijn de volgende primaire drijfveren:
- autonomie of onafhankelijkheid: voor jou staat onafhankelijkheid voorop, je wilt graag zelf beslissingen kunnen nemen en je werk op je eigen manier doen, regels ervaar je veelal als belemmerend.
- zekerheid of stabiliteit: je houdt niet van onzekerheid en risico’s, je hebt graag een vaste aanstelling en duidelijke arbeidsvoorwaarden en hoeft niet zo nodig steeds hogerop te komen.
- technisch-functionele inzet: je gaat voor de inhoud, je vindt het werk zelf heel interessant en je wilt graag als specialist op jouw vakgebied gezien worden.
- algemeen leidinggevende inzet: je bent op weg naar de top van een bedrijf, je wilt graag in het management komen, je bent veelzijdig, analytisch, resultaatgericht en kan goed samenwerken en (effectief) communiceren.
- ondernemingsgerichte creativiteit: je bent creatief en zit vol met ideeën, je wilt graag nieuwe producten op de markt brengen of een eigen bedrijf beginnen.
Later werden er nog drie loopbaanankers aan toegevoegd:
- dienstverlenende inzet of toewijding: je vindt het belangrijk om iets te doen waar anderen iets aan hebben, het liefst zou je persoonlijk de hele wereld verbeteren.
- behoefte aan uitdaging: eentonigheid is niets voor jou, je gaat altijd uitdagingen aan en bent ambitieus.
- levensstijl: werk is niet het hoofddoel in je leven, je wilt zinvol werk doen, maar je werk en privé moeten in balans zijn.
Andere drijfveren
Het is natuurlijk niet zo dat met de loopbaanankers van Schein al jouw mogelijke drijfveren genoemd zijn. Andere mogelijke drijfveren zijn:
- jezelf kunnen ontwikkelen (persoonlijke ontwikkeling);
- invloed hebben en macht kunnen uitoefenen;
- status hebben door je positie (aanzien, geld of titel);
- sociale contacten kunnen aangaan met je collega’s en/of klanten (sociale drijfveer);
- anderen iets kunnen leren (bijvoorbeeld als leerkracht);
- uiting geven aan je creativiteit;
- voor anderen zorgen;
- het gezellig hebben op de werkvloer;
- reizen kunnen combineren met werken;
- succesvol zijn;
- fysieke uitdaging hebben;
- leiding geven.
Een lijstje met drijfveren maken
Maar hoe kom je er nu achter wat jouw persoonlijke drijfveren en werkwaarden zijn? In de eerste plaats door gewoon eens rustig na te denken. Als je al werkt of hebt gewerkt, kun je een lijstje maken van welke aspecten je in je werk wel en niet leuk vindt. Stort jij je het liefst op de inhoud van je werk en vind je overleggen met anderen zonde van je tijd? Of vind je juist het contact met klanten het leukste van je werk en doe je er alles aan om ze zo goed mogelijk te helpen? Je kunt jezelf ook afvragen als geld geen rol zou spelen, wat je dan het liefste de hele dag zou doen. Zou je dan toch gaan werken of ging je dan een wereldreis maken?
Bedenk ook wat je bijvoorbeeld niet leuk vond tijdens je stage of wat je nu mist in je werk en waarom je graag een andere baan zou willen hebben. Uit zo’n lijstje kun je vervolgens je drijfveren halen.
Drijfveren bepalen aan de hand van een test
Vind je het moeilijk om zelf te bepalen wat je drijfveren zijn, doe dan eens een test waarmee je drijfveren worden achterhaald. Simpele, gratis tests hiervoor zijn online te vinden. Ook is het mogelijk om een wat serieuzere test te doen, zoals een DISC-test. Hierbij krijg je een vragenlijst voorgelegd waarin jij steeds moet aangeven welk antwoord het meest op jou van toepassing is. De vragen hebben betrekking op je gedrag en je manier van communiceren. Op basis van de antwoorden die je hebt gegeven, krijg je vervolgens een beschrijving van je persoonlijkheid. Dit gebeurt aan de hand van de vier persoonlijkheidsstijlen die volgens deze methode in ieders persoonlijkheidsstructuur aanwezig zijn: dominant, invloedrijk, stabiel en consciëntieus. Uit de bijbehorende beschrijving zijn veel van je drijfveren af te leiden.
Drijfveren en carrière
Heb je voor jezelf duidelijk wat jouw persoonlijke drijfveren zijn? Dan kun je dit gebruiken bij het gericht zoeken naar een passende baan. Houd goed in je achterhoofd wat voor jou belangrijk is, maar accepteer ook dat het misschien niet mogelijk is om een baan te vinden die volledig bij je drijfveren past. Zeker aan het begin van je carrière zal het soms moeilijk zijn om gelijk dé baan te vinden. Zorg er echter wel voor dat je niet een richting uitgaat die je eigenlijk niet wilt. Door de juiste keuzes te maken, zijn werkstress en onvrede met je werk (voor een deel) te voorkomen.