Tien tips tegen zenuwen tijdens je assessment

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Meer lezen over assessments? Neem eens een kijkje op deze pagina’s:

Assessment, Assessment Oefenen, Assessment Center, Assessment Interview, Assessment in de sollicitatieprocedure, Assessment maken met faalangst, Assessmentrapport, Rechten tijdens het assessment, Assessmentdag, Assessment nabespreking, Online assessment, Ontwikkelassessment, Veelgemaakte fouten voorkomen.

Waarschijnlijk is iedereen gespannen als hij een assessment moet doen. Maar sommige kandidaten zijn net iets zenuwachtiger dan anderen. Bang voor een black-out? Hierbij tien tips om je zenuwen in bedwang te houden.
Een beetje spanning of op van de zenuwen?

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die fluitend naar een assessment gaan en het als een leuke uitdaging zien. Maar het merendeel van de kandidaten zal er ’s morgens als ze wakker worden niet echt zin in hebben. Een beetje spanning is natuurlijk niet erg, maar wat nou als je al heel de week niet geslapen hebt door het vooruitzicht van het assessment? Als je op van de zenuwen bent zal dat je resultaten misschien wel beïnvloeden. Hoe kun je dat voorkomen?

Tip 1: bedenk dat een beetje spanning positief is

Raak niet helemaal in de stress, omdat je zenuwachtig bent. Spanning is namelijk ook goed. Het maakt je alerter en zal er voor zorgen dat je je tests juist beter maakt. Pas als je door de spanning zo hard trilt dat je niet meer kunt schrijven of een totale black-out krijgt, is er echt wat aan de hand.

Tip 2: bereid je goed voor op je assessment

Een deel van de spanning ontstaat meestal doordat je niet zo goed weet wat je te wachten staat. Zorg er dus voor dat je wél weet wat je te wachten staat! Meestal krijg je van te voren te horen welke tests je moet maken. Oefen deze tests, zodat je weet wat ze inhouden. Kom je er met het oefenen achter dat je een bepaald onderdeel lastig vindt, stop daar dan extra tijd in. Door meer te oefenen, zal de echte test op het assessment gemakkelijker verlopen.

Staat er ook een rollenspel op het programma en zie je juist daar erg tegenop? Bereid dit dan ook voor. Bedenk wat voor rollenspel je kunt verwachten en vraag aan familie of vrienden of ze dit met je willen oefenen. Vraag ook andere mensen naar hun ervaringen met een assessment.

Tip 3: zorg dat je uitgerust bent

Het assessment is belangrijk voor je, dus neem daar ook de tijd voor. Dat betekent dat je de week voor het assessment er al rekening mee moet houden. Doe een beetje rustig aan en ga op tijd naar bed, zodat je uitgerust bent. Als je op maandag een assessment hebt, is het niet zo handig om daarvoor een weekendje Barcelona in te plannen.

Tip 4: kom ontspannen aan

Op de dag zelf moet je zo veel mogelijk rust creëren. Sta op tijd op, zodat je rustig kunt ontbijten. Zoek van te voren uit hoe je er moet komen en ga ruim op tijd de deur uit. Houd rekening met vertraging als je met openbaar vervoer reist en met files als je per auto gaat. Voorkom zo dat je in de stress schiet als je voor een rood stoplicht moet wachten of niet gelijk een parkeerplaats kan vinden.

Tip 5: geef jezelf even de tijd om zenuwachtig te zijn

Bij de schriftelijke onderdelen kan het helpen om jezelf een paar minuten toe te staan om zenuwachtig te zijn. Focus je even op je angst, haal een keer diep adem en ga dan aan de slag. Het is goed om te bedenken dat spanning altijd vanzelf minder wordt. Na vijf tot tien minuten verminderen namelijk de stresshormonen.

Tip 6: denk positief

Zorg er voor dat je jezelf niet helemaal de grond in praat dat het toch wel niets zal worden, maar denk positief! Dat je uitgenodigd bent voor een assessment, betekent namelijk dat een werkgever potentie in je ziet. De eventuele voorgaande rondes van sollicitatiebrief en gesprek heb je goed doorstaan. Dit heb je zo goed gedaan, dat de werkgever nu bereid is om in je te investeren met een assessment. Denk ook aan eerder behaalde resultaten, zoals examens waar je voor geslaagd bent.

Tip 7: geef rampgedachten geen kans

Stress kan soms ‘rampgedachten’ veroorzaken. Je verzint een kleine aanleiding, die uiteindelijk leidt tot een ramp. Een voorbeeld is dat je van te voren bedenkt dat je door een droge keel moet hoesten en dat je daardoor uiteindelijk je assessment niet kunt afmaken. Als je zo’n gedachte krijgt, zoek dan gelijk een oplossing. Realiseer je dat deze gedachte nergens op slaat, maar verzin als dat niet lukt hoe je het tij kunt keren. Bijvoorbeeld door een glaasje water te vragen.

Tip 8: richt je op anderen

Bij een rollenspel gaat het om de interactie met anderen. Je kunt je zenuwen hierbij vaak de baas worden door je te richten op die anderen. Luister goed naar wat ze zeggen, vat het samen en stel vragen. Door meer met de anderen bezig te zijn in plaats van met jezelf, vermindert de spanning vanzelf.

Tip 9: doe ontspanningsoefeningen

Als je al eerder ervaren hebt, dat je moeilijk je zenuwen onder controle krijgt, is het goed om je ontspanningsoefeningen aan te leren. Ga op yoga op zoek oefeningen op internet waarmee je kunt leren om te ontspannen. Zit je dan in een stressvolle situatie zoals een assessment, dan kun je met die oefeningen de spanning verminderen.

Tip 10: doe een faalangsttraining

Als het je echt niet lukt om je zenuwen in bedwang te houden en dit je prestaties beïnvloedt, dan heb je misschien wel last van faalangst. Het volgen van een faalangsttraining kan dan een oplossing zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!