Wat is het nut van een stage

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Bij veel studierichtingen maakt een stage deel uit van de opleiding. Wat voor stages zijn er en wat kun je leren van een stage? En is het een goed idee om zelf een stage te regelen als die niet in de opleiding is opgenomen? Hier lees je er meer over.

Verschillende soorten stages

Afhankelijk van je opleiding kun je verschillende soorten stages moeten doen. Het gaat meestal om:
  • een snuffelstage;
  • een observatiestage;
  • een meeloopstage;
  • een afstudeerstage.

Snuffelstage

Een snuffelstage is over het algemeen heel kort: van enkele dagen tot enkele weken. Deze stage vindt meestal aan het begin van je opleiding plaats. Doel ervan is dat je kennis maakt met de praktijk van het vak waarvoor je een opleiding volgt. Meestal loop je met een beroepskracht mee en voer je zelf maar heel beperkt werkzaamheden uit.

Observatiestage

Een observatiestage vindt ook aan het begin van de opleiding plaats. Het is een vrij passieve stage. De stagiair observeert een beroepskracht die aan het werk is en voert zelf geen handelingen uit. Observatiestages vinden bijvoorbeeld plaats in de zorg en in het onderwijs.

Meeloopstage

Bij een meeloopstage is het juist wel de bedoeling dat je zelf aan het werk gaat. Deze stage valt meestal in het tweede of derde jaar van je opleiding. Je hebt dan inmiddels de nodige theoretische kennis verzameld, die je nu in de praktijk kunt gaan toepassen. In veel bedrijven wordt bij een meeloopstage van je verwacht dat je volwaardig meedraait met de medewerkers. De duur van deze stage varieert meestal van enkele maanden tot een half jaar.

Afstudeerstage

Als de stage helemaal aan het eind van je opleiding plaatsvindt, dan is het meestal een afstudeerstage. Bij een afstudeerstage voer je op je stageplek een afstudeeronderzoek of een afstudeeropdracht uit. Vaak gebeurt dit naar aanleiding van een vraag die bij een bedrijf leeft. Je doet de opdracht of het onderzoek meestal intern bij het bedrijf en schrijft hier voor je opleiding een scriptie over.

Nut van een stage

Het is natuurlijk niet voor niets dat bij veel opleidingen stage lopen verplicht is. Je opleiding bestaat vaak grotendeels uit theoretische kennis en als je echt aan het werk gaat, is het handig als je ook iets van de praktijk weet. Stage lopen is een uitermate geschikte manier om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen. Je ziet hoe het er in de praktijk aan toe gaat en je kunt daarna misschien beter plaatsen waar je de theoretische kennis voor nodig hebt. Daarnaast kun je je tijdens je stage allerlei vaardigheden eigen maken die je bij werken nodig hebt. Hoeveel je uiteindelijk aan een stage hebt, hangt natuurlijk mede af van het bedrijf waarbij je terechtkomt en het werk dat je er moet doen. Ook de begeleiding vanuit je opleiding én vanuit je stagebedrijf zijn daarvoor belangrijk.

Kennis opdoen van de praktijk en het beroepenveld

Voor sommige studenten is het een eyeopener als ze er tijdens hun stage achter komen dat al die vakken die ze tijdens hun studie hebben gekregen ook echt waarde hebben in de praktijk. Daarnaast blijkt vaak dat ze er geen idee van hebben hoe het er in de beroepspraktijk aan toe gaat. Als je stage loopt, is dat dus een mooie gelegenheid om meer kennis op te doen van het werkveld. Je kunt je ook oriënteren op het beroepenveld en kijken wat voor soort baan je na je studie zou willen zoeken. Misschien bevalt je stage je wel zo goed, dat je er wel wilt blijven of later vergelijkbaar werk wilt doen. Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Na een paar maanden of een half jaar bij een bepaald bedrijf doorgebracht te hebben, kun je er ook achter komen dat dat werk in ieder geval niets voor je is. Dat is ook nuttig om te weten!

Werkvaardigheden vergroten

Als je al heel veel bijbaantjes hebt gehad, dan weet je het waarschijnlijk al: werken is iets anders dan studeren! Door stage te lopen doe je ook vaardigheden op die je later bij het werken van pas kunnen komen. Op tijd komen bijvoorbeeld of samenwerken met mensen die een andere achtergrond hebben dan jij. Vaak werken er in een bedrijf mensen van verschillende leeftijden en met verschillende opleidingsniveaus. Dat is dus wat anders dan bij je opleiding waarbij je vooral in aanraking komt met je studiegenoten met veelal dezelfde interesse en leeftijd. Je leert tijdens een stage een bedrijf van binnenuit kennen en daar kun je later je voordeel meedoen.

Netwerk uitbreiden

Ook niet onbelangrijk van een stage is de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden. Je kunt relevante contacten in je vakgebied opdoen. Dit kunnen collega’s zijn, maar ook mensen van buiten het bedrijf waarmee je in contact komt. Je zult de eerste niet zijn, die door een stage uiteindelijk ook werk vindt.

Zelf stage organiseren?

Redenen genoeg dus om tijdens je studie stage te gaan lopen. Als in het studieprogramma van jouw opleiding geen stage is opgenomen, kun je onderzoeken of je zelf een stage kunt organiseren. Soms biedt een studie de mogelijkheid om je studie te verlengen met een stage of om stage te lopen in plaats van een minor te volgen. Anders kun je misschien zelf beslissen om langer over je studie te doen en zo een stage in te lassen. Als een stage geen deel uitmaakt van je opleiding, zal je je er mee onderscheiden door er wel een te doen. Dat zal zeker goed staan op je cv!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!