Hoe onderhandel je over je salaris

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je wordt aangenomen voor die ene baan die je heel graag wilt, ben je natuurlijk superblij. Maar er is misschien een puntje waar je niet helemaal over te spreken bent: het salaris. Hoe kun je onderhandelen over je salaris en sleep je er het maximale uit?

Salarisonderhandelingen tijdens eerste gesprek?

Salaris is altijd een lastig onderwerp, dat je zeker niet te vroeg in de sollicitatieprocedure moet aansnijden. In je sollicitatiebrief heb je het er natuurlijk niet over en ook niet als je gebeld wordt dat je op gesprek mag komen. Maar wanneer dan wel? In het eerste gesprek moet jij als sollicitant er zeker niet over beginnen. Maar soms wordt dan vanaf de andere kant van de tafel wel al gevraagd wat je wilt verdienen. Dat is een lastige situatie, want je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar je wilt jezelf zeker ook niet tekort doen. Bereid je hier dus op voor en zorg ervoor dat je weet wat een ‘marktconform’ salaris voor deze functie inhoudt. Je kunt ook altijd de bal terugspelen en zeggen dat je ervan overtuigd bent dat ze je een passend salarisvoorstel zullen doen.

Salarisonderhandeling tijdens tweede gesprek of daarna

Vaak zal het onderwerp salaris in het tweede sollicitatiegesprek aan de orde komen. Voor jou is dat een iets comfortabeler positie om met je eisen op tafel te komen dan tijdens een eerste gesprek. Je weet dan immers dat je tijdens het eerste gesprek een goede indruk hebt gemaakt en dat je een serieuze kandidaat voor de vacante functie bent. Nog beter is het als de salarisonderhandelingen pas aan de orde komen als je al gehoord hebt, dat het bedrijf met jou in zee wil gaan. Niet dat je dan ineens onredelijke eisen kunt gaan stellen, maar je weet wel dat je de andere kandidaten op inhoud al hebt verslagen.

Goede voorbereiding

Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n salarisonderhandeling? Je moet je in ieder geval goed voorbereiden! Is er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), verdiep je daar dan in. Je kunt dan zien in welke schaal of schalen je functie valt. De begrenzingen van je salaris zijn dan meestal duidelijk. Je kunt wel onderhandelen over de trede waarin je begint. Is er geen cao en werd ook in de vacaturetekst geen salarisindicatie gegeven? Dan zal je wat verder op onderzoek uit moeten. Op internet is meestal de nodige informatie te vinden. Let op opleidingsniveau, de inhoud van de functie en je verantwoordelijkheden. Je kunt ook navraag doen bij studiegenoten, oud-collega’s of een beroepsvereniging hoe hoog het salaris gewoonlijk is van een bepaalde functie. Je moet hierbij natuurlijk wel rekening houden met je ervaring. Als starter kun je niet rekenen op het salaris van een seniormedewerker.

Zorg voor onderhandelruimte

Als je weet wat een gebruikelijk salaris is, bepaal dan je grenzen. Wat is het minimumsalaris waarvoor jij dit werk wilt doen? Probeer in de onderhandelingen je werkgever als eerste een bod te laten doen. In dat geval kun je gelijk zien of jullie in dezelfde richting denken. Als het openingsbod erg tegenvalt, vertel dat dan rustig. Geef argumenten waarom jij een hoger salaris verwacht en doe een tegenbod. Als het bod wel in de richting komt van hetgeen je zelf in gedachten had, dan hoef je het ook niet gelijk te accepteren. Je kunt gerust proberen er meer uit te slepen.

Als jij als eerste aan zet bent, noem dan een hoger bedrag dan waarmee je tevreden bent. Op deze manier creëer je onderhandelingsruimte en heeft de werkgever het idee dat hij ook nog iets in te brengen heeft. Blijf echter wel realistisch: een te hoog bedrag noemen kan er voor zorgen dat de onderhandelingen gelijk worden afgebroken.

Huidig salaris

Als starter heb je daar geen last van, maar bij een vervolgbaan kan je huidige salaris als maat genomen worden voor je nieuwe salaris. Probeer te voorkomen dat je je huidige salaris moet noemen, behalve dan natuurlijk als je daar meer dan tevreden over bent. Geef gewoon aan dat je je huidige salaris niet relevant vindt en dat je beloond wilt worden naar de zwaarte van de functie. Kun je er echt niet onderuit komen om je huidige salaris te noemen? Lieg hier dan niet over, maak het niet hoger dan dat het is.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Let bij de onderhandelingen niet alleen op de hoogte van het salaris, maar ook op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het aantal verlofdagen, een auto van de zaak of studiemogelijkheden kunnen ook bepalend zijn of jij tevreden bent met het aanbod dat je krijgt. Staar je dus niet blind op het bedrag dat je krijgt, maar kijk naar het hele pakket aan arbeidsvoorwaarden. Ook de doorgroeimogelijkheden en periodieke salarisverhoging zijn daarbij van belang. Krijg je een mooi salaris aangeboden, maar zit verdere groei er niet in of krijg je er de komende jaren steeds iets bij?

Contract

Als jij en je werkgever overeenstemming hebben bereikt, moet een en ander vastgelegd worden in een contract. Lees dit goed na, zowel het overeengekomen salaris als de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten goed verwoord zijn. Als blijkt dat je werkgever iets toch anders heeft begrepen dan jij, kaart het dan alsnog aan, zodat je tevreden aan de slag kunt in je nieuwe baan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!