Ben je net opgelucht, dat je sollicitatiegesprek er op zit, krijg je nog een laatste vraag: ‘Wat vond je van dit gesprek?’ Tja, wat moet je dan antwoorden? Dat je het fantastisch vond gaan of is dat niet zo slim?
Waarom wordt deze vraag gesteld?
Een recruiter kan natuurlijk aan het eind van het sollicitatiegesprek inschatten hoe jij er in staat, maar hij kan het ook gewoon vragen. Hij wil graag weten wat jij van de functie vindt en of je na dit gesprek nog een serieuze kandidaat bent. Door het stellen van deze vraag kan hij ook zien hoe jij een terugkoppeling geeft. Heb je alles wat er in het gesprek aan de orde is geweest gelijk op een rijtje en doorzie je de interacties die hebben plaatsgevonden? Kortom behalve dat jij door je antwoord kunt laten weten of je nog interesse hebt in de baan, kan je door je antwoord ook nog een paar andere vaardigheden laten zien.
Wat moet je niet antwoorden?
Met een kort, nietszeggend antwoord op deze vraag schiet zowel jij als de recruiter niet veel op. Alleen zeggen dat je het een prettig gesprek vond volstaat dus niet. Je moet echter ook niet overdrijven en vertellen dat je het een fantastisch gesprek vond, terwijl het in werkelijkheid misschien niet zo lekker liep. Vul ook niet alvast voor de recruiter in dat hij je wel niet geschikt zal vinden voor de functie. Als dat zo is, hoor je het vanzelf wel.
Wat is wel een goed antwoord?
Als het je na dit gesprek echt een leuke baan lijkt, waar je graag voor wordt aangenomen, laat dat dan ook weten. Deze vraag kun je aangrijpen om te vertellen dat alles wat je in dit gesprek te weten bent gekomen over de functie je nog veel enthousiaster hebt gemaakt dan dat je al was. Benoem dat dan ook. Zeg niet alleen maar dat het je leuk lijkt, maar zeg bijvoorbeeld dat het feit dat je veelvuldig naar klanten moet voor overleg je bijzonder aanspreekt. En dat je juist dát in je huidige functie mist. Of dat uit het gesprek bleek dat je in deze functie doorgroeimogelijkheden hebt en dat dat precies past bij het plaatje dat je zelf in je hoofd hebt.
Je kunt deze vraag ook aangrijpen om een antwoord recht te zetten dat je eerder gegeven hebt, maar waar je zelf niet zo gelukkig mee was. Zeg dan dat je het een heel prettig gesprek vond, dat je graag voor de functie in aanmerking komt (en waarom), maar dat je graag nog even terugkomt op dat of dat punt.
Wat als jij zelf niet verder wilt?
Weet je aan het einde van dit gesprek zeker, dat je deze functie echt niet wilt gaan vervullen, dan kun je dat maar beter gelijk zeggen. Ook hierbij is een motivatie op zijn plaats. Vertel bijvoorbeeld eerlijk dat je niet verwacht had dat bepaalde werkzaamheden zo’n belangrijk deel van de functie zouden uitmaken. En dat jij meer op zoek bent naar een functie met die en die werkzaamheden. Bedank voor het gesprek en wens ze succes met het vinden van een geschikte kandidaat.