Wat moet ik aan op mijn sollicitatiegesprek?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je eerste doel bij een sollicitatie is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Maar als die uitnodiging er dan is, sta je wel voor het probleem wat je aan moet doen. Je wilt natuurlijk niet je kansen verkleinen door in een verkeerde outfit op je sollicitatiegesprek te verschijnen.

Standaardkleding in je kast

Soms zit er maar korte tijd tussen het moment dat je het telefoontje krijgt dat ze graag met je willen praten en het gesprek zelf. Als je dan druk bent met andere zaken, is het lastig om tussendoor nog even te gaan shoppen. Als je begint met solliciteren, kun je dus maar beter gelijk na gaan denken over je uiterlijk. Zorg ervoor dat er wat standaardkleding in je kast hangt die geschikt is om in te solliciteren. Dat voorkomt stress op het laatste moment.

Bedrijfscultuur

De vraag is natuurlijk: wat is dan die standaardkleding die in je kast moet hangen? Tja, het hangt er een beetje vanaf op welke banen bij wat voor soort bedrijven je solliciteert. Een managementfunctie bij een international vereist andere kleding dan een ICT-functie bij een start-up. Hoe kom je erachter wat de dresscode is? Als je bewust voor een bepaald bedrijf hebt gekozen, dan heb je je waarschijnlijk al in de bedrijfscultuur verdiept. Je weet dan hoe formeel of informeel het er aan toe gaat. Weet je nog niet zo veel van het bedrijf, dan zal je op onderzoek uit moeten gaan.

Bekijk eens de website, in wat voor stijl is die? Als er foto’s van medewerkers op staan, kun je gelijk kijken wat voor kleding zij aan hebben. Ook social media kan je meer vertellen. Helemaal mooi is het als je iemand kent die er werkt. Kun je even navragen wat gebruikelijk is. Blijf je twijfelen, dan kun je het natuurlijk ook bij de recruiter of je contactpersoon bij het bedrijf navragen. Je kunt het beter even vragen, dan dat je tijdens het gesprek het gevoel hebt dat je totaal verkeerd gekleed bent.

Algemene regels

Hoewel de juiste kleding dus per bedrijf kan verschillen, zijn er wel wat algemene regels te geven:

  • Blijf jezelf! Je hoeft tijdens een sollicitatiegesprek niet helemaal te transformeren in een ander persoon. Maak hooguit een iets geliktere versie van jezelf. Ben je een vrouw die nooit een rok draagt, doe die dan ook bij deze gelegenheid niet aan. Je zult je er waarschijnlijk alleen maar ongemakkelijk in voelen. Kies in ieder geval iets waarin je je prettig voelt. Als dat niet het geval is, zal je dat ook uitstralen.
  • Zorg dat je kleding schoon, gestreken en heel is. Een spijkerbroek met gaten is sowieso niet zo’n goed idee, maar zorg er ook voor dat er geen onbedoelde mankementen aan je kleding zitten die opvallen. Ontbrekende knopen, losse lusjes, kapotte naadjes, repareer ze eerst even.
  • Draag kleding die past. Leen dus geen pak van iemand die net iets groter of kleiner is dan jij. En dat leuke jasje van een paar jaar geleden, dat net wat te krap is geworden, is ook geen goed idee.
  • Vergeet je schoenen niet. Als je strak in het pak gaat, zorg er dan ook voor dat je bijpassende schoenen hebt. Afgetrapte gympen worden niet door elke werkgever op prijs gesteld. Zorg er ook voor dat je schoenen schoon en gepoetst zijn.
  • Besteed zorg aan je hele uiterlijk, niet alleen aan je kleding. Ga eventueel nog even naar de kapper en vergeet je nagels niet.
  • Doe niet iets op je hoofd, behalve als je dit om religieuze redenen draagt.
  • Draag geen kleding die je nog nooit hebt aan gehad. Probeer eerst altijd uit of het echt lekker zit en toch niet kreukt.

Kleuren

Puntje van aandacht is zeker de kleur van je kleding. Denk daar van te voren goed over na. Als je een rood of paars jasje aan doet, zal je zeker opvallen. Wil je dat of voel je je daar ongemakkelijk bij? Blauw, zwart en grijs zijn veiliger kleuren. Een klassieke combinatie is bijvoorbeeld een donkerblauw jasje met een witte blouse of een lichtgekleurd overhemd. Pas altijd op met printjes en opschriften op kleding. Niet iedereen vindt ze mooi. Voor een creatieve baan wordt het misschien wel op prijs gesteld als je afwijkt van een veilige keuze.

Vrouwen

Voor bepaalde banen zal zeker op prijs worden gesteld dat je als vrouw in een mantelpakje komt, maar dat is zeker niet altijd het geval. Je kunt ook kiezen voor een lange broek en jasje en/of nette blouse. Met accessoires kun je het beeld compleet maken, maar wees hierin niet te uitbundig. Dus gebruik niet te veel make-up, parfum en sieraden. Zorg wel voor een mooie, bijpassende tas.

Een belangrijke tip: kleed je niet te bloot! Een diep décolleté, blote schouders en een te korte rok zijn not done. De rok moet minimaal tot vlak boven de knie komen. Rokken blijken als je gaat zitten ineens veel korter te zijn dan je denkt, dus probeer dit van te voren even uit. Kijk in een spiegel hoe het er zittend uitziet.

Ook schoenen met open tenen zijn niet gebruikelijk. Kies voor pumps, ballerina’s of laarsjes. Blote benen mag ook niet. Als je een rok draagt, zorg dan voor een panty in een passende kleur. Neem altijd een reservepanty mee die je aan kunt doen als je een ladder krijgt.

Mannen

Voor een man bestaat de traditionele sollicitatiekleding uit een kostuum met een licht overhemd met lange mouwen. Het jasje moet je dicht knopen, maar de onderste knoop blijft wel open. Of je er wel of niet een das bij draagt, hangt sterk af van het bedrijf waarbij je solliciteert. In de financiële sector wordt nog steeds verwacht dat je een das draagt, in veel andere branches niet meer. Houd de das in ieder geval neutraal. Een das met een opvallend printje of gekke afbeelding kun je beter bij een andere gelegenheid dragen. De das moet je op de juiste wijze en de juiste lengte knopen. De lengte is goed als de das net boven de gesp van je riem uitkomt. In een informelere organisatie kun je ook je jasje thuis laten. Een net overhemd is dan voldoende.

Zorg altijd voor bijpassende sokken; draag nooit witte sportsokken! De kleur schoenen komt ook heel nauw. Bij een grijs of zwart pak draag je zwarte schoenen. Bij een blauw pak kun je ook bruine schoenen dragen. Wil je een schrijfblok of iets anders meenemen, doe dit dan in een nette tas. Neem in geen geval een plastic tasje mee.

Sollicitatiegesprek via Skype

Het komt tegenwoordig ook wel voor dat je een sollicitatiegesprek via Skype moet voeren of als je via een uitzendbureau solliciteert, dat de eerste intake via Skype plaatsvindt. Wat doe je dan aan? Via Skype krijgt de andere partij natuurlijk maar een klein deel van jou te zien. Probeer even uit wat er precies zichtbaar is en hoe je overkomt via de webcam. Houd daarbij ook de achtergrond in de gaten: voor een witte muur kun je beter geen wit shirtje dragen. Lichte kleuren zijn over het algemeen wel aan te raden. Zorg voor een rustige outfit, dus zonder printjes en teksten. Voordeel van Skype is dat je alleen op je bovenkleding hoeft te letten, je nette broek en schoenen hoef je niet aan te trekken.

Op sollicitatiegesprek bij 35 graden

Het kan natuurlijk zo zijn dat je gaat solliciteren bij 35 graden. Zal je altijd zien, heb je je perfect voorbereid op je sollicitatiegesprek, slaan de twijfels toe omdat je ineens niet meer weet wat je aan moet doen. Wat zijn de kledingvoorschriften bij een hittegolf? Heel Nederland loopt er dan luchtig bij, maar kun je dat ook doen bij je eerste kennismaking met misschien wel je nieuwe werkgever? Moet je kiezen voor je normale ‘sollicitatiekloffie’ of loop je dan het risico erg uit de toon te vallen, omdat iedereen wel zomers gekleed is. Maar als enige er luchtig bij zitten, wil je ook niet. Dit blijft een dilemma!

Wat is goede kleding bij een formeel bedrijf in de zomer?

Wat je het beste aan kunt doen, hangt sterk af van de soort functie en het soort bedrijf. Gaat het er erg formeel aan toe bij het bedrijf? Doe dan net of het niet volop zomer is en kleed je alsof het een graadje of twintig is. Dus gewoon een jasje en een nette blouse of overhemd. Ga je als vrouw voor de rok, ga dan niet met blote benen, maar doe een dunne panty aan. Hopelijk reis je dan met openbaar vervoer of auto met airco, anders krijg je het heel warm. De kans is groot dat bij het bedrijf zelf ook airco is, dus al je eenmaal binnen bent is het leed geleden.

Wat is goede kleding bij een minder formeel bedrijf in de zomer?

Hierbij is het misschien net iets moeilijker, omdat je niet zo goed weet wat de kledingvoorschriften zijn. Doe in ieder geval iets aan van een materiaal dat ademt, bijvoorbeeld katoen of linnen. Vermijd alle kleding van materialen als polyester, hierin ga je veel meer transpireren. Draag bij voorkeur iets wat niet al te erg kreukelt. Als vrouw kun je kiezen uit een dunne broek of rok, maar deze laatste mag nooit te kort zijn. Een jurkje kan natuurlijk ook. Daarvoor geldt hetzelfde: de rok hiervan moet minimaal tot op de knie komen. Op de broek of de rok draag je een blouse of een top met een korte of lange mouw. Blote schouders is not done!

Als man kun je bij een informeel bedrijf je jasje thuislaten en als je er toch voor kiest om een jasje aan te doen kun je een wat minder formeel zomerjasje nemen. Zonder jasje kies je voor een overhemd met korte of lange mouw.

Wij hopen dat je met deze tips de juiste kleding voor jouw sollicitatiegesprek kunt vinden. We wensen je veel succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!