Als er in een vacaturetekst staat dat er iemand gezocht wordt die geen 9-tot-5 mentaliteit heeft, dan kun je het al een beetje zien aankomen. Er wordt dan vast tijdens je sollicitatiegesprek gevraagd of je bereid bent om over te werken. Wat is een goed antwoord op deze vraag?
Waarom wordt deze vraag gesteld?
Voor heel veel banen is het prima als je wel een 9-tot-5 mentaliteit hebt, het werk kan dan gemakkelijk binnen de geijkte kantooruren gedaan worden. Maar er zijn ook bedrijven waar regelmatig langer gewerkt moet worden of waar overwerken zelfs de norm is. Een werkgever wil dan natuurlijk graag van te voren weten hoe jij daar in staat. Daarnaast kan het zijn dat hij of zij gewoon wil weten hoe flexibel jij bent en in hoeverre je je helemaal wilt inzetten voor je werk.
Wat moet je niet antwoorden?
Botweg zeggen dat je nooit bereid bent tot overwerk, is geen goed antwoord op deze vraag. Flexibel kom je dan in ieder geval niet over. Doe echter ook niet al te enthousiast over overwerk. Als je de indruk wekt dat je 24/7 beschikbaar bent voor je werk, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is, kun je daar later spijt van krijgen. Bovendien lijkt het dan net of je überhaupt geen privéleven hebt en het werk je levensvervulling is.
Wat is wel een goed antwoord?
Wat je wel moet antwoorden, hangt erg van je persoonlijke situatie en ambities af. Solliciteer je op een topbaan met een hoog salaris in een branche waarin meer dan 40 uur per week werken heel gebruikelijk is, dan zal jij ook niet aan overwerk ontkomen. Dat wist je waarschijnlijk al toen je besloot om op deze functie te solliciteren. Je kunt dan antwoorden, dat je overwerk geen probleem vindt, mits het enigszins binnen de perken blijft. Benadruk dat je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebt en dat je het belangrijk vindt dat deadlines gehaald worden, maar dat je er wel vanuit gaat dat na er een piekmoment ook tijd is om de balans tussen werk en privé weer te herstellen. Op een burn-out zit tenslotte ook niemand te wachten.
Geen topbaan
Solliciteer je echter niet op die topbaan, maar op een ‘normale’ functie, dan kun je het beste eerlijk antwoord geven. Ben je net afgestudeerd en zit je nog in de flow van ook ’s avonds en in het weekend studeren of werken, dan maakt het je misschien allemaal niet zo veel uit. Je kunt dan aangeven dat je heel flexibel bent en bereid bent tot overwerk, maar dat je wel verwacht dat er een balans blijft tussen werken en niet-werken. Overwerken op het moment dat het nodig is, kan misschien gecompenseerd worden door ’s morgens later beginnen of thuiswerken als jou dat beter uitkomt.
Heb je echter jonge kinderen of heb je gewoon ’s avonds en in het weekend heel veel nevenactiviteiten of sociale verplichtingen, dan past veel overwerken niet in jouw levensritme. Stel dan als tegenvraag of overwerk vaak voorkomt en hoeveel uur dat dan gemiddeld is. Geef eerlijk aan dat je je tijdens de reguliere werkuren meer dan honderd procent wilt inzetten, maar dat overwerk wat jou betreft een uitzondering moet zijn. In noodgevallen wil je zeker bijspringen, maar in je dagelijkse leven is vaak overwerken niet in te passen.