Sollicitatievraag: Hoe ga je om met druk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Een sollicitatiegesprek kan een stressvolle gebeurtenis voor je zijn. Het lukt je nauwelijks om je zenuwen onder bedwang te houden en dan vraagt de recruiter hoe je met druk omgaat. Tja, wat antwoord je dan?

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Solliciteer je op een stressvolle baan, dan is het wel te begrijpen dat er gevraagd wordt of je onder druk kunt presteren. Je zult waarschijnlijk alleen op een vacature van een dergelijke baan reageren als je zelf het idee hebt dat je wel met die druk om kunt gaan. Maar ook bij ‘rustige’ banen komen vaak stressvolle momenten voor, bijvoorbeeld als er een deadline gehaald moet worden of als er een collega uitvalt en jij zijn of haar werk er zo’n beetje bij moet doen. Een werkgever zal graag willen weten wat hij of zij dan aan jou heeft. Breng je alles tot een goed einde zonder er zelf aan onder door te gaan of meld je je na een week ziek omdat het allemaal niet meer lukt?

Wat moet je niet antwoorden?

Zeg niet dat je nooit druk ervaart. Zeker niet als je zichtbaar zenuwachtig aan de sollicitatietafel zit. Vertel ook maar niet van toen het helemaal mis ging en je na een zeer stressvolle periode een half jaar overspannen thuis hebt gezeten, hoeveel je hier ook van hebt geleerd. Moet je dan zeggen, dat hoe stressvoller de baan is, hoe beter jij functioneert? Ook maar niet doen. Het is niet heel geloofwaardig en als jij wordt aangenomen voor die baan, dan heb je misschien verkeerde verwachtingen gewekt.

Wat is wel een goed antwoord?

De een kan beter omgaan met druk dan de ander en daar mag je best eerlijk over zijn. Solliciteer je niet op een baan waar stress er zo’n beetje bij hoort, dan kun je eerlijk aangeven dat je na piekmomenten een rustiger periode nodig hebt om op adem te komen en dat continu onder druk staan je niet goed afgaat.

Is het wel een baan met veel druk waar je op solliciteert? Geef dan een antwoord waaruit blijkt dat je gewend bent om met druk om te gaan en dat dat je goed afgaat. Neem een voorbeeld uit je huidige of een eerdere baan en geef aan hoe je hierbij te werk bent gegaan. Vertel er bijvoorbeeld bij dat je erg goed bent in structureren, prioriteiten stellen of delegeren.

Vergeet niet te noemen wat je doet om die spanning in je vrije tijd kwijt te raken, veel sporten bijvoorbeeld of yoga. Je kunt ook rustig aangeven dat je je overdag voor meer dan honderd procent inzet, maar dat je, uitzonderingen daargelaten, ’s avonds je mobiel uitzet en je mail niet beantwoordt. De volgende dag kun je dan weer met de volle energie aan de slag.

Stress gezond?

Bedenk wel voordat je die stressvolle baan aanneemt of die echt wat voor jou is. Een klein beetje stress schijnt goed te zijn en zet je aan tot extra prestaties. Maar continu achter de feiten aan moeten lopen en deadlines niet dreigen te halen, is voor niemand goed. Zorg dus altijd voor ontspanning in je vrije tijd en werk niet ieder weekend door. Leer ook prioriteiten stellen en nee zeggen. Dit zorgt voor meer werkplezier en minder risico op een burn-out!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!