Toch solliciteren als je overgekwalificeerd bent voor een functie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je begint met solliciteren valt het soms niet mee om een baan te vinden omdat je niet over voldoende ervaring beschikt. Recruiters zoeken dan liever nog even verder. Het kan ook voorkomen dat je niet in aanmerking komt voor een functie omdat je te véél ervaring hebt. Of een te hoge opleiding. Je bent dan overgekwalificeerd voor die functie. Als je overgekwalificeerd bent, is het dan toch een goed idee om te solliciteren?

Wanneer ben je overgekwalificeerd?

Het is niet altijd helemaal duidelijk of je gekwalificeerd of overgekwalificeerd bent voor een functie. Gekwalificeerd ben je als je opleiding en ervaring overeenkomen met de gestelde eisen. Heb je een beetje meer dan wat er gevraagd wordt, dan maakt dat je niet gelijk overgekwalificeerd. Maar heb je een universitaire opleiding, terwijl MBO wordt gevraagd of heb je twintig jaar relevante ervaring terwijl ze tevreden zijn met iemand met een à twee jaar ervaring? Dan kun je duidelijk spreken van overgekwalificeerd. In de praktijk is dat soms ook al het geval als de verschillen tussen wat gevraagd wordt en wat jij te bieden hebt, minder groot zijn.

Waarom solliciteren op een functie onder je niveau

Ideaal is het niet, solliciteren op een functie als je niet aan de gestelde eisen voldoet. Dat geldt dus ook bij overkwalificatie. Waarom zou je dan onder je niveau gaan solliciteren? Soms heb je niet zo veel keus. Er zijn bijvoorbeeld simpelweg geen functies vacant op het juiste niveau. Of het lukt jou niet om bij die functies op gesprek te worden uitgenodigd. Een stapje terug doen kan dan een manier zijn om toch aan het werk te komen. Ook kan er een praktische reden zijn, bijvoorbeeld dat je dichter bij huis wilt gaan werken of minder uur per week. Of dat je je huidige functie te veeleisend vindt en je het graag wat rustiger aan wilt doen.

Daarnaast kan het een manier zijn om bij een bedrijf binnen te komen waarbij je erg graag wilt werken. Als er geen passende vacature voor je, maar wel een onder je niveau, kun je op die manier daar wel je carrière beginnen. Wie weet, kun je een keer doorstromen naar de functie die je eigenlijk ambieert.

Verwachtingen recruiter

Solliciteer je op een functie waarvan de recruiter vindt dat je overgekwalificeerd bent, dan heb je grote kans dat je niet eens op gesprek mag komen. De verwachting is dan vaak dat je je zult vervelen in de functie of dat je vertrokken bent, zodra je iets beters kunt krijgen. Als je die baan echt wilt, overgekwalificeerd of niet, dan zal je de recruiter duidelijk moeten maken dat deze verwachtingen niet kloppen. Maar hoe doe je dat?

De recruiter overtuigen

Zorg er in ieder geval voor dat je je verhaal voor jezelf duidelijk hebt. ‘Iets is beter dan niets’ zal geen indruk maken. Beschrijf voor jezelf waarom jij geschikt bent voor deze functie en waarom je deze baan voor langere tijd wilt vervullen. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, dan kun je ook proberen om de recruiter te overtuigen. Je kunt voordat je een sollicitatiebrief stuurt, natuurlijk opbellen om uit te leggen waarom je wilt solliciteren. Je kunt dan rechtstreeks vragen of het zin heeft dat je solliciteert of dat je toch niet in aanmerking komt. Laat daarbij duidelijk je enthousiasme over de functie blijken, zodat de recruiter alleen nog maar kan hopen dat je wilt solliciteren.

In je sollicitatiebrief zal je je sollicitatie nog meer dan anders duidelijk moeten motiveren. Geef je argumenten waarom je deze baan wilt en maak duidelijk dat het niet je intentie is om op korte termijn weer wat anders te gaan doen.

Afzwakken cv

Een manier om meer kans te maken op die baan, zou het afzwakken van je cv kunnen zijn. In plaats dat je je ervaring wat aandikt zoals soms wordt gedaan, maak je het dan allemaal wat minder. Dat kan door voor je functie en verantwoordelijkheden andere bewoordingen te kiezen, waardoor je het allemaal minder doet lijken. Of door bijvoorbeeld een aantal aanvullende cursussen die je hebt gedaan weg te laten. Je moet je echter afvragen of dat wel slim is. Wat doe je dan als je dan wordt aangenomen en er is later een hogere functie in het bedrijf waarop je wilt solliciteren? Vertel je dan eerlijk dat je eerdere cv niet helemaal klopte?

Op gesprek enthousiasme laten blijken

En mag je op gesprek komen? Dan geldt hetzelfde als voor het telefoongesprek voordat je je sollicitatiebrief verstuurde. Laat je enthousiasme voor de functie blijken en geef duidelijk je meerwaarde aan. Neem de angst weg dat je binnen de kortste keren gevlogen bent. Als onder je niveau solliciteren als reden had om bij het bedrijf binnen te komen, dan kun je dat rustig vertellen. Je ambitie om op langere termijn meer voor het bedrijf te betekenen, zal wellicht op prijs worden gesteld.

Salaris

Nadeel van een functie onder je niveau is dat het salaris meestal ook minder is dan je gewend bent. Check van te voren goed wat een ‘marktconform’ salaris voor de functie is en stel vervolgens niet al te hoge looneisen. Anders kan het zomaar zijn, dat die functie alsnog aan je neus voorbij gaat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!