Intern solliciteren: zo pak je het aan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Stel er komt binnen het bedrijf waar je werkt een leuke baan vrij die jou op het lijf geschreven is. Dan moet je snel actie ondernemen: tijd om intern te solliciteren. Het blijkt echter dat veel mensen meer moeite hebben met een interne sollicitatie dan met een sollicitatie bij een andere organisatie. Een interne sollicitatie vraagt dan ook om een andere aanpak; en deze aanpak lichten we onderstaand toe.

Behandel het als een externe sollicitatie

Mensen die al voor dezelfde organisatie werken kunnen gemakkelijk op een andere manier naar de interne sollicitatie kijken. Zo kan het voor de sollicitant als ‘makkelijk’ voelen omdat je de organisatie en werknemers al kent. Daarnaast kan het voor een werkgever moeilijk zijn om objectief naar de sollicitatie te kijken of liever niet willen dat zijn huidige functie leeg komt te staan. Het is dus belangrijk om een interne sollicitatie net zo serieus te nemen als een sollicitatie bij een andere organisatie.

De juiste timing

Werk je minder dan zes maanden voor het bedrijf? Dan is het niet heel verstandig om nu al naar een andere functie te solliciteren. Je moet je namelijk eerst nog bewijzen en daarbij loop je het risico een instabiele indruk te maken. Lees de openstaande vacature goed om te zien wat de specifieke eisen zijn qua ervaring. Voldoe je niet aan de eisen? Riskeer dan vooral je huidige baan niet door toch te solliciteren.

Ook klinkt het misschien vanzelfsprekend, maar het is ook niet verstandig om intern te solliciteren wanneer je minder dan gemiddeld presteert in je huidige functie. Werk je langere tijd voor het bedrijf, voldoe je aan alle eisen en presteer je goed of zelfs bovengemiddeld? Dan is dit de juiste timing.

Sollicitatieproces

Hoe het interne sollicitatieproces verloopt kan per organisatie sterk verschillen. Dit heeft ook vaak te maken met de grootte van de organisatie. Heb je een leuke interne vacature gezien waar jij interesse in hebt? Bij een klein bedrijf is het soms al voldoende om aan te geven dat je interesse hebt in de functie. Zodat er een gesprek over kan worden gevoerd.

Bij een grote organisatie kan het zijn dat een interne sollicitatie niet veel verschilt van de gebruikelijke sollicitatieprocedure. In dit geval kan het zijn dat je ook een motivatiebrief of een cv moet meesturen. Of dat je bijvoorbeeld assessments moet maken, ook al ben je al werkzaam binnen de sector.

Je kunt jezelf hier altijd extra op voorbereiden door met oefenpakketten aan de slag te gaan. Daarnaast zul je hoe dan ook als voordeel hebben dat je over meer informatie beschikt dan een externe sollicitant. Gebruik deze informatie dan ook om toe te lichten waarom juist jij geschikt bent voor de functie.

Of een sollicitatie nou intern of extern is; het blijft spannend. Zorg daarom voor een super goede voorbereiding en denk er niet te luchtig over. Hoe serieuzer jij het neemt, hoe meer dit door het bedrijf erkent wordt en hoe groter de kans dat jij de functie weet te bemachtigen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!