Sollicitatievraag: Hoeveel tankstations zijn er in Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Ben je op alles voorbereid tijdens je sollicitatiegesprek, vragen ze ineens hoeveel tankstations er in Nederland zijn en dat terwijl je niet eens bij een bedrijf solliciteert dat iets met tankstations te maken heeft. Wat antwoord je dan?

Onverwachte vragen

Je kunt een heleboel voorbereiden voor een sollicitatiegesprek: je motivatie voor de functie, je elevator pitch over jezelf, de vragen die jij aan het bedrijf wilt stellen….. En alle standaardvragen natuurlijk die tijdens het sollicitatiegesprek aan jou gesteld kunnen worden. Door die voor te bereiden, zal je niet snel met je mond vol tanden staan. Maar toch zal je altijd wel een vraag krijgen die je niet verwacht had en dus ook niet hebt voorbereid. Soms kun je die vraag nog wel herleiden tot de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Het kunnen echter ook vragen zijn waarvan jij je afvraagt wat ze met de functie te maken hebben. Vaak zijn dit vragen die met ‘hoeveel’ beginnen. Hoeveel tankstations zijn er in Nederland? Of, hoeveel pingpongballen passen er in een auto? Maar ook, hoeveel katten zijn er in Nederland? En, hoeveel liter verf heb je nodig om een vliegtuig te verven? Wat bij deze vragen opvalt, is dat het lijkt of er een concreet antwoord op te geven is. Niemand kan echter van je verwachten dat antwoord op deze vragen tot je parate kennis hoort.

Waarom worden deze vragen gesteld?

Dit type vragen wordt om twee redenen gesteld. Ten eerste wil de recruiter ook wel eens zien hoe je op een onverwachte vraag antwoordt. Hij of zij weet natuurlijk ook wel dat je alle standaardvragen van te voren bekeken en voorbereid hebt. Door deze onverwachte vraag moet jij improviseren en jezelf wat meer bloot geven. Ten tweede wordt dit soort vragen gesteld om te kijken hoe creatief je bent en hoe goed je bent in logisch nadenken en problemen oplossen. Je denkproces wordt er mee getest: op welke manier en hoe gemakkelijk kom je tot een oplossing? Kun je snel de relevante informatie naar boven halen en hoe presteer je onder tijdsdruk? Deze vragen worden dan ook vaak gesteld bij sollicitatiegesprekken voor technische functies.

Wat moet je niet antwoorden?

Raak niet in paniek als je zo’n vraag krijgt. Blijf niet te lang stil en zeg niet dat je het antwoord niet weet. Geef ook niet zo maar een antwoord zonder dit toe te lichten. Je redenatie is belangrijker dan het antwoord zelf. Ga zeker niet in discussie over de vraag. Je kunt wel vinden dat deze vraag niet relevant is, maar je kunt beter je energie stoppen in het verzinnen van een goed antwoord, dan in het zeggen dat je het een onzinnige vraag vindt.

Wat is wel een goed antwoord?

Blijf kalm en geef niet het eerste het beste antwoord dat in je op komt. De vragensteller zal van je verwachten dat je je antwoord overdenkt en dat je jouw denkproces weergeeft. Denk dus hardop na over de vraag en gebruik eventueel pen en papier om tot een oplossing te komen. Stel ook aanvullende vragen als je die denkt nodig te hebben. In het geval van de pingpongballetjes en de auto: telt de bagageruimte ook mee? Zo laat je zien dat je serieus nadenkt over het probleem. Vervolgens probeer je op een logische manier tot een oplossing van het probleem te komen. Maak bijvoorbeeld een berekening hoeveel beschikbaar volume er in de auto is en hoeveel volume een pingpongballetje inneemt.

Kom je er niet precies uit, bedenk dan dat je denkproces het belangrijkste is. Je toekomstige werkgever zal niet geïnteresseerd zijn in de werkelijke hoeveelheid pingpongballetjes die in een auto past.

Nieuwsgierig naar de echte antwoorden?

Hoeveel tankstations zijn er nu echt in Nederland? In 2021 waren dat er ~4121. Kwam jij hier ook ongeveer op uit? Heel goed! Zat je er totaal naast, dan is het ook niet erg, zolang je maar via een logische redenering tot een antwoord kwam.

En wat die pingpongballen betreft: in een middelgrote auto schijnen er zo’n 60.000 te passen. Het aantal katten in Nederland is al jaren hetzelfde: 2,6 miljoen. En hoeveel liter verf je nodig hebt, hangt uiteraard van de grootte van het vliegtuig af. Als je iets tussen de 400 en 1000 liter antwoordt, zit je aardig goed.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!