Sollicitatievraag: Wat hoop je te vinden in deze baan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je een leuke vacature ziet en vervolgens solliciteert, heb je er misschien nog niet zo goed over nagedacht wat precies je verwachtingen van die baan zijn. Toch is dat iets wat een werkgever graag wil weten. ‘Wat hoop je te vinden in deze baan?’ is dan ook een vraag die vaak gesteld wordt tijdens een sollicitatiegesprek. 

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Natuurlijk wil jouw toekomstige werkgever graag dat jij over de juiste opleiding en werkervaring beschikt, maar daarnaast wil hij graag weten of jouw verwachtingen over de functie reëel zijn. Is jouw beeld dat je in de nieuwe functie het hele land door reist om nieuwe klanten te bezoeken, maar zit je in werkelijkheid 90% van de tijd op kantoor, dan weet hij dat graag op tijd. Als jij met onrealistische verwachtingen aan een functie begint, dan is de kans niet zo groot dat je lang blijft. Hetzelfde geldt als jij binnen die functie niet je doelen kunt waarmaken. Droom jij ervan hele marketingcampagnes op te kunnen zetten en mag je alleen maar artikeltjes voor de nieuwsbrief schrijven, dan zul jij ook weer snel op zoek gaan naar iets anders. Een goede reden dus voor een werkgever om er achter zien te komen waar jouw werkelijke interesses en doelen liggen.

Wat moet je niet antwoorden?

Je moet geen antwoord geven waarin kritiek doorklinkt op je huidige of een vorige baan. Zeg dus niet dat je nu wel eens leuke collega’s hoopt te treffen, minder eentonig werk of een bedrijf waarbij de dingen wel goed georganiseerd zijn. Dat klinkt erg als een negatieve keuze. Je wilt vooral graag weg bij je huidige werkgever, alles is beter dan daar blijven.

Je moet het in je antwoord ook nooit hebben over het salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden (laptop en auto van de zaak) of over de reisafstand. Deze zaken kunnen wel mee spelen, maar die hou je lekker voor jezelf.

Wat is wel een goed antwoord?

In je antwoord moet je de doelen die je hebt combineren met de functie waarop je solliciteert. Bij de voorbereiding op je sollicitatiegesprek kun je een lijstje maken met je persoonlijke doelen, wensen en competenties. Anderzijds kun je opschrijven wat de vacante functie lijkt te bieden aan werkzaamheden en ontwikkelmogelijkheden en welke competenties daarvoor nodig zijn. Benoem ook voor jezelf wat jouw meerwaarde is voor het bedrijf waarbij je solliciteert.

Hoe je antwoord precies luidt, hangt natuurlijk heel erg van de functie en jouw mogelijkheden af. Het gaat er om dat je je persoonlijke doelen in je nieuwe baan kunt waarmaken. Als je nu bijvoorbeeld bij een klein, lokaal bedrijf hebt gewerkt, kan je ambitie zijn om je verder te ontwikkelen bij een internationaal bedrijf. Of als je de afgelopen jaren een opleiding hebt gevolgd, wil je graag de opgedane kennis in de praktijk brengen. Woorden die het altijd goed doen zijn ‘uitdaging’ (binnen je huidige functie zijn er geen verrassingen meer), ‘ontwikkeling’ (je bent toe aan een nieuwe stap) en ‘samenwerken’ (je wilt graag samen met een team tot een zo goed mogelijk resultaat komen).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!