Sollicitatievraag: waarom moeten we jou aannemen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Alle antwoorden die je geeft tijdens een sollicitatiegesprek kunnen de doorslag geven of ze wel of niet met je verder willen in de sollicitatieprocedure. Maar het antwoord op de vraag ‘Waarom moeten we jou aannemen?’ al helemaal. Hoe geef je hier een goed antwoord op?

Logische vraag

Soms wordt het sollicitatiegesprek ermee geopend, soms ook komt de vraag later pas aan de orde. Je kunt er echter op wachten dat de vraag ‘Waarom moeten we jou aannemen?’ of een variant erop tijdens je sollicitatiegesprek een keer gesteld wordt. Je kunt er dus maar beter op voorbereid zijn.

Het is misschien een moeilijke, maar eigenlijk ook best een logische vraag. Je toekomstige werkgever wil natuurlijk graag weten wat hij kan verwachten als hij jou aanneemt en waarom je nu precies op deze functie hebt gesolliciteerd.

Lastig om te beantwoorden

Logische vraag of niet, hem goed beantwoorden kan best lastig zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na deze vraag een half uur over jezelf aan het praten bent. Maar je moet wel in het kort even alle argumenten noemen waarmee ze overtuigd kunnen worden dat jij de meest geschikte kandidaat voor de functie bent.

Goed voorbereiden

Bereid je antwoord van te voren goed voor. Bekijk thuis nog eens de functie-eisen en leg die naast je eigen profiel. Aan welke eisen voldoe je helemaal en aan welke wat minder? Aan welke competenties hechten ze belang? Heb jij die competenties? En welke competenties heb je nog meer? In de vacaturetekst zijn misschien niet alle competenties genoemd die bij deze functie van pas komen. Als je zelf niet zo goed weet wat je kwaliteiten zijn, vraag dat dan eens aan een familielid of een vriend die je goed kent. Verdiep je ook grondig in het bedrijf of de organisatie. Waarom passen jij en dat bedrijf zo goed bij elkaar? Waarom ben jij geïnteresseerd in het product dat ze maken of de dienst die ze verlenen?

Antwoord formuleren

Als je je in al deze zaken hebt verdiept, dan kun je zeker een goed antwoord formuleren. Schrijf het desnoods uit. Dat is ook handig voor een eventueel volgend sollicitatiegesprek. Een goed antwoord is opgebouwd uit de volgende drie elementen:

  • je vertelt iets over jezelf;
  • je verbindt dit met de functie;
  • je verbindt dit met het bedrijf.

Iets over jezelf

Dit is hét moment om jezelf je verkopen. Vertel over je talenten en ambities (als die tenminste aansluiten bij hetgeen het bedrijf je te bieden heeft). Welke successen heb je behaald in het verleden? Het bedrijf wil natuurlijk horen waarin jij je onderscheidt van de andere kandidaten. Omdat jij (meestal) niet weet wie die andere kandidaten zijn, is dat wat lastig, maar geef ze alle argumenten om jou aan te nemen.

Je kunt eventueel de STAR-methode gebruiken om iets over jezelf te vertellen. Aan de hand van de punten ‘Situatie’, ‘Taak’, ‘Actie’ en ‘Resultaat’ omschrijf je dan hoe je in het verleden in een bepaalde situatie hebt gehandeld. Hiermee kun je laten zien over welke competenties je beschikt en hoe je met bepaalde situaties omgaat.

Iets over de functie

Natuurlijk zijn je opleiding en ervaring en hoe die aansluiten op de functie, erg belangrijk. Vertel bijvoorbeeld waarom je voor die opleiding hebt gekozen en waarom deze functie dus een logische keuze voor je is. Geef aan welke aanvullende cursussen je hebt gevolgd, waardoor je nog beter in staat bent om deze functie te vervullen. Of vertel hoe je je in je vorige functie hebt ontwikkeld, waardoor je nu toe bent aan een volgende stap. Vergeet niet te vertellen waarom deze baan zo aanlokkelijk voor je is. Misschien omdat je je ervaring die je elders hebt opgedaan nu kunt toepassen in de branche waarin je altijd al hebt willen werken. Of omdat je je graag verder wilt ontwikkelen in een bepaalde richting en deze functie je daartoe volop de mogelijkheid biedt.

Iets over het bedrijf

Betrek in ieder geval het bedrijf in je antwoord. Laat merken dat je alle ins en outs van het bedrijf hebt bestudeerd. Geef bijvoorbeeld aan dat jij erg ambitieus bent en daarom graag bij dit bedrijf wilt werken omdat ze marktleider in een bepaalde branche zijn. Of benadruk dat je in je opleiding al voor een bepaalde richting hebt gekozen en dat dat naadloos aansluit bij de markt waarin het bedrijf zich bevindt. En dat je je graag verder wilt ontwikkelen op dit gebied. Het is helemaal mooi als je kunt laten zien wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Je zult in ieder geval met iets meer moeten komen dan alleen maar zeggen dat je het bedrijf ‘interessant’ vindt.

Tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek maak je misschien indruk met je antwoord op de vraag ‘Waarom moeten we jou aannemen?’ en verzeker je je daardoor van een volgende stap in de sollicitatieprocedure. Lukt het antwoord wat minder goed? Dan heb je de rest van het gesprek nog om je potentiële werkgever er van te overtuigen dat jij supergeschikt bent voor deze functie!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!