Welke sollicitatievragen kun je verwachten als inkoper

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

De functie van inkoper is erg veelzijdig. Als inkoper ben je verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen, producten of diensten. Daarmee heb je direct invloed op de resultaten van een bedrijf. Een belangrijke functie dus, waarvoor niet zo maar iedereen wordt aangenomen. Welke vragen kun je verwachten tijdens je sollicitatiegesprek voor deze functie?

De functie van inkoper

In alle branches en sectoren zijn inkopers werkzaam, van de zorgsector tot de hightechindustrie. Als inkoper, die ook wel buyer wordt genoemd, ben je verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen, producten of diensten bij verschillende leveranciers.

Hoe groter en diverser het bedrijf is waarvoor je werkt, hoe complexer de functie van inkoper kan zijn. Het behelst niet alleen niet de daadwerkelijke aankoop, maar onder andere ook het doen van marktonderzoek, het onderhandelen over prijzen, het regelen van aanbestedingsprocedures, het opstellen van contracten en het beheren van het klantensysteem.

Te verwachten vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Het is dus een verantwoordelijke baan waar je veel competenties voor nodig hebt. Cijfermatig inzicht bijvoorbeeld en commercieel inzicht. Ook moet je goed kunnen onderhandelen, snel kunnen schakelen en over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Tijdens je sollicitatiegesprek zal je potentiële werkgever er proberen achter te komen of jij over deze competenties beschikt. Daarnaast zullen er vakinhoudelijke vragen gesteld worden om te kijken wat jij van het werkveld en de branche weet. Enkele vragen die vaak gesteld worden vind je hieronder.

Vraag 1: Wat kun je ons vertellen over het verschil tussen directe en indirecte inkoop?

Inkopers kunnen te maken hebben met verschillende soorten inkoop, namelijk met directe inkoop en indirecte inkoop. Directe inkoop is direct gericht op de producten of diensten die een bedrijf verkoopt. Het gaat dan bijvoorbeeld om grondstoffen of producten die doorverkocht worden. Bij indirecte inkoop (Non Product Related) gaat het om producten die geen directe relatie hebben met het eindproduct, maar die nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden, zoals kantoorartikelen of bedrijfsauto’s. Afhankelijk van het bedrijf waarbij je komt te werken zul je je meer met indirecte of directe verkoop bezig houden of met beide.

Deze vraag is voor een inkoper in het algemeen niet heel lastig. Hij wordt gebruikt om te kijken of je basiskennis op orde is en of je weet wat er speelt bij directe en indirecte verkoop.

In je antwoord kun je iets noemen dat je bij indirecte inkoop vooral rekening moet houden met de kosten en functionaliteit. Je richt je op het verkrijgen van een product van een betrouwbare verkoper tegen een zo laag mogelijke prijs. Bij directe inkoop moet je, afhankelijk van het specifieke bedrijf, met veel meer zaken rekening houden, zoals de verkoopcijfers, de winstmarge en wat de concurrentie doet.

Vraag 2: Wat vind je belangrijker: de prijs of de kwaliteit van een product?

Deze vraag kun je alleen naar tevredenheid van je potentiële werkgever beantwoorden, als je je goed verdiept hebt in het bedrijf waarbij je solliciteert. Bij sommige bedrijven is het wel duidelijk wat het antwoord moet zijn. Bij goedkope winkels die massaal hun producten inkopen in bijvoorbeeld China, zal de lage prijs beduidend belangrijker zijn dat een goede kwaliteit van het product. De consument zal ook niet anders verwachten. Bij een bedrijf in het hogere segment zullen echter andere afwegingen gemaakt worden. Hier zal kwaliteit vaak voorop staan. Uiteraard probeert ook dit bedrijf zo voordelig mogelijk in te kopen.

Verdiep je dus voor je sollicitatiegesprek grondig in het bedrijf en probeer te achterhalen wat de visie van het bedrijf is.

Vraag 3: Wat zou je doen als de verkoop van een goedlopend product plotseling daalt?

Met je antwoord op deze vraag kun je laten zien dat je beschikt over goede analytische en probleemoplossende vaardigheden. Het beste kun je stap voor stap laten zien hoe je dit probleem zou aanpakken. Bijvoorbeeld eerst kijken naar de verkoop- en marktgegevens en checken of er nieuwe concurrerende producten zijn verschenen. Daarna kijken naar andere factoren zoals prijsveranderingen en wijzigingen in het productieproces van de leverancier. Je kunt aangeven dat je afhankelijk van je bevindingen aanpassingen zult doen om de verkoop nieuw leven in te blazen.

Vraag 4: Wat zijn volgens jou de belangrijkste vaardigheden die een inkoper heeft?

Het is lastig kiezen wat de belangrijkste vaardigheden van een inkoper zijn, dus dat moet je misschien maar niet doen. Vertel maar dat het een heel veelzijdige functie is waar je uiteenlopende competenties aan kunt koppelen. Als onmisbaar voor deze functie zou je kunnen noemen: kunnen onderhandelen, besluiten nemen, data analyseren, netwerken en communiceren. Als je al ervaring als inkoper hebt, kun je deze vaardigheden verbinden met je eigen werkervaring door voorbeelden te noemen waarin je deze competenties nodig had.

Vraag 5: Kun je ons een voorbeeld geven van een moeilijke onderhandeling waarmee je te maken hebt gehad en het resultaat daarvan?

Naar aanleiding van deze vraag kun je dus laten zien dat jij beschikt over een van de belangrijkste vaardigheden voor deze functie, namelijk onderhandelen. Het beste kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je op een eerlijke wijze de beste deal voor je bedrijf hebt gekregen. Werkgevers zitten er niet te wachten op een verhaal hoe jij een leverancier het vel over de oren hebt gehaald, waarna hij zo goed als failliet ging. Benadruk dat je een goede relatie met leveranciers heel belangrijk vindt en dat het soms een kwestie van geven en nemen is.

Vraag 6: Wie zijn volgens jou onze belangrijkste concurrenten?

Bij het antwoord op deze vraag kun je laten zien dat je je sollicitatiegesprek goed hebt voorbereid en dat je je terdege hebt verdiept in het bedrijf. Natuurlijk heb jij van te voren op een rijtje gezet wie de belangrijkste concurrenten voor het bedrijf zijn, eventueel uitgesplitst naar de verschillende producten en diensten. Je hebt in je voorbereiding zelfs nog meer gedaan. Je weet precies wat er in de branche speelt, of er overnames en fusies zijn, hoe de marktaandelen zijn en of er maatschappelijke ontwikkelingen gaande zijn die van invloed zijn op de branche. Elke vraag op dit gebied kun je dus feilloos beantwoorden.

Vraag 7: Kun je een van onze producten noemen waarvan je denkt dat het momenteel goed gaat?

Als inkoper moet je goed op de hoogte zijn van de markt van de producten of diensten die je bedrijf levert. Je moet dus ook weten wat maakt dat iets een succes wordt of niet. Als antwoord op deze vraag kun je natuurlijk een van de bekendste producten van het bedrijf noemen, waar je vanuit kan gaan dat het succesvol is. Je kunt er misschien ook gelijk iets over zeggen waarom juist dit product succesvol is en niet een product van de concurrentie.

Vraag 8: Wat waren je verantwoordelijkheden als inkoper bij je vorige bedrijf?

Omdat de functie van inkoper heel divers kan zijn, zal een werkgever graag willen weten met welke aspecten jij precies ervaring hebt. Was dat het analyseren van gegevens, het daadwerkelijk bestellen van de producten of het opstellen van contracten? Laat in je antwoord je ervaring blijken met bijvoorbeeld specifieke software of laat doorschemeren dat je een uitgebreid netwerk hebt dat je ook in de nieuwe functie van pas kan komen. En passant kun je ook gelijk wat van je prestaties noemen: scherpere contracten, meer omzet of meer winst. Kortom in je antwoord moet je laten zien dat je de inkoper bent die ze zoeken. Heb je nog maar beperkt ervaring? Benadruk dan dat je toe bent aan een nieuwe stap en alles in je hebt om een topinkoper te worden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!