Het staat vast dat je indruk moet maken om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Is jouw cv helemaal op orde? Heb je ook al aan je nevenactiviteiten gedacht? Nee? Dan is dat een gemiste kans. Deze kunnen jou namelijk als kandidaat nét een streepje voor geven op andere kandidaten.
Daarnaast draagt het bij aan de kracht van de vaardigheden en competenties die je claimt te hebben. Bij het uitvoeren van nevenactiviteiten zijn er nu eenmaal bepaalde kwaliteiten nodig en misschien zijn dit net die kwaliteiten die ze graag zien.
Wat zijn nevenactiviteiten?
Nevenactiviteiten zijn werkzaamheden/bezigheden die je buiten je werk om uitvoert, maar ook bijdragen aan je ontwikkeling. Er wil nog wel eens verwarring ontstaan over het verschil tussen een hobby en een nevenactiviteit.
Het kan zijn dat je vanuit je hobby bepaalde nevenactiviteiten bent gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld als je trainer bent bij een sportclub waar je altijd hebt gesport. Maar er hoeft ook weer niet altijd een hobby aan een nevenactiviteit ten grondslag te liggen.
Als je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet bij de voedselbank, doe je dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid en over het algemeen niet vanuit een hobby.
Voorbeelden nevenactiviteiten
Om je een beter beeld te geven van wat er onder nevenactiviteiten valt, hebben we een lijstje met voorbeelden opgesteld:
- Vrijwilligerswerk: mantelzorger, muziek- of sporttrainer, collectant, hulpkracht in een dierenasiel, buddy voor nieuwkomers in Nederland, vrijwilliger in het buitenland.
- Bestuurs- of commissielid: studentenvereniging, studievereniging, stichting, politieke partij, lustrumcommissie, Vereniging van Eigenaren, sportclub, buurtvereniging, boekenclub of debatteam.
- Individuele nevenactiviteiten: het opstarten van een eigen bedrijf, het opzetten van een succesvol social media-kanaal, het maken van een portfolio, het bouwen van een website,het schrijven van een boek, columns of blogs.
Nevenactiviteiten zijn een blijk van ambitie
Wanneer je nevenactiviteiten vermeldt, laat je zien dat je ervoor openstaat om nieuwe dingen te leren. Maar ook dat je bereid bent om extra tijd te investeren om je competenties te verbeteren.
Het is wel belangrijk dat de nevenactiviteiten die je op het cv noemt, een duidelijke relatie hebben met de baan die je wenst. De ervaring, kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens jouw nevenactiviteiten, kunnen waardevol zijn als je een carrièrestap maakt.
Hoe omschrijf je deze nevenactiviteiten?
Nevenactiviteiten vermeld je meestal onder een apart kopje op je cv. Het onderdeel volgt na de onderdelen werkervaring, opleiding(en) en mogelijk stages. Belangrijk is om bij elke nevenactiviteit een start- en einddatum te vermelden. Daarbij komt de meest recente nevenactiviteit bovenaan te staan.
Maak vervolgens een lijstje in omgekeerd chronologische volgorde. In de titel beschrijf je welke rol je had of welke activiteit je uitvoerde. Hieronder voeg je een korte toelichting toe. In de toelichting leg je bijvoorbeeld het verband tussen de nevenactiviteit en de baan. Dit maakt het gelijk duidelijk voor de potentiële werkgever waarom jij vindt dat er een verband is tussen de baan en de nevenactiviteit. Omdat je je cv hier niet te veel mee wilt vullen raden we aan een maximum van vier nevenactiviteiten aan te houden.
Laat zien wie je bent!
Met nevenactiviteiten kun je een mooie indruk maken op jouw potentiële werkgever. Je laat zien wie je bent, waar je interesses liggen en dat je bereid bent extra hard te werken voor een goed doeleinde. Dit zijn zaken die een werkgever graag ziet. Veel succes met het invullen en vormgeven van je cv, voor je het weet mag je komen solliciteren, je kunt het! En weet: wij geven graag tips voor je cv.