In het rijtje lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek hoort de vraag ‘Waarom wil je hier werken?’ zeker thuis. Eerlijk zeggen dat je nu eenmaal je huur moet betalen en dus geld nodig hebt, is waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Maar wat antwoord je dan wel?
Motivatie voor sollicitatie
Ook al is voor jou het salaris misschien de eigenlijke motivatie voor je sollicitatie, dat is in het algemeen niet wat een werkgever wil horen. Door de vraag ‘Waarom wil je hier werken?’ te stellen hoopt de werkgever er achter te komen of je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf én of je ook de moeite hebt genomen om je in het bedrijf te verdiepen. Ook als je wel degelijk heel graag juist bij dit bedrijf wilt werken, kan het lastig zijn om deze vraag op een goede manier te beantwoorden. Hoe kom je enthousiast, maar ook oprecht over?
Wat moet je in ieder geval niet antwoorden?
Het zal duidelijk zijn, dat ieder bedrijf op zoek is naar gedreven medewerkers, die heel graag bij juist dát bedrijf willen werken. Geef dus liever geen vaag antwoord als ‘ik wil werkervaring opdoen’ of ‘ik wil in deze sector’ werken. Voorkom dat je de indruk wekt dat het je niet uitmaakt bij welk bedrijf je precies gaat werken. Onverschilligheid wordt nooit op prijs gesteld! Ook moet je voorkomen dat uit je antwoord blijkt dat je je helemaal niet in het bedrijf hebt verdiept. Een gesprek wordt heel pijnlijk als jij niet blijkt te weten wat de corebusiness van het bedrijf is.
Wat moet je dan wel antwoorden?
Wat je precies antwoordt, hangt natuurlijk van je situatie af. Bereid je antwoord goed voor. Je hoeft je antwoord niet in één zin te proppen, je mag hierbij best een poosje aan het woord zijn. Het ideale antwoord bevat verschillende componenten, namelijk:
- jouw persoonlijke motivatie, dus wat jij belangrijk vindt aan werk en waar je blij van wordt;
- jouw achtergrondkennis van het bedrijf waarbij je solliciteert;
- jouw meerwaarde voor het bedrijf.
Persoonlijke motivatie
Het gemakkelijkste is het natuurlijk als je bij een bedrijf solliciteert dat echt aansluit bij je opleidingsrichting, werkervaring of vrijetijdsbesteding. Het stapje van jou naar het bedrijf is dan snel gemaakt. Als dat niet het geval is, dan heb je wat uit te leggen. Waarom word jij zo enthousiast van werken in de bancaire sector? Of waaruit blijkt dat het altijd al je droom was om bij een tijdschrift te werken? Misschien was je vroeger al hoofdredacteur van de schoolkrant of ben je als vrijwilliger actief betrokken bij het maken van een nieuwsbrief. Zorg dat het duidelijk wordt waarom jij en de branche of het type bedrijf een logische combinatie zijn. Probeer in ieder geval iets te vertellen over wat jij belangrijk vindt bij je werk, waar je energie van krijgt. Dat het maatschappelijke meerwaarde heeft bijvoorbeeld, of dat je veel contact hebt met klanten.
Achtergrondkennis
Natuurlijk ken je de website van de organisatie van voor naar achter uit je hoofd. Maar er is nog meer wat je kunt doen om indruk te maken met je kennis over het bedrijf. In de eerste plaats natuurlijk googelen! Is het bedrijf de laatste tijd in het nieuws verschenen? Zijn er belangrijke personele wisselingen geweest, hebben ze een nieuw product gepresenteerd of is er een medewerker voorgedragen voor een prijs? Zorg dat jij dat allemaal weet! Lees ook de krant en kijk of er iets wordt geschreven over ontwikkelingen op het vakgebied. Bedenk ook wat de waarde van actueel nieuws kan zijn voor het bedrijf. Energietransitie, afschaffing van een bepaalde subsidie, verhoging van de rente? Allemaal onderwerpen waar jij misschien wel iets van kan vinden in relatie tot de functie.
Als je al in dezelfde branche werkt, weet je natuurlijk al wat er belangrijk gevonden wordt. Is dat niet het geval, dan kun je misschien bij iemand navragen wat er op het ogenblik speelt.
Jouw meerwaarde
Bedenk altijd dat het bedrijf wil horen hoe jij van meerwaarde bent voor de organisatie. Dat jij van de straat bent en van hun salaris eten kan kopen, weten zij ook wel, maar dat is niet hun belang. Je moet dus vertellen hoe jij met je skills en eigenschappen precies geschikt bent voor dit bedrijf. Het gaat er om de vorige twee punten (je persoonlijke motivatie en achtergrondkennis) te combineren. Benadruk wat jij uniek vindt aan de organisatie en hoe goed jij bij de bedrijfscultuur past. Vergeet ook je ambitie niet te noemen als je die binnen het bedrijf denkt te kunnen realiseren. Dat je over vijf jaar wilt leidinggeven aan een afdeling met minstens twintig mensen, moet je alleen noemen bij een bedrijf dat hiervoor groot genoeg is en waarbij jij de kans krijgt je verder te ontwikkelen.
Persoonlijk antwoord
Zorg er in ieder geval voor dat je een persoonlijk antwoord geeft, waaruit blijkt dat je goed hebt nagedacht over deze sollicitatie. Met een antwoord dat louter uit algemeenheden bestaat, word je meestal niet aangenomen. Door te laten zien dat je kennis hebt van de achtergronden van de branche en het bedrijf, word je serieus genomen als kandidaat voor de functie. Als dan ook nog eens je ervaring en vaardigheden voldoen aan de eisen, dan zou je zo maar aangenomen kunnen worden.