Sollicitatievraag: Wat doe je als je een deadline dreigt te missen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je op een functie solliciteert, waarbij je veel met deadlines te maken krijgt, zullen ze bij een sollicitatiegesprek graag willen weten hoe jij met deadlines omgaat. En, misschien nog wel belangrijker, wat jij doet als het er naar uitziet dat je een deadline niet gaat halen. Wat antwoord je als ze daar naar vragen?

Deadline wel of niet halen

Of je een deadline wel of niet kan halen, is niet alleen van jezelf afhankelijk. Hoe complexer het project is, hoe meer factoren en mensen daarbij een rol spelen. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je natuurlijk wel benadrukken dat je er zelf wel van alles aan doet om je deadlines te halen. Dat jij van de strakke, maar realistische planningen bent. En dat jij je project in hapklare brokken indeelt en steeds in de gaten houdt of alle brokken op tijd opgeleverd worden.

Wat moet je niet antwoorden?

Waarschijnlijk volgt daarna toch de vraag, wat jij doet als die deadline misschien niet gehaald gaat worden. Geef dan in ieder geval geen antwoord waaruit blijkt dat jij niet zo zwaar tilt aan deadlines. Misschien werk je nu bij een bedrijf waarbij deadlines gemakkelijk verschoven kunnen worden. Dat wil niet zeggen dat dat ook zo is bij het bedrijf waarbij je nu solliciteert. Natuurlijk laat je ook niet merken, dat het veelvuldig is voorgekomen dat je je deadline niet haalde. Relativeer deadlines ook niet door te zeggen dat alle grote projecten altijd uitlopen.

Wat is wel een goed antwoord?

Laat merken dat stress jou er niet onder krijgt bij een deadline-probleem. Vertel dat de oplossing afhankelijk is van de situatie en dat er in principe drie manieren zijn om er mee om te gaan.

  1. Ten eerste kun je de productiviteit van het team vergroten. Laat mensen harder werken door extra uren te maken of zorg voor extra inzet op het project.
  2. Ten tweede kun je kijken of het echt niet mogelijk is om de deadline te verschuiven.
  3. En ten derde kun je kijken of je slechts een deel van het project op de afgesproken datum kan opleveren, bijvoorbeeld alleen het onderdeel met de hoogste prioriteit.

Door deze verschillende opties een voor een te bespreken, laat je zien dat je alle mogelijkheden op een rijtje hebt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!