Sollicitatievraag: Wat zou je doen als je morgen de loterij wint

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

De vraag ‘Wat zou je doen als je morgen de loterij wint?’ verwacht je misschien niet tijdens je sollicitatiegesprek, maar hij wordt toch vaak gesteld. Bij die vraag krijg je misschien visioenen van palmbomen en parelwitte stranden, maar is het een goed idee om daar dan over te beginnen?

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Je toekomstige werkgever wil graag zoveel mogelijk over je te weten komen. Natuurlijk wat je opleiding en ervaring is, maar ook wat voor persoonlijkheid je hebt. Met deze vraag hoopt hij er achter te komen wat belangrijk voor je is. Daarnaast wil hij natuurlijk weten hoe gemotiveerd jij bent. Werk je alleen voor het geld of geeft het werken zelf je ook voldoening?

Wat moet je niet antwoorden?

Tja, wat voor beeld wil je dat je toekomstige werkgever van je krijgt? Misschien is eerlijk vertellen dat je er altijd al van gedroomd hebt om de hele dag niets uit te voeren niet zo’n goed idee. Dus zeg maar niet dat je dan naar Hawaii verhuist en daar zo min mogelijk uit je hangmat komt. Ook alle andere antwoorden waaruit blijkt dat geld voor jou de enige motivatie is om iets nuttigs te doen in je leven, kun je maar beter achterwege laten.

Wat is wel een goed antwoord?

Geen een werkgever zal van jou verwachten dat het salaris helemaal niet meespeelt in je motivatie om daar aan de slag te gaan. Dus als je vijftig miljoen wint, zou het wel gek zijn als je nog steeds veertig uur per week of meer voor een ander gaat werken. Je kunt daarom best een antwoord geven waaruit blijkt dat je dan niet die vacante functie gaat vervullen, maar wel iets gaat doen wat in het verlengde van die baan ligt. Dat je bijvoorbeeld je eigen bedrijf begint of een stichting opricht.

Ook kun je iets heel anders noemen wat buiten de werksfeer ligt, maar wel aangeeft wat belangrijk voor je is. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn dat je dan een kasteeltje koopt, waarin je hele familie kan wonen. Of dat je (een deel van) je geld weggeeft aan een goed doel.

Probeer in ieder geval iets te vinden wat dicht bij zelf staat en je ambities weergeeft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!