Sollicitatievraag: Wat motiveert jou

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je natuurlijk allerhande vragen verwachten. Bij sommige vragen is duidelijk wat je moet antwoorden. Maar met een vraag als ‘Wat motiveert jou?’ kun je alle kanten op. Wat kun je dan het beste antwoorden?

Op verschillende manieren te interpreteren

De vraag ‘Wat motiveert jou?’ kun je op verschillende manieren interpreteren. Tijdens een sollicitatiegesprek is het logisch dat de vraag betrekking heeft op je werk, maar je kunt het ook breder zien. Waar word jij enthousiast van? Waar kom jij ’s morgens je bed voor uit?

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Dat deze vraag gesteld wordt kan verschillende redenen hebben. In de eerste plaats wil jouw toekomstige werkgever graag weten wat voor persoonlijkheid je hebt, hij wil je graag beter leren kennen. Je moet tenslotte niet alleen jouw werkzaamheden aan kunnen, maar ook binnen het bedrijf en het team passen. Ook wil hij of zij graag weten hoe betrokken jij je voelt bij je werk. En wat er voor zorgt dat jij met plezier naar je werk gaat, wat voor uitdagingen je nodig hebt en wat de randvoorwaarden zijn om je werk goed te kunnen uitvoeren. Kortom: wat is er nodig om van jouw nieuwe baan een succes te maken?

Wat moet je niet antwoorden?

Om een goede indruk te maken, zal je een aantal antwoorden moeten vermijden. Zorg er in ieder geval voor dat je niet overvallen wordt door deze vraag: “Huh, wat mij motiveert???? Eh….” Geef niet de indruk dat niets je echt motiveert en dat je alleen op je werk verschijnt omdat dat nu eenmaal van je verwacht wordt. En ook al is voor bijna iedereen die werkt het salaris dat je aan het eind van de maand weer op je rekening krijgt bijgeschreven een belangrijke motivatie om te werken, noem dat niet als antwoord op deze vraag!

Verder wordt met deze vraag ook niet geïnformeerd naar je motivatie voor de functie zelf waarop je solliciteert. Geef dus geen antwoord dat alleen maar op die functie slaat. Je motivatie voor die nieuwe baan kun je vast wel op een ander moment in het sollicitatiegesprek kwijt.

Wat is wel een goed antwoord?

Een goed antwoord op deze vraag combineert jouw persoonlijke drijfveren met de doelen van het bedrijf. Het is waarschijnlijk lastig om die spontaan zo te benoemen, dus bereid je antwoord voor het gesprek al voor. Waar staat het bedrijf voor en wat wordt belangrijk gevonden bij het vervullen van de functie waarop jij solliciteert?

Blijf wel eerlijk in je antwoord. Dat je je al heel je leven wilt inzetten voor een rechtvaardiger wereld als je bij een goede doelenorganisatie solliciteert, sluit waarschijnlijk prima aan bij de organisatie. Maar als dat verder nergens uit je cv blijkt, is dat misschien niet zo geloofwaardig. Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!