Stage lopen in het buitenland: wat zijn de mogelijkheden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het is natuurlijke een geweldige kans om buitenlandse ervaring op te doen: een stage buiten Nederland. Het staat goed op je cv, je leert een land op deze manier goed kennen en als het een beetje meezit kun je in het weekend leuke uitstapjes maken. Ideaal dus, maak hoe vind je zo’n stage?

Waarom stage in het buitenland?

Het is natuurlijk een hele stap om een poosje in het buitenland te gaan wonen en werken. Zeker niet iedereen zal er gelukkig van worden. Maar voor als je twijfelt, hier wat redenen om het wél te doen:

  • Leven en werken in een ander land vergen bepaalde vaardigheden van je. Je moet het alleen zien te redden in een omgeving waar dingen net even anders gaan dan dat je gewend bent. De gebaande paden van thuis zijn er even niet en dat doet een beroep op je creativiteit en zelfredzaamheid. Het is dus goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
  • Door in een ander land te leven en werken, leer je een andere cultuur van binnenuit kennen. Procedures en omgangsvormen kunnen elders heel anders zijn. Alles wat thuis heel gewoon is, blijkt in het buitenland vaak anders te liggen. Dit is een waardevolle ervaring. Zeker als je later in het buitenland wilt gaan werken, maar ook als je in eigen land met andere culturen in aanraking komt.
  • Een stage in het buitenland is altijd een plus op je cv. Je valt er door op en is een goed gespreksonderwerp tijdens een sollicitatiegesprek. Als je een baan in het buitenland ambieert is het zeker een goed startpunt. Misschien ben je tijdens je stage wel in staat om het begin van een netwerk op te bouwen.
  • Als laatste kan een stage in het buitenland gewoon een heel leuke ervaring zijn. Je leert veel nieuwe mensen en een ander stukje van de wereld kennen. In de weekenden kun je er vaak op uit trekken en de (toeristische) attracties van het land bekijken. Een beetje vakantie dus!

Op tijd beginnen met zoeken

Er zijn verschillende manieren om aan een stageplaats in het buitenland te komen. Begin in ieder geval op tijd met zoeken! Op tijd wil zeggen ongeveer een jaar van te voren. Je kunt je dan op je gemak oriënteren en als het dan bij het eerste bedrijf dat je op het oog hebt niet lukt, dan heb je nog tijd genoeg om het bij een volgend bedrijf te proberen.

Bedenk goed wat voor stage je zoekt. De stage moet natuurlijk aansluiten op je studie, maar je kunt ook specifieker zoeken. Wil je je bijvoorbeeld verder verdiepen in een bepaald onderwerp of wil je graag bij een bepaald soort bedrijf werken?

Waarheen?

Bedenk ook welk land of stukje van de wereld je voorkeur heeft. Misschien is er een bepaald land waar je altijd al eens naar toe hebt gewild. Of wil je naar een land dat voorop loopt bij ontwikkelingen op jouw vakgebied. Denk hierbij ook even na over de praktische consequenties. Voel jij je op je gemak in China als je geen Chinees spreekt? En hoe financier jij je vliegreis naar Australië? Het bedrijf waarbij je stage gaat lopen zal dat waarschijnlijk niet voor je doen.

Ook een stage in België of Duitsland kan waardevol zijn en misschien gemakkelijker te realiseren.

Zelf een stageplaats vinden

Je kunt natuurlijk op je eigen houtje proberen om een stagebedrijf te vinden. Misschien heb je zelf al contacten in het buitenland, ken je iemand die bij een internationaal bedrijf werkt of ken je buitenlandse studenten in Nederland die je kunnen helpen. Als je heel graag bij een bepaald bedrijf wilt werken, maar daar geen contacten hebt, kun je natuurlijk ook gewoon naar de HR-afdeling mailen en vragen wat de mogelijkheden zijn. Ook het benaderen van een Nederlands bedrijf met buitenlandse vestigingen kan een goede methode zijn. Vaak hebben ze daar stageplaatsen beschikbaar en kan er vanuit Nederland voor je bemiddeld worden dat je daar terecht kunt.

Via onderwijsinstelling

Vaak is het ook mogelijk om een stageplaats via je onderwijsinstelling te krijgen. Soms worden er door de onderwijsinstelling reguliere stageplaatsen in het buitenland aangeboden. Anders kun je misschien gebruik maken van de internationale contacten die er zijn met andere onderwijsinstellingen of organisaties.

Stagebemiddelingsbureaus

Tenslotte kun je een stageplaats in het buitenland vinden door contact op te nemen met een stagebemiddelingsbureau. Als je even zoekt op internet, vind je er talloze. Vaak is op de website van deze bureaus al een overzicht opgenomen van beschikbare stages. Ga wel altijd na hoe betrouwbaar een dergelijk bureau is en wat de kosten ervan zijn. Het kan soms best in de papieren lopen. Sommige bureaus organiseren ook de reis en huisvesting voor je.

Door alle mogelijkheden en kosten goed met elkaar te vergelijken kun je de beste keuze maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!