Als je vanuit een baan solliciteert naar een andere baan, kan tijdens je sollicitatiegesprek de vraag ‘Wat vind je het minst leuk aan je huidige baan?’ lastig zijn. Benoem je alle negatieve aspecten van je werk of toch maar liever niet?
Waarom wordt deze vraag gesteld?
Een werkgever zal altijd graag weten waarom je nu eigenlijk op die ene functie solliciteert. Het kan op papier lijken of je al een perfecte baan hebt en toch zoek je iets anders. Ben je ongedurig en wil je steeds iets anders of is je huidige baan toch niet ideaal? Door je antwoord op deze vraag kan een werkgever er ook achter komen welke werkzaamheden je liever niet doet en wat jou demotiveert bij je werk. Dat zijn belangrijke aspecten bij het vaststellen of jij geschikt bent voor de vacante functie.
Wat moet je niet antwoorden?
Als je het absoluut niet naar je zin hebt in je huidige baan, is de verleiding groot om de beerput met alle ellende open te trekken. Dat saaie werk dat je iedere dag weer moet doen, die collega die zich overal aan onttrekt zodat jij zijn werkzaamheden boven op jouw volle agenda krijgt, die leidinggevende die totaal niet capabel is om leiding te geven….. En zo kun je nog wel even doorgaan.
Dat moet je dus absoluut niet doen! Ook al heb je misschien helemaal gelijk, geen werkgever zal iemand graag in dienst nemen die alleen maar kritiek op anderen heeft. Vermijd het sowieso om over personen te praten. Je kunt processen misschien inefficiënt noemen, maar benoem niet dat personen incapabel of oncollegiaal zijn.
Als je negatief praat over je vorige werkgever, zal je nieuwe werkgever er rekening mee houden dat je dat ook over hem of haar kan gaan doen.
Wat is wel een goed antwoord?
Je kunt proberen de vraag anders op te vatten dan hij bedoeld is en iets antwoorden over je reistijd of andere externe omstandigheden. Je gesprekspartner zal daar echter waarschijnlijk niet intrappen en verder doorvragen. Het beste antwoord is dan iets te benoemen in je huidige werk dat juist tegenovergesteld is in de functie waar op je solliciteert. Dus als je in je nieuwe baan veel op pad moet om klanten te bezoeken, kun je aangeven dat je het in je huidige baan wat saai vindt dat je hele dagen op kantoor zit. Of als je nu in een groot bedrijf een heel klein radartje in het geheel bent, kun je zeggen dat je het jammer vindt dat je niet meer allround bezig kunt zijn en meer algemene verantwoordelijkheden hebt. Wat je in die nieuwe functie dan weer wel verwacht te krijgen.
Daarnaast kun je natuurlijk altijd antwoorden dat je erg veel geleerd hebt in je huidige baan, maar dat je het gevoel hebt dat je ontwikkeling een beetje stil is komen te liggen en dat je je werkzaamheden op routine gaat doen. Je zoekt dus weer meer uitdaging, wat je nieuwe baan je kan bieden.