Welke baan past het beste bij mij?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het vinden van de juiste baan is niet 1-2-3 gedaan. Ben je net klaar met studeren? Of sta je op een kantelpunt in je carrière? Dan is het niet gek dat je jezelf afvraagt “hoe kom ik erachter wat voor baan ik wil?”. Gewoon iets kiezen wat je leuk vindt, is helaas vaak niet de oplossing. Natuurlijk is het van belang om iets te vinden waar je enthousiast van wordt. Dit zijn namelijk vaak ook de dingen waar je goed in bent of kan worden. Maar bij het vinden van de juiste baan komt meer kijken. Geen paniek. Er zijn namelijk goede handvatten om erachter te komen welke baan nou écht bij je past.

In deze blog behandelen we de drie belangrijkste vragen; wie ben ik, wat drijft me en wat wil ik? Ben je er klaar voor? Het is namelijk tijd om jouw droombaan te zoeken.

Wie ben je?

Laten we beginnen bij het begin: jijzelf. Want, wat zijn jouw talenten? En waar krijg jij nou echt energie van? Het is goed is om terug te denken aan momenten waarbij je helemaal de tijd uit het oog verloor. Dit hoeft (nog) niet werkgerelateerd te zijn. Dus wat was je op dat moment aan het doen? Hoe kun je hier een vertaalslag van maken naar een baan?

Een andere manier om hierachter te komen, is het aan je vrienden en familie vragen. Zij weten als geen ander waar je goed in bent en waar jouw passie ligt. Vraag het aan minimaal vier verschillende mensen uit jouw netwerk. Dan is de kans groot dat je al snel een rode draad ontdekt.

Persoonlijkheidstest

Blijf je het lastig vinden? Dan zijn er gelukkig ook altijd nog verschillende persoonlijkheidstesten die je kunt doen. Een persoonlijkheidstest kan inzicht geven in je eigenschappen en gedragskenmerken.

Een persoonlijkheidstest maakt daarbij ook vaak deel uit van een assessment dat je moet ondergaan in een sollicitatieprocedure. Er zijn verschillende soorten testen beschikbaar, die allemaal met vergelijkbare vragenlijsten werken. Bij Hellotest kun je meer leren over de verschillende persoonlijkheidstesten. Daardoor weet je beter wat je kunt verwachten. En mooi meegenomen. Want moet jij tijdens de sollicitatieprocedure van je droombaan een persoonlijkheidstest afnemen, dan heb jij alvast een voorproefje gehad.

Wat drijft je?

Bij het zoeken van een baan is het ook belangrijk om te onderzoeken wat je met je werk wilt bereiken? Voor sommige mensen is dit de wereld verbeteren, terwijl het voor andere rijk worden is. Om achter jouw drijfveren te komen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat voor werk zou je doen als je er geen geld mee hoeft te verdienen?
  • Waardoor raak je gemotiveerd?
  • Waaruit haal jij je voldoening?
  • Waar krijg je vaak complimenten over?
  • Wat raakt jou nou echt?

Drijfverentest

Vind je het moeilijk om deze vragen te beantwoorden? Lees dan meer over het achterhalen van jouw drijfveren in onze blog: wat zijn jouw persoonlijke drijfveren?. Hierin gaan we dieper in op wat drijfveren zijn en hoe je deze kunt onderscheiden. Daarnaast zijn er online ook verschillende gratis drijfverentesten te vinden. Ook deze kunnen je helpen bij het vinden van de onderliggende redenen tot motivatie die jij hebt bij een baan.

Wat wil je?

Oké, we snappen dat je juist deze vraag nog niet kan beantwoorden. Je leest deze blog juist omdat je nog niet weet wat je wilt. Toch duiken we nog even iets dieper in op hoe je deze vraag kunt beantwoorden. Vooral met de kennis die je hebt opgedaan tijdens het beantwoorden van de bovenstaande vragen zou je namelijk al een stukje dichterbij moeten zijn.

Beroepskeuzetest

Je weet nu wie je bent én je weet wat je drijft. Maar welke baan past hier het beste bij? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het verstandig om een beroepskeuzetest te maken. Je hebt hier online verschillende gratis versies van. Denk bijvoorbeeld aan die van:

Als deze niet het gewenste resultaat opleveren kun je ook een uitgebreidere test doen bij een beroepskeuzebureau of een loopbaanadviesbureau. Vaak kun je hier kiezen uit verschillende varianten. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Deze verschillen per bureau.

Benieuwd naar de andere mogelijkheden en waar deze testen uit bestaan? Lees het in onze blog over de beroepskeuzetesten. Zo weet je binnen de kortste keren welk beroep er past bij jouw persoonlijkheid. Eindelijk!

Je weet welke baan bij jou past: wat nu?

Nu je weet welke baan er bij je past en wat je te bieden hebt, kan je gaan zoeken naar een leuk bedrijf die jouw droombaan aanbiedt. Ga direct aan de slag met het opstellen van jouw perfecte cv. Na alle zelfkennis die je hebt opgedaan is het ook een stuk makkelijker om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Wil je extra zeker van je zaak zijn? Oefen dan de mogelijke assessments die passen bij de baan die je op het oog hebt.

Dus, welke baan past er bij je ? Zoek uit wie je bent en wat je drijfveren zijn. Vogel uit welke baan hier bij past en je bent ready. Het enige dat jou nu nog rest, is die baan bemachtigen. Succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!