Waarom zou je voor consultancy kiezen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Veel pas-afgestudeerden lijkt het aantrekkelijk om in de consultancy te gaan werken. Maar wat doe je eigenlijk als je consultant bent? En waarom zou je hiervoor kiezen?

Wat is een consultant?

Een consultant is een externe deskundige die een bedrijf inhuurt voor hulp bij een bepaald project of het oplossen van een probleem. Een consultant heeft meestal brede kennis op een specifiek werkterrein. Het gaat dan bijvoorbeeld om management, accountancy, wetgeving, economie, strategie, human resources, marketing of ICT. Vaak werkt een consultant bij een consultancybureau, maar hij of zij kan ook zzp-er zijn. Meestal blijft een consultant maar korte tijd bij een bedrijf en gaat dan weer ergens anders naar toe voor een volgende klus. Doordat consultants overal maar korte tijd werken en bij veel verschillende bedrijven opdrachten vervullen, doen ze veel ervaring en kennis op. Ze kunnen zo deskundigheid toevoegen aan bedrijven die dat zelf niet in huis hebben.

Na je studie in de consultancy gaan

Als je na je studie direct in de consultancy gaat werken, kom je meestal bij een (groot) consultancybureau terecht. Direct als zzp-er beginnen zullen maar weinigen doen. Consultancy blijkt vooral populair te zijn bij studenten die een opleiding volgen op het gebied van ‘business’, zoals business administration of international business. Daarnaast trekt het veel studenten in de richtingen HR, economie en finance.

Redenen om voor consultancy te kiezen

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om op een bepaalde baan te solliciteren. Dat geldt ook voor pas-afgestudeerden die in de consultancy willen gaan werken. Consultancy heeft echter wel bepaalde kenmerken die als reden genoemd worden om juist hiervoor te kiezen. Acht veel genoemde redenen zijn:

  1. het is interessant werk
  2. je werk doet er toe
  3. je leert veel in korte tijd
  4. je leert veel mensen kennen
  5. je kunt internationale ervaring opdoen
  6. je verdient veel
  7. het is een veilige keuze
  8. het is een goede basis voor een andere baan

Reden 1: het is interessant werk

De inhoud van je werk zou altijd doorslaggevend moeten zijn bij je keuze voor een bepaalde baan. Consultants ervaren hun werk doorgaans als heel interessant en uitdagend. Ze hebben weinig last van sleur. Ze zijn overal maar korte tijd, maar moeten dan wel de diepte in. Als consultant krijg je de moeilijkere projecten en problemen voor je kiezen. De routineklussen kan een bedrijf zelf wel aan. Doordat je je steeds in een andere branche of een ander onderwerp moet verdiepen en steeds bij een ander bedrijf over de vloer komt, blijft het werk afwisselend.

Reden 2: je werk doet er toe

Als consultant ben je niet zomaar een klein radertje in een groter geheel. Jouw werk doet er echt toe. Je hulp wordt ingeroepen omdat een bedrijf er zelf niet uitkomt of ergens zelf geen tijd voor heeft. Vaak heb je te maken met het managementteam of de CEO van een bedrijf en krijg je te maken met essentiële onderdelen van de organisatie. Jouw oplossing voor het probleem of jouw uitvoering van het project kan verschil maken voor de bedrijfsvoering en de toekomst van het bedrijf.

Reden 3: je leert veel in korte tijd

Een steile leercurve wordt het wel genoemd: in korte tijd leer je heel veel. Gemiddeld iedere drie maanden ga je naar een ander bedrijf en begin je weer aan een nieuw project. Je moet dan steeds weer van nul af aan een nieuwe bedrijfstak of een nieuw onderwerp leren kennen. Je bouwt zo in korte tijd veel kennis op. Daarnaast investeren consultancybureaus vaak heel veel in hun werknemers. Vaak word je in de gelegenheid gesteld om een opleiding te volgen naast je werk.

Om je werk tot een goed resultaat te brengen zal je ook over allerlei soft skills moeten beschikken. Je moet goede sociale vaardigheden hebben, goed kunnen onderhandelen, presentaties kunnen houden voor een groot publiek met soms maar een korte voorbereidingstijd, enzovoort. Al deze vaardigheden hoef je bij aanvang van je baan nog niet te hebben, maar je zal ze gaandeweg wel moeten ontwikkelen.

Reden 4: je leert veel mensen kennen

Omdat je overal maar korte tijd werkt, leer je heel veel verschillende mensen kennen. Afhankelijk van het project waaraan je werkt zal je moeten samenwerken met andere consultants of juist met mensen uit verschillende lagen van de organisatie waar je wordt ingezet. In korte tijd kun je een enorm netwerk opbouwen.

Reden 5: je kunt internationale ervaring opdoen

Grote consultancybureaus hebben vaak vestigingen op veel verschillende plaatsen in de wereld. Als beginnend consultant ga je vaak in je eigen land aan de slag, maar op termijn loop je zeker de kans om in verschillende landen te werken. Je doet zo ervaring op met verschillende culturen en verschillende manieren van werken. Voor veel mensen is dit een zeer aantrekkelijk vooruitzicht.

Reden 6: je verdient veel

Het is hard werken als consultant, maar over het algemeen komt dat ook tot uiting in je salaris. Hoe hoog dat salaris precies is, hangt sterk af van het soort consultancybureau waarbij je werkt.

Reden 7: het is een veilige keuze

Sommige pas-afgestudeerden twijfelen heel erg over de richting die ze op willen. Ze zijn bang dat als ze een verkeerde keuze maken, ze daar dan de rest van hun loopbaan aan vast zitten. In dat geval is consultancy een veilige keus. Je legt je niet in een bepaalde richting vast, maar komt in aanraking met heel veel verschillende branches, soorten organisaties en locaties. Je kunt zo kijken wat bij je past. Misschien kom je er na een aantal jaren consultancy achter in welke branche je echt wilt werken en kun je dan de overstap daar naar toe maken.

Reden 8: het is een goede basis voor een andere baan

Consultants zijn populair bij andere bedrijven. Je doet in korte tijd enorm veel ervaring op en leert met allerlei mensen werken. Als je na twee of drie jaar iets anders wilt gaan doen, zal je merken dat de banen ineens voor het opscheppen liggen. Vaak hoef je niet eens te solliciteren, maar word je benaderd door recruiters, bijvoorbeeld via LinkedIn.

Nadelen

En de nadelen van werken in de consultancy? Die zijn er natuurlijk ook! In de eerste plaats moet het je wel liggen. Niet iedereen wordt gelukkig van telkens een andere werkomgeving en andere onderwerpen om zich mee bezig te houden. Net als je een beetje weet hoe het er bij een bedrijf aan toe gaat en wie je waarvoor moet hebben, vertrek je alweer naar een andere organisatie. Het kan ook wat hebben om jarenlang bij hetzelfde bedrijf te werken en daar een carrière op te bouwen.

Als je bij een consultancybureau werkt zal je je collega’s vaak maar sporadisch zien, terwijl je in het bedrijf waar je aan de slag bent een buitenstaander blijft. Daar moet je wel tegen kunnen.

Daarnaast kan de werkdruk erg hoog zijn. Er worden vaak lange werkdagen gemaakt. De klant is koning en de klus moet wel op tijd af zijn, ook als dat door onvoorziene omstandigheden onmogelijk lijkt. Bedenk dus voordat je gaat solliciteren goed of dat is wat je wilt en of je dat aan kunt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!