Welke sollicitatievragen kun je verwachten als recruitment consultant

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je solliciteert als recruitment consultant ben je natuurlijk expert in sollicitatiegesprekken. Je weet precies hoe je de beste kandidaat voor een functie kunt selecteren. Maar welke vragen kun je zelf verwachten tijdens je sollicitatiegesprek?

Eisen aan een recruitment consultant

Als recruitment consultant bemiddel je tussen organisaties die op zoek zijn naar hooggekwalificeerd personeel en professionals die een (nieuwe) baan zoeken. Het is een commerciële functie met veel verantwoordelijkheid, waarbij je meestal zelf je klantenkring moet opbouwen. Er worden vaak hoge salarissen, bonussen en allerlei extra’s geboden, maar er worden ook hoge eisen aan je gesteld. Vaak specialiseer je je in een bepaalde richting, bijvoorbeeld consultancy, legal of management support. Heb je al kennis van die branche, dan is dat mooi meegenomen. Daarnaast worden er vaak een heleboel competenties van je verwacht, zoals resultaatgerichtheid, commercieel inzicht, ambitie en stressbestendigheid.

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Het kan dan ook niet anders dan dat er tijdens je sollicitatiegesprek heel wat van je verwacht wordt. Je zult niet snel het voordeel van de twijfel krijgen. Het enige wat jij kunt doen is je heel goed op dit gesprek voorbereiden. Zorg echt dat je alle ins en outs weet van het bedrijf waarbij je solliciteert. Dat betekent onder andere de website van het bedrijf bekijken, maar ook die van de concurrenten en van de klanten. Het is helemaal mooi als je al contact hebt met mensen die er werken, zodat je uit de eerste hand meer te weten kunt komen over de werkvloer en wat er bij deze functie allemaal komt kijken. Als je al weet op welke sector jouw functie gericht is, doe je er goed aan om ook zoveel mogelijk informatie over deze sector te verzamelen.

Vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Natuurlijk krijg ook jij in dit sollicitatiegesprek een aantal standaardvragen voorgelegd. Het is vanzelfsprekend dat je een elevatorpitch hebt voorbereid. Er zal je ongetwijfeld gevraagd worden of je eerst iets over jezelf wilt vertellen. Het rijtje met standaardvragen die je waarschijnlijk wel uit je hoofd kent moet je ook maar even doornemen, zodat je kunt verzinnen wat je daar op gaat antwoorden. Daarnaast kun je een of meer van de volgende vragen verwachten.

Vraag 1: Waarom wil je als recruitment consultant werken?

Deze vraag kun je natuurlijk verwachten. Er wordt bijna altijd naar je motivatie gevraagd. Wat precies je motivatie is, dat weet jij alleen natuurlijk. Het is in ieder geval goed als er iets in je antwoord zit dat je graag zowel werkgevers als werkzoekenden wilt helpen om de juiste match te vinden. Je kunt er natuurlijk ook gelijk iets bij vertellen over waarom jij daar zo goed in bent.

Vraag 2: Wat doe je als een kandidaat voor een bepaalde functie duidelijk ongeschikt is?

Het is voor jou als recruitment consultant natuurlijk lastig als je te maken krijgt met kandidaten die zichzelf overschatten in kennis of vaardigheden. Als een kandidaat zichzelf heel geschikt vindt voor een bepaalde functie, maar jij hebt zo je twijfels, dan zul je je tact moeten gebruiken. 

Dat moet je dus ook in je antwoord aangeven. Je geeft prioriteit aan de eisen en behoeften van de werkgever en stuurt dus niet een kandidaat door die volgens jou onvoldoende geschikt is. De kandidaat vertel je dat je denkt dat hij bij dat bedrijf niet op zijn plaats is, maar dat je zijn cv in je bestand zult houden en dat je het laat weten als je een geschikte match gevonden hebt. Als tip geef je dan mee dat hij in de tussentijd bijvoorbeeld een aanvullende cursus kan doen om zijn kennis op een hoger peil te krijgen.

Vraag 3: Hoe vervul je een vacature waar niemand op wil solliciteren?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in je nieuwe functie alleen de gemakkelijk vervulbare vacatures tot een goed einde weet te brengen. Voor je nieuwe werkgever is het veel interessanter om te weten hoe je dat doet bij vrijwel onvervulbare vacatures. Heb je hier nog geen ervaring mee, dan kun je natuurlijk geen voorbeelden geven van hoe je dit in het verleden hebt aangepakt. Je zult dan moeten verzinnen hoe je dit zou kunnen benaderen. Zeg bijvoorbeeld iets over jouw vakmanschap waarmee je de positieve aspecten van een willekeurige functie kunt verkopen aan een kandidaat. Je kunt ook aangeven dat je een breed netwerk hebt dat je in zo’n geval kunt gebruiken en dat je bijvoorbeeld ook op LinkedIn en social media zoekt en eventueel geschikte kandidaten daar rechtstreeks benadert.

Vraag 4: Hoe ga je om met een moeilijke klant?

Sommige werkzoekenden willen niet accepteren dat ze niet geschikt zijn voor een bepaalde functie. Daarnaast kun je te maken krijgen met werkgevers die al je kandidaten afwijzen die jij hebt aangedragen. Soms zit je als recruitment consultant dus in een lastig parket. Jij doet je best, maar de klant (werkgever of werkzoekende) lijkt dat niet te waarderen. Hoe jij hier mee om gaat? Je moet in je antwoord duidelijk maken dat je goed bent in conflicthantering en dat je altijd kalm en beleefd blijft. Je laat altijd je professionaliteit zien, ook als deze in twijfel wordt getrokken.

Vraag 5: Wat is volgens jou een goede recruitment consultant?

In je antwoord op deze vraag kun je laten zien dat je inzicht hebt in de verschillende aspecten van de functie. Je kunt een aantal belangrijke competenties noemen waarover een recruitment consultant volgens jou moet beschikken. Communicatieve vaardigheden bijvoorbeeld, maar ook diplomatie, kennis van de branche en netwerkvaardigheden. Natuurlijk laat je ook gelijk merken dat deze competenties ook van toepassing zijn op jou.

Vraag 6: Hoe zou jij je ervaring als werkzoekende gebruiken als recruitment consultant? 

Als recruitment consultant moet je zowel door de bril van de werkgever als door die van de werkzoekende kunnen kijken. Dat jij ervaring als werkzoekende hebt, kan dus alleen maar in je voordeel zijn. Je moet dit in je antwoord aangeven, maar ook laten zien dat je je niet alleen maar met de werkzoekende kunt identificeren. Jij moet in staat zijn het grotere geheel te zien en de belangen van beide partijen in het oog te houden.

Vraag 7: Hoe reageer je als je het niet eens bent met de keuze voor een bepaalde kandidaat door een klant?

Dit kan een lastige situatie zijn. Doe jij zo je best en dan kiest je klant de verkeerde kandidaat! Probeer in je antwoord tot uiting te laten komen dat jij je volledig inzet om de juiste kandidaat voor de klant te vinden, maar dat de klant uiteindelijk koning is. Je kunt de positieve kanten van de afgewezen kandidaat nogmaals onder de aandacht van de klant brengen, maar natuurlijk zul je zijn keuze respecteren.

Vraag 8: Welke vragen zou je aan een kandidaat voor een bepaalde functie stellen?

Omdat dit een vrij algemene vraag is, bestaat het gevaar dat je hier je hele rijtje met gebruikelijke sollicitatievragen gaat opnoemen: ‘Wat zijn je positieve en negatieve eigenschappen?’, ‘Wat zeggen je collega’s over jou?’, ‘Wat maakt jou geschikt voor deze functie?’. Als je grappig wilt zijn, kun je hier ook alle vragen opnoemen die hiervoor al tijdens dit gesprek aan jou zijn gesteld. In een goed antwoord zul je altijd de specifieke eisen van de werkgever moeten betrekken. Als bepaalde technische kennis wordt gevraagd of bepaalde competenties, dan zul je een paar creatieve vragen moeten verzinnen waarmee je meer inzicht krijgt in de gevraagde vaardigheden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!