Stage lopen in het buitenland: wat moet je allemaal regelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Een stage in het buitenland kan een verrijking van je studie zijn. Daarnaast leer je een ander land van binnenuit kennen en doe je een heleboel nieuwe indrukken op. Zelf vind je het misschien het belangrijkste om je uitstapjes in het weekend van te voren goed te plannen. Maar als je gehoord hebt dat je stage doorgaat, zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Wat, dat lees je hier.

Je mag op stage in het buitenland!

Het heeft je misschien heel veel moeite gekost om een geschikte stage in het buitenland te vinden. Als je dan eindelijk hoort dat je een stageplek bemachtigd hebt, ben je natuurlijk helemaal blij. Blijf dan echter niet te lang in de feeststemming hangen, want als je voor een poosje naar het buitenland gaat, moet je meestal heel veel regelen. Ga dus zo snel mogelijk aan de slag!

Papieren

Heel vanzelfsprekend, maar kijk het toch maar even na: om naar het buitenland te gaan heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Dat betekent dus, dat je identiteitskaart of paspoort niet moet verlopen tijdens je stage. Heb je alleen een id-kaart, zoek dan even uit of je daarmee terecht kunt of dat je nog een paspoort moet aanvragen.

Voor bepaalde landen heb je ook een visum en/of werkvergunning nodig. Zoek tijdig uit of dit het geval is. Veel informatie hierover is op internet te vinden. Zo niet, neem dan contact op met de ambassade van het betreffende land. De aanvraag van een visum kan soms lang duren, dus stel dat niet te lang uit.

Vaccinaties en medicijnen

Ga je naar een ver buitenland, dan moet je misschien gevaccineerd worden. Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribische gebied is dat het geval. Maar ook voor landen rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa wordt vaccineren soms aanbevolen. Sommige vaccinaties moet je geruime tijd van te voren krijgen, dus regel dit niet pas op het laatste moment. Op de website van de GGD wordt per land aangegeven welke vaccinaties verplicht zijn en welke worden aanbevolen.

Ook kan het zinvol zijn zelf bepaalde medicijnen mee te nemen. Verdiep je daar ook in!

Verzekeringen

Ga na hoe het zit met je verzekeringen. Geldt je ziektekostenverzekering bijvoorbeeld tijdens je stage? En hoe zit dat met je WA-verzekering? Als je kortere tijd weggaat, heb je misschien iets aan een reisverzekering, maar bij een langere periode in het buitenland geldt die meestal niet. Denk er dus over na waarvoor je verzekerd moet zijn en zoek uit hoe je dat kunt regelen.

Stageovereenkomst

Probeer altijd om met je stagebedrijf een stageovereenkomst af te sluiten. Met een bedrijf in het buitenland kan dat wat lastig zijn, maar zo’n overeenkomst geeft jou wat meer zekerheid. In een stageovereenkomst regel je dingen als het soort werk dat je gaat doen (bijvoorbeeld het uitvoeren van een specifieke opdracht of het meelopen op een bepaalde afdeling), wie jou daarbij begeleidt en wanneer de stage precies plaatsvindt. Daarnaast kunnen er een aantal arbeidsrechtelijke zaken in worden vastgelegd, zoals de eventuele stagevergoeding, het aantal uur per week dat je werkt, het aantal vakantiedagen dat je krijgt en eventuele verzekeringen die voor je worden afgesloten.

Als het bedrijf waarbij je gaat werken zelf geen stageovereenkomst heeft, vraag dan bij je opleiding of ze je hiermee kunnen helpen. Ook zijn er op internet wel standaardovereenkomsten te vinden.

Financiën

Hou er rekening mee dat stage lopen in het buitenland veel geld kan kosten. Je hebt natuurlijk je reiskosten en daarbij komt dat in sommige landen je verblijfskosten en kosten van levensonderhoud veel hoger zijn dan hier. Daarnaast wil je natuurlijk in je vrije tijd een en ander zien van het land waarin je tijdelijk woont en ook dat kost geld.

Je studiefinanciering kun je over het algemeen gewoon door laten lopen en je studentenreisproduct kun je laten omzetten in een vergoeding voor openbaar vervoer. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kun je lezen wat je hiervoor moet doen.

Daarnaast kun je in sommige gevallen voor een buitenlandse stage een studiebeurs krijgen, bijvoorbeeld van Erasmus+ (alleen voor Europa). Ook hierover kun je informatie op internet vinden.

Woonruimte

Het kan lastig zijn om geschikte woonruimte te vinden, zeker als je dat vanuit hier moet regelen. Misschien kan je stagebedrijf of je onderwijsinstelling je daar bij helpen. Een oproep plaatsen op social media kan ook. Daarnaast kun je contact opnemen met een plaatselijke studentenhuisvesting, woningbouwvereniging of makelaar. Lukt het niet om vanuit Nederland iets te regelen, dan kun je ook de eerste tijd in een jeugdherberg of hotel doorbrengen en proberen vandaaruit woonruimte te vinden.

Woon je hier op kamers? Dan kun je om de kosten te drukken proberen die onder te verhuren. Informeer wel eerst even bij de verhuurder of dat mag. En als je iemand vindt om aan onder te verhuren, leg dan jullie afspraken vast in een contract. Dat kan veel gedoe achteraf voorkomen.

Taal en cultuur

Tot slot: als je naar een land gaat waarvan je de taal niet spreekt, ga op talencursus en begin daar zo snel mogelijk mee. In een half jaar of een paar maanden tijd zal je een taal niet vloeiend leren spreken, maar de beginselen kun je je wel eigen maken. Dat is erg handig, vooral in een land waar weinig mensen Engels spreken. Reizen met het openbaar vervoer en je dagelijkse boodschappen doen worden zo een stuk gemakkelijker. Heb je geen tijd om naar een (klassikale) cursus te gaan, kijk dan eens wat er online beschikbaar is. Er zijn ook apps waarmee je op je telefoon elke dag een aantal zinnen van een taal kun leren. Je gaat daar de taal niet vloeiend van spreken, maar elk woord dat je leert is mooi meegenomen!

Verdiep je ook in de cultuur van het land. Gewoonten en omgangsvormen kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Handig om van te voren te weten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!