Als je klaar bent met je studie ga je meestal snel op zoek naar een baan. Je kunt natuurlijk gewoon solliciteren op vacante functies, maar een traineeship hoort ook tot de mogelijkheden. Wat is een traineeship precies en hoe weet je of dat iets voor jou is?
Wat is een traineeship?
Een traineeship is een startersfunctie bij een bedrijf, waarbij je gelijk binnen dat bedrijf opgeleid wordt. Het is dus eigenlijk werken en leren tegelijk. Het is niet alleen voor net-afgestudeerden geschikt, maar het is wel de bedoeling dat je nog aan het begin van je carrière staat. Vaak geldt een maximale werkervaring van twee jaar. Door het volgen van een opleidingstraject en begeleiding door een coach word je in een of enkele jaren klaargestoomd voor een hogere functie binnen het bedrijf.
Geen stage
Een traineeship is iets anders dan een stage. Een stage maakt deel uit van je studie. Je doet er werkervaring mee op en maakt zo kennis met een organisatie. Na een paar maanden ben je weer weg bij die organisatie en ga je weer door met studeren. Voor een traineeship moet je afgestudeerd zijn. Tijdens het traineeship vervul je een volwaardige functie met een volwaardig (starters)salaris. In het algemeen zal je, nadat je opleiding binnen het bedrijf voltooid is, daar blijven werken.
Opleidingsprogramma
Kenmerkend voor een traineeship is dat je steeds voor een vastgestelde periode aan een bepaald project of op een bepaalde afdeling werkt en daarna doorschuift naar een ander project of een andere afdeling. Dit kan op verschillende locaties zijn, zowel in het binnenland als het buitenland. Zo leer je de verschillende afdelingen van het bedrijf goed kennen.
Het volgen van opleidingen neemt meestal zo’n tien à vijftien procent van je tijd in beslag. De inhoud van het opleidingsprogramma hangt erg af van de soort functie waarvoor je wordt opgeleid en het bedrijf. Soms gaat het om inhoudelijke kennis, soms meer om persoonlijke ontwikkeling of om het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden zoals leidinggeven.
Begeleiding
Tijdens je traineeship krijg je een coach toegewezen. Dat kan een leidinggevende zijn, maar ook een senior medewerker. Je functioneren en ontwikkeling zullen regelmatig met deze coach besproken worden en met vragen kun je ook bij hem of haar terecht. Soms krijg je ook nog een externe coach, die je persoonlijke ontwikkeling begeleidt.
Voor wie is een traineeship bedoeld?
Over het algemeen gebruiken bedrijven traineeships om aan kwalitatief hoogwaardige medewerkers te komen. Ze zoeken talentvolle en gemotiveerde pasafgestudeerden die ze zelf kunnen opleiden op de manier die bij hun bedrijf past. Er worden meestal hoge eisen aan de sollicitanten gesteld. Het bedrijf investeert flink in de trainees en wil daarom de beste mensen hebben. Welke eisen een bedrijf stelt kan variëren. In het algemeen hebben ze graag mensen die ambitieus, leergierig en proactief zijn en die bovengemiddelde resultaten hebben gehaald tijdens hun studie. Bestuurservaring of ervaring in het buitenland scoort ook goed.
Voordelen traineeship
Besef voordat je solliciteert wel dat aan een traineeship voor- én nadelen kunnen zitten. Voordeel is dat je in korte tijd je ambities waar kan maken. Je krijgt de gelegenheid om een organisatie van verschillende kanten te leren kennen. Je doet snel veel werkervaring op en kan een netwerk opbouwen. Ook de begeleiding die je krijgt kan zeer waardevol zijn. Je leert niet alleen de organisatie kennen, maar ook jezelf. Ook heel belangrijk: terwijl je je opleiding krijgt, werk je ook en heb je dus een salaris. En daarnaast heb je natuurlijk het vooruitzicht op een boeiende baan!
Nadelen traineeship
Nadelen zijn er zeker ook. Een traineeship is heel intensief en vraagt veel van je. Je kunt niet even rustig aan het werkend leven wennen. Je verandert steeds van afdeling of project, daar moet je wel tegen kunnen. Als je niet zo flexibel bent, kun je beter niet aan een traineeship beginnen. Het is vaak een jarenlang traject, waar je je niet heel gemakkelijk van los kan maken. Het bedrijf investeert veel in je. Als je voortijdig stopt, moet je vaak (een deel van) de opleidingskosten terugbetalen. Als het bedrijf of de functie je niet bevalt of als je het te zwaar vindt, kan dat een probleem zijn.
Hoe word je trainee?
Als je de voordelen vindt opwegen tegen de nadelen, dan kun je proberen ergens een traineeship te krijgen. Bedenk wel dat de concurrentie groot is en er alleen plaats is voor de besten. Verdiep je in het aanbod van traineeships. Op internet is wel een overzicht van bedrijven te vinden waarbij je terecht kunt. Een goede manier om een bedrijf beter te leren kennen is je inschrijven voor een inhousedag. Zo’n dag wordt speciaal voor studenten georganiseerd. Je kunt dan meer te weten komen over het bedrijf en je kunt proberen om in positieve zin op te vallen bij de aanwezige recruiters. Als er een traineeship is dat helemaal bij je past, kun je solliciteren. Meestal vindt er een zeer uitgebreide sollicitatieprocedure plaats met verschillende ronden. Een assessment maakt vaak ook deel uit van de procedure.