Veelgestelde vragen

Vragen over het oefenmateriaal

Heb je na jouw aankoop twijfels of je wel het goede materiaal hebt? Dat kan natuurlijk. Hier zijn enkele redenen voor, zoals:

  • De testontwikkelaar of werkgever gebruikt een andere naam voor de testen dan wij. Bijvoorbeeld: inductief redeneren in plaats van figuurreeksen.
  • Het oefenmateriaal lijkt breder dan wat gevraagd wordt. In sommige gevallen is ervoor gekozen om extra oefenmateriaal toe te voegen zodat je je beter kunt voorbereiden.

Om zeker te weten of je het juiste oefenmateriaal hebt, moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Lees eerst de “Begin hier” bij jouw cursusoverzicht.
  2. Controleer jouw assessment uitnodiging.
  3. Neem ons bedrijvenoverzicht door.

Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van elke stap. Denk je na deze stappen nog steeds dat je een onderdeel mist of het verkeerde hebt gekocht? Neem dan contact met ons op. Dan kijken wij met je mee en zorgen dat je zo snel mogelijk aan de slag kunt met jouw voorbereiding.

Al onze cursussen zijn voor elk opleidingsniveau geschikt! Dus voor mbo, hbo en wo!

hbo en wo

De testen voor hbo en wo zijn exact hetzelfde. Je krijgt hetzelfde soort vragen in dezelfde tijd. Het enige mogelijk verschil is dat jouw score vergeleken wordt met een andere normgroep.

mbo

De testen voor mbo zijn vrijwel hetzelfde als de andere testen. Het verschil hier is dat je soms minder vragen krijgt en meer tijd om de vragen op te lossen. Het niveau van de vragen is wel hetzelfde. Ook in dit geval wordt jouw score vergeleken met een andere normgroep, namelijk de mbo normgroep.

Niveau van ons oefenmateriaal

Als ons materiaal is ontwikkeld op wo niveau, maar dus ook op hbo niveau. Onze cursussen zijn daarnaast zo opgebouwd dat je alles leert. Je begint dus echt bij de basis van een onderdeel en leert in verschillende lessen steeds moeilijkere vraagstukken. Daarna ga je oefentesten maken. Ook hier geldt dat je dan eerst makkelijke testjes krijgt met veel tijd en weinig vragen. Daarna bouwt dit op naar het hoogste niveau.

Daardoor kan iedereen ons oefenmateriaal gebruiken.

Je kunt direct nadat jouw bestelling is afgerond beginnen met oefenen. Je vindt de cursussen terug onder het cursusoverzicht.

Bij veel cursusmateriaal tref je een “Begin hier met oefenen” aan. Dit is jouw eerste stap in de voorbereiding. In de “Begin hier” vind je informatie over het assessment en hoe je moet voorbereiden. Hier staat bijvoorbeeld ook in welke onderdelen je krijgt en worden eventuele tips gegeven voor deze onderdelen.

Neem altijd voordat je begint aan jouw voorbereiding de “Begin hier” door. Dat scheelt veel vragen achteraf en je bent beter voorbereid op jouw assessment. De ervaring leert dat mensen die de “Begin hier” doornemen ook een hogere uiteindelijke score halen op de echte test.

De belangrijkste informatie over jouw assessment vind je in de assessment uitnodiging. De uitnodiging krijg je of van de werkgever of rechtstreeks van het assessment bureau.

De uitnodiging voor een digitaal assessment bevat vaak de volgende informatie:

  • Inlogcode: de inlogcode voor het assessment waarmee je toegang krijgt. Als je niet weet welke test je moet maken, kan je alvast inloggen. Dan kun je zien welke onderdelen je moet maken en wie de testontwikkelaar is. Je kunt gewoon inloggen zonder dat de testen van start gaan. Het is dus aan te raden om dit altijd van tevoren te doen. Zo krijg je informatie over alle onderdelen en de testontwikkelaar. Maar vaak ook informatie over hulpmiddelen, oefenmateriaal en voorwaarden van de test. Bekijk dit goed mocht niet duidelijk zijn welke vragen je moet oefenen.
  • Testontwikkelaar: vaak wordt uit de uitnodiging duidelijk wat de testontwikkelaar is die het assessment heeft gemaakt. Elke testontwikkelaar heeft een zeer specifieke manier van vragen. Daarom is een gerichte voorbereiding erg belangrijk. Voorbeelden van namen van testontwikkelaars zijn HFM, LTP, PiCompany en SHL. Deze testontwikkelaars hebben eigen testen ontwikkeld die veel van elkaar verschillen.
  • Test: specificatie van de test die moet worden gemaakt. Testontwikkelaars hebben vaak meerdere testen ontwikkeld. HFM heeft bijvoorbeeld de VIT en de SIT ontwikkeld. SHL heeft bijvoorbeeld de General Ability en de On Demand test. Testen verschillen niet alleen in onderdelen maar ook qua vorm. Het is dus belangrijk om te weten welke test je moet maken en daarop specifiek voor te bereiden.
  • Assessment onderdelen: beschrijving van de onderdelen die in het assessment voorkomen. De beschrijving kan algemeen of heel specifiek zijn. Een algemene beschrijving is bijvoorbeeld verbaal, numeriek en logisch redeneren. Specifieke beschrijvingen zijn bijvoorbeeld analogieën, cijferreeksen of figuurreeksen. Let op dat de beschrijving van testontwikkelaars overeen kan komen, maar de daadwerkelijke stijl van vragen zeer kan verschillen. Zo betekent verbaal redeneren bij SHL On Demand dat je een tekst moet analyseren en betekent verbaal redeneren bij HFM dat je analogieën moet oplossen.
  • Deadline: in veel gevallen staat er een strakke deadline voor het maken van de test. Na ontvangen van de uitnodiging heb je vaak maar drie tot vijf dagen om de test te maken. Het is wel goed om te bedenken dat het voor een recruiter niet uitmaakt of je de test vrijdagmiddag of zondagmiddag maakt. De recruiter kan toch pas op maandag naar de resultaten kijken. Je kan ook bijvoorbeeld andere afspraken hebben of  er zijn persoonlijke omstandigheden waardoor je niet de test kunt maken. Als je om wat voor reden dan ook te weinig tijd hebt voor jouw voorbereiding, neem dan zo snel mogelijk contact op met de recruiter. Uit onze ervaring blijkt dat er vaak ruimte is om de test te verzetten.
  • Voorbereiding: in veel gevallen worden er een aantal gratis mogelijkheden voor oefenen aangeboden. Dit kan op de site van de testontwikkelaar zijn, of op een andere website. De oefeningen op de site van de testontwikkelaar geven vaak een goed beeld van de testomgeving, maar zelden van het type vragen. De vragen zijn vaak veel te makkelijk in verhouding tot de echte test. Dus zorg dat je dit niet onderschat. Ook gebruiken gebruiken testontwikkelaars vaak andere vragen in de oefenomgeving dan op de echte test. Zo kun je bijvoorbeeld drie oefenonderdelen krijgen die je helemaal niet op de echte test krijgt. Laat je hierdoor dus niet in de war brengen maar ga van de onderdelen in jouw uitnodiging uit.

In ons bedrijvenoverzicht houden we bij welk bedrijf gebruik maakt van welke test. Dit kun je gebruiken voor het vinden van het juiste oefenmateriaal voor jouw assessment.

Het bedrijvenoverzicht is gebaseerd op informatie van mede-cursisten. Het is net zo actueel als de laatste bestelling. Het komt soms voor dat bedrijven wisselen van test of meerdere testen in het bedrijf door elkaar gebruiken. Het kan dus voorkomen dat je een onderdeel in jouw uitnodiging hebt staan dat niet in het oefenpakket zit of dat je een andere test hebt. Neem in dat geval contact (onderaan deze pagina) met ons op dan helpen we je zo snel mogelijk.

Het bedrijvenoverzicht wordt geactualiseerd op basis van de informatie van de cursisten. Het komt soms voor dat bedrijven wisselen. Jaarlijks wisselt een heel klein aantal bedrijven van test of testontwikkelaar. Staat in jouw uitnodiging een andere test? Neem dan contact met ons op onderaan deze pagina. We ruilen het oefenpakket graag voor je om.

Zorg dat je eerst de stappen doorneemt om het juiste oefenpakket te bepalen:

  1. Lees eerst de “Begin hier” bij jouw cursusoverzicht.
  2. Controleer jouw assessment uitnodiging.
  3. Neem ons bedrijvenoverzicht door.

Meer informatie hierover vind je in de kopjes hierboven. Als je toch een onderdeel denkt te missen, neem dan contact met ons op onderaan deze pagina. We vullen het oefenpakket graag voor je aan.

Zorg dat je eerst de stappen doorneemt om het juiste oefenpakket te bepalen:

  1. Lees eerst de “Begin hier” bij jouw cursusoverzicht.
  2. Controleer jouw assessment uitnodiging.
  3. Neem ons bedrijvenoverzicht door.

Meer informatie hierover vind je in de kopjes hierboven. Als je toch een onderdeel denkt te missen, neem dan contact met ons op onderaan deze pagina. We ruilen het oefenpakket graag voor je om.

Het gaat er om dat je altijd van jouw eigen uitnodiging uitgaat. Sommige werkgevers gebruiken namelijk meerdere assessmentbureaus of testen afhankelijk van de functie of afdeling waar je gaat werken.

Zo heeft bijvoorbeeld Aldi een andere test voor staf en senior personeel dan voor trainees en starters. Ook kan het voorkomen dat iemand met een rechten studie het onderdeel syllogismen krijgt terwijl iemand met een technische studie het onderdeel stroomdiagrammen krijgt.

Ga daarom altijd uit van jouw eigen uitnodiging.

Nee, alle vragen die wij maken zijn door onszelf gemaakt. Dit betekent dat je altijd andere vragen krijgt op het assessment. Hellotest is niet gelieerd of verbonden aan de assessmentbureaus waarvoor wij oefenpakketten aanbieden. Al het oefenmateriaal is ontwikkeld zodat je je optimaal kunt voorbereiden op jouw test.

Wel zijn we de enige partij die op maat gemaakt oefenmateriaal aanbiedt. Dat betekent dat het oefenmateriaal wat wij aanbieden zo goed mogelijk aansluit bij de stijl van wat je kunt verwachten.

Het is altijd handig om een eventuele oefentest van de testontwikkelaar zelf te maken, dat geeft een goed idee van de stijl waarin de vragen straks getoetst wordt. Let op dat deze vragen vrijwel altijd een stuk makkelijker zijn dan de echte vragen van het assessment.

We zijn de enige aanbieden van oefenpakketten die specifiek oefenmateriaal ontwikkeld per type assessment. Dat wil zeggen dat wij zo goed mogelijk de vragen ontwikkelen in de stijl en moeilijkheid die je kunt verwachten op de echte test.

Het maken van een assessment gaat vaak gepaard met veel stress. Daarom wordt dat vaak als lastiger ervaren dan ons oefenmateriaal. Daarom werken wij ook met een aanbevolen score bij de quizzen. Die geeft aan hoe je scoort ten opzichte van andere cursisten. Daarmee weet je wanneer je klaar bent voor de test.

Sommige vragen in ons oefenmateriaal zijn vrij lastig. Ook zitten er regelmatig instinkers in waardoor je een ander antwoord moet geven dan je zou verwachten. Daardoor denk je soms dat je een fout hebt gevonden, terwijl dat niet zo is.

Wij streven ernaar dat je zo goed voorbereid mogelijk aan de test begint. Als je dus een fout denkt gevonden te hebben, neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee naar de vraag en geven ook graag extra uitleg over de vraag.

Hellotest streeft daarnaast altijd naar de hoogste kwaliteit bij ons oefenmateriaal. Daarom wordt al ons oefenmateriaal eerst door een controleur getest. Daarna wordt het oefenmateriaal gratis aan bestaande cursisten aangeboden om door te lopen. Daarna pas wordt het oefenmateriaal beschikbaar gesteld voor alle cursisten en in de winkel.

Helaas kan het toch voorkomen dat er een fout of slordigheid voorkomt in het materiaal. Daarom horen we het graag als je iets gevonden hebt. Dan kunnen we dat zo snel mogelijk aanpassen en ons oefenmateriaal perfectioneren.

Als je een fout gevonden hebt, geef die dan door via ons contactformulier onderaan deze pagina. Als je meerdere vragen hebt, zou je deze dan willen bundelen. Let op: meldt altijd welke oefentoets en vraag het is. Het makkelijkste is om een link van de quiz meesturen. Dan kunnen we je het beste helpen.

Als je een eerder oefenpakket hebt gekocht én je hebt nog toegang dan kan je met korting ons totaalpakket aanschaffen!

De prijs van het totaalpakket wordt automatisch verminderd met jouw eerdere aankoop. Daarnaast krijg je twee extra maanden toegang tot al het oefenmateriaal. Tot slot krijg je met ons totaalpakket toegang tot ALLES wat we hebben. Dit is dus ideaal als je meerdere testen moet maken.

Klik hier om naar het totaalpakket te gaan.

Let op: zorg ervoor dat je ingelogd bent om de korting te claimen.

Als alle cursussen zijn verdwenen in het cursusoverzicht is jouw toegang tot Hellotest verlopen. Je hebt hiervan een automatisch bericht ontvangen, 48 uur voordat jouw toegang verliep. Het is niet meer mogelijk om een cursus te reactiveren zodra de toegang is verlopen.

Als je net de deadline hebt gemist, of er gaat iets mis met verlengen, dan denken we graag even met je mee voor een oplossing. Neem dan contact met ons op onderaan deze pagina.

  • Reguliere oefenpakket – 30 dagen toegang
  • Samengesteld oefenpakket (FMCG, Law, Big Four, etc.) – 60 dagen
  • Hellotest Totaalpakket – 60 dagen toegang
  • Toelatingstesten (21+ toetsen) – 60 dagen toegang

In sommige gevallen verdwijnen oude onderdelen in jouw cursusoverzicht als je het totaalpakket aanschaft. Dit is een bij ons bekend probleem dat we heel makkelijk en snel kunnen corrigeren. Neem contact met ons op onderaan deze pagina als er onderdelen verdwenen zijn na aanschaf van het totaalpakket.

Hulp bij het oefenmateriaal

Voor een assessment geldt dat er altijd een gedeelte niet slaagt, meestal ligt dit percentage op 50%. Als je bij bepaalde werkgevers solliciteert, kan dit percentage hoger liggen. Maar je moet er vanuit dat je tenminste 50% van alle andere kandidaten moet verslaan qua score op de echte test.

Door te oefenen, gaat je score flink omhoog. Daarnaast werken wij met een aanbevolen score, deze staat altijd bij de quiz vermeld. Het is de bedoeling dat je consequent hoger scoort dan de aanbevolen score. Pas dan ben je goed voorbereid op de echte test.

Onze aanbevolen score is gebaseerd op de resultaten van al onze cursisten die je zijn voorgegaan. Dus niet gebaseerd op op de resultaten van het echte assessment! Wij hebben de gemiddelde score van onze cursisten genomen en deze naar boven afgerond. Stel dat iedereen na twee of drie keer oefenen gemiddeld 70% voor onze quiz haalt. Dan stellen wij de aanbevolen score op bijvoorbeeld 75%.

Als je een score haalt die hoger is of gelijk aan 75% ben je dus beter voorbereid dan het gemiddelde van al onze cursisten.

Bedenk hierbij het volgende:

  1. Veel kandidaten bereiden zich helemaal niet voor op het assessment en scoren dus lager op de test.
  2. Kandidaten bereiden zich slecht voor, door bijvoorbeeld niet specifiek te oefenen.

Onze cursisten bereiden zich wél voor en bereiden zich specifiek voor. Als je dus de aanbevolen score haalt voor de test ben je goed voorbereid op de test en is de kans groot dat je de andere kandidaten verslaat.

Dit is sterk afhankelijk per test en per persoon. Onze gemiddelde aanbeveling is twee tot vier dagdelen, dus acht tot 16 uur. Dit is sterk afhankelijk van je ervaring met testen, je vooropleiding en hoeveel tijd je tot jouw beschikking hebt. Een goede inschatting of je klaar bent voor de test is onze aanbevolen score.

Je kunt elke quiz onbeperkt opnieuw maken. Druk hiervoor op “Quiz opnieuw maken”. Neem contact met ons op onderaan deze pagina als dit niet lukt.

We willen natuurlijk dat je het beste resultaat haalt en onze hulp eindigt niet bij jouw aankoop. Als je een vraag niet begrijpt of je wilt meer uitleg hebben over een probleem kan je contact met ons opnemen onderaan deze pagina. We lichten graag de vraag toe.

Let op: als je meerdere vragen hebt, bundel deze dan. Vermeld ook altijd welke oefentoets en vraag het betreft. Het makkelijkste is om een link van de quiz meesturen. Dan kunnen wij je het beste helpen.

Onze oefenpakketten zijn zo samengesteld dat je daarmee goed voorbereid bent en bevatten vaak al extra materiaal. Toch komt het soms voor dat je alles hebt gemaakt en graag nog wat meer zou oefenen. We denken graag met je mee of er aanvullend materiaal is wat je kunt maken. Neem daarvoor contact met ons op onderaan deze pagina.

Let op: aanvullend materiaal is altijd minder representatief dat de vragen die je al hebt gemaakt, omdat het vaak in een andere stijl is. Daarom is het niet altijd mogelijk om meer materiaal toe te voegen, dit kan soms een averechts effect hebben op je voorbereiding.

Nee, al ons oefenmateriaal is online op onze website. Wij bieden geen oefenmateriaal aan in de vorm van boeken, readers of als word / pdf bestanden.

Vragen over account

Je kan makkelijk zien tot wanneer jouw toegang geldig is bij abonnement. Na aankoop heb je beperkt toegang, hieronder een overzicht hoelang je toegang hebt na aanschaf:

  • Normaal oefenpakket (PiCompany, SHL etc.) – 30 dagen toegang.
  • Samengesteld oefenpakket (FMCG, Law, Big Four, etc.) – 45 dagen.
  • Hellotest Totaalpakket – 60 dagen toegang.
  • Toelatingstesten (21+ toetsen) – 60 dagen toegang.

Daarnaast krijg je 48 uur voordat jouw toegang verloopt een bericht van ons. Dit wordt naar het e-mailadres waarmee je de bestelling geplaatst hebt verzonden. Als je niet meer weet wanneer je jouw bestelling geplaatst hebt, kun je dat hier controleren: bestellingen.

Ja, zolang je nog toegang hebt, kan je jouw toegang tot het oefenmateriaal verlengen. Dat kan je hier doen.

Ja, in principe zit er altijd een PDF factuur bij jouw bestelling. Controleer dus eerst jouw mail. Anders kan je de PDF factuur downloaden via jouw account bij bestellingen.

Nadat je jouw bestelling hebt geplaatst, wordt een automatische e-mail gestuurd naar het e-mailadres waarmee je de bestelling hebt geplaatst. Je moet de e-mail binnen enkele minuten na het bestellen ontvangen. Als je deze niet hebt ontvangen, doe dan het volgende:

  1. Controleer jouw spamfolder.
  2. Controleer de prullenbak van jouw e-mailadres.

Als je na situatie 1 of 2 nog geen e-mail hebt, vraag dan een nieuw wachtwoord aan via “Wachtwoord vergeten“.

Lukt het nog steeds niet? Neem dan contact met ons op onderaan deze pagina.

Als een tijdelijk of oud e-mailadres ingevuld hebt, is deze mail verloren. Pas in dat geval het e-mailadres bij “Accountgegevens” aan naar een werkend e-mailadres waar je toegang tot hebt en vraag dan een nieuw wachtwoord aan.

Na jouw bestelling ben je altijd ingelogd, dan kan je dus nog het e-mailadres aanpassen. Als je de website verlaten hebt of uitgelogd bent én “Wachtwoord vergeten” werkt niet, neem dan contact met ons op onderaan deze pagina.

Als je tijdens het aanmaken van een account (tijdens afrekenen) een verkeerd e-mailadres hebt ingevuld, kan je twee dingen doen:

  1. Als je nog ingelogd bent, kan je jouw gegevens wijzigen via Mijn Account.
  2. Als je niet ingelogd bent, neem dan contact met ons op onderaan deze pagina.

Bedenk dat onze klantenservice kantoortijden aanhoudt. Mocht je dus direct toegang nodig hebben, is het verstandig om het pakket nogmaals te bestellen. Dan storten wij het teveel betaalde z.s.m. terug.

I need to practice in English

Check your “Belangrijke informatie over … ” email. In this email you will find a detailed guide how to get access to your English materials. There is coupon included to get free access to the English material on our English version website.

De persoonlijkheidstest

Voor testen als de persoonlijkheidstest, motivatie- of werkstijl-analyse geven wij geen advies welke antwoorden je moet kiezen. Het beste advies is om de vragenlijst in te vullen zoals je bent. Als je je namelijk anders voordoet op de vragenlijst kan dat later voor veel teleurstelling zorgen.

Stel je doet je voor iemand die heel extravert is, van sales houdt en gemotiveerd raakt door team successen. Dan word je in een team geplaatst met gelijksoortige collega’s. Als je echter helemaal niet van groepen houdt, of sales en meer gemotiveerd raakt door bonussen zit je niet in het juiste team. Dat kan dan weer tot ontevredenheid leiden en misschien wil je daardoor zelfs na een halfjaar van baan wisselen. Wees dus eerlijk.

Er zijn bij dit soort testen geen goede of foute antwoorden. Elke grote (of kleinere) werkgever heeft diverse teams of afdelingen waar plek is voor verschillende soorten mensen. Door eerlijk te zijn, kan de werkgever je beter in een team plaatsen waar je beter past.

Er bestaan grofweg twee type persoonlijkheidstesten: puntscores en kiezen.

Puntscore: bij dit type (type A) persoonlijkheidstest word je gevraagd om jezelf een score te geven van 1 tot 5 op verschillende stellingen. Waarbij 1 vaak staat voor “zeker niet” en 5 staat voor “zeker wel”.

Kiezen: bij dit type (type B) worden stellingen tegen elkaar afgezet waarbij je moet aangeven welke stelling het meest of het minst van toepassing is.

Voorbeelden van stellingen zijn:

  • Ik hou van het oplossen van complexe problemen.
  • Ik ben een goede vriend.
  • Ik hou van sociale activiteiten.

In de type A) persoonlijkheidstest kun je alle onderdelen zo hoog of zo laag scoren als je zelf wilt. Bij type B) moet je kiezen welke het meest en het minst van toepassing zijn.

Daarnaast hebben veel persoonlijkheidstesten onderlinge controlevragen. Die houden bij welke score je bij welke stelling invult, en test die bij andere stellingen. Op die manier wordt er geprobeerd een betrouwbaar beeld van jouw persoonlijkheid te schetsen.

Hier vind je meer informatie over de big five.

Hier vind je meer informatie over de DISC test.

Hier vind je meer informatie over de MBTI test.

Hier vind je meer informatie over de Roos van Leary.

Stel een vraag

Rinke - Head of support

Rinke - Head of support

Rinke staat voor al jouw vragen klaar. Op werkdagen beantwoordt Rinke alle vragen tussen 09:00 en 17:00.