Zeven factoren om rekening mee te houden bij je sollicitatiegesprek

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Natuurlijk zijn jouw opleiding, werkervaring en competenties van groot belang als je solliciteert. Maar wist je dat ook allerlei andere factoren een grote rol spelen bij je sollicitatiegesprek? Zorg ervoor dat deze factoren er niet toe leiden dat jij wordt afgewezen.

Cv in orde

Altijd spannend een sollicitatiegesprek, zeker als het om een baan gaat die je heel graag wilt hebben. Als je voor een gesprek wordt uitgenodigd, kun je er van uitgaan dat je voldoet aan allerlei eisen die gesteld worden aan degene die de vacante functie moet gaan opvullen. Je cv is blijkbaar dus in orde: op je opleiding en werkervaring kun je niet meer afgewezen worden. Nog even laten zien dat je over de juiste competenties beschikt en dan is de baan voor jou. Er kan eigenlijk niets meer misgaan, of toch wel?

Andere factoren

In de praktijk blijkt dat allerlei andere factoren een grote rol spelen bij de keuze uit de verschillende kandidaten. Die keuze wordt lang niet altijd op feiten gebaseerd, maar ook op gevoel. Je doet er dus goed aan om van te voren ook aandacht te besteden aan deze factoren. Lees onderstaande tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Je kleding: let op de dresscode

Flauw, maar waar: hoe je er uit ziet is erg belangrijk. Kom jij in een joggingbroek aanzetten bij een bedrijf waar een formele dresscode geldt, dan sta je gelijk 4-0 achter. Hou er rekening mee dat je gelijk in de eerste seconden al gekeurd wordt en daarbij speelt je kleding een belangrijke rol. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de kledingregels die gelden bij de organisatie waarbij je solliciteert. Bij een informele organisatie kun je beter niet al te chic komen, maar andersom is nog erger. Te casual bij een bedrijf met een formele kledingstijl scoort zeker niet goed. 

Weet je niet zo goed wat je aan moet doen, kies dan voor een jasje in een onopvallende kleur. Dat is altijd een veilige keuze. Besteed ook aandacht aan je haar, nagels en accessoires zoals een tas. Kom nooit met een plastic zak van een supermarkt aanzetten of een versleten rugzak, maar kies iets uit wat bij je kleding past.

Je online aanwezigheid: check wat er over je te vinden is

Grote kans dat voordat je op gesprek komt, je naam is gegoogeld door de recruiter. Doe dat dus ook zelf eens en kijk wat er zoal over jou te vinden is op internet. Vind je niets verontrustends, dan weet je dat dat in ieder geval goed zit. Zorg dat je social media niet voor onbekenden te zien zijn, zodat je potentiële werkgever daar geen kijkje op kan nemen. Van je LinkedIn-profiel wil je juist wel dat hij zichtbaar is voor werkgevers. Besteed dus alle aandacht aan het zo goed mogelijk inrichten van je profiel. Laat zien over welke ervaring je beschikt, vraag anderen om aanbevelingen en voeg eventueel je portfolio toe. Uiteraard zorg je ook voor een goede, professionele foto bij je profiel. 

Een andere manier om je professionaliteit online te benadrukken is het schrijven van een blog over vakinhoudelijke zaken. Ook een persoonlijke website kun je gebruiken om bijvoorbeeld je portfolio online te zetten.

Je kennis over het bedrijf: zorg dat je zo veel mogelijk over het bedrijf te weten komt

Voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, moet je uitgebreid onderzoek doen naar alle ins en outs van het bedrijf. Uiteraard weet je wat voor producten en diensten de organisatie levert. Maar daarnaast moet je nog veel meer weten: wat is de missie, wat zijn de doelen, wie zijn de belangrijkste klanten, hoe is de organisatiestructuur, enzovoort. Een groot deel van deze informatie is op internet te achterhalen. Weer even googelen natuurlijk om te zien of de organisatie de laatste tijd nog in het nieuws is geweest. Daarnaast bekijk je uiteraard de website goed en verdiep je je eventueel in jaarverslagen en naar buiten gebrachte publicaties. Tijdens je sollicitatiegesprek kun je hiermee laten zien dat je je helemaal in het bedrijf verdiept hebt en bijzonder gemotiveerd bent om er te werken. Daarnaast kan deze kennis je helpen om vragen tijdens je gesprek to the point te beantwoorden.

Geef je er blijk van niets over het bedrijf te weten, dan zal dat de indruk wekken dat je niet echt geïnteresseerd bent in de functie.

De functie-eisen: zorg dat je ze paraat hebt

Uiteindelijk draait het bij het sollicitatiegesprek natuurlijk om de functie-eisen en in hoeverre jij hier aan kan voldoen. Zorg ervoor dat je precies weet wat er van je gevraagd wordt. In eerste instantie kun je deze informatie uit de vacaturetekst halen, maar schroom ook niet om op andere manieren proberen te achterhalen wat de functie precies inhoudt. Ken je medewerkers of oud-medewerkers van de organisatie waarbij je gesolliciteerd hebt, ga daar dan eens mee praten. Of met iemand die je kent die ergens een vergelijkbare functie vervuld heeft.

Als de functie niet helemaal aansluit op je opleiding of je werkervaring, bedenk dan hoe je dat op gaat lossen. Daar kun je geheid vragen over verwachten.

Zijn er voor jezelf bepaalde zaken nog niet duidelijk over de taken die jij moet gaan vervullen, stel daar tijdens het gesprek dan gerust vragen over.

Je enthousiasme over de baan: laat het blijken

Je enthousiasme voor de baan waarop je gesolliciteerd hebt is vaak de sleutel tot succes. Iemand die alle kwalificaties voor de functie heeft, maar niet enthousiast overkomt, zal niet zo gauw de ideale kandidaat zijn. Vaak neemt een werkgever liever iemand aan die minder ervaring heeft, of enkele competenties mist, maar overduidelijk heel graag aan de slag wil om iets moois van de functie te maken. Laat dus duidelijk je interesse zien. Ook als je iemand bent, die nooit zo te koop loopt met zijn gevoelens en bang is om overdreven over te komen! Als jij niet laat zien dat je enthousiast bent, dan weet niemand dat.

Je lichaamstaal: let op je non-verbale communicatie

Ook zonder iets te zeggen, communiceer je. Bij een sollicitatiegesprek begint dat al als je de kamer komt binnen lopen. Hoe is je houding? Loop je rechtop en straal je energie uit of loop je gebogen en maak je een vermoeide indruk? Geef na binnenkomst iedereen een stevige handdruk en kijk de anderen daarbij aan. Zorg ervoor dat je rechtop in je stoel zit en maak regelmatig oogcontact met alle aanwezigen. Probeer ook je gezichtsuitdrukking in bedwang te houden. Kijk geïnteresseerd, glimlach vaak en knik regelmatig als een ander aan het woord is. Let ook op je gebaren. Als je je verhaal met gebaren ondersteunt, maakt dat over het algemeen een goede indruk. Overdrijf hier echter niet mee.

Je communicatieve vaardigheden: laat ze zien

Voor veel functies zal in de functieomschrijving zijn opgenomen dat goede communicatieve vaardigheden van belang zijn. De uitgelezen gelegenheid om je potentiële werkgever te laten zien dat jij over de communicatieve vaardigheden beschikt is je sollicitatiegesprek. Wees je je daar dus van bewust. Luister aandachtig als een ander iets zegt of vraagt en probeer gestructureerd en samenhangend te antwoorden. Wees daarbij kort en bondig. Hou zeker geen ellenlange verhalen met details die niemand interesseren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!