Hou je het voor je baas geheim als je aan het solliciteren bent

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je al een poosje ergens werkt en toe bent aan wat anders, is het logisch dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Vertel je dit eerlijk aan je werkgever of toch maar liever niet? Sollicitatiegesprekken vinden meestal onder werktijd plaats. Kun je je sollicitatie eigenlijk wel geheim houden?

Op zoek naar een nieuwe baan?

Als je net met je eerste baan begint, ben je misschien helemaal enthousiast en denk je nog niet na over je volgende stap. Maar na een poosje gewerkt te hebben, begint het misschien toch te kriebelen. Je werk is misschien eentoniger dan verwacht of die leuke collega’s blijken toch wat minder leuk te zijn. En die doorgroeimogelijkheden lijken ook nog een poosje op zich te laten wachten. Wat dan? Blijven zitten waar je zit of toch maar op zoek naar iets anders? Als je besluit om te gaan solliciteren, hoe pak je dat aan? Wat zal je baas er van vinden dat je weg wilt? Ga je dat aan hem of haar vertellen?

Is netwerken een goed idee?

Als je net afgestudeerd bent of werkloos, is het heel simpel: iedereen mag weten dat je op zoek bent naar werk. Je kunt het niet genoeg aan iedereen vertellen die je tegenkomt. Hoe meer mensen weten wat je zoekt, hoe groter de kans is dat je ook daadwerkelijk een leuke functie vindt. Netwerken heet dat. Maar als je al een baan hebt en daar weg wilt, is het dan slim om ook zo te werk te gaan? Op die manier is de kans natuurlijk groot dat je werkgever er ook achter komt dat je op zoek bent naar iets anders.

Je werkgever wel of niet vertellen?

Je moet dus van te voren goed verzinnen of je wilt dat je werkgever te weten komt dat je aan het solliciteren slaat of dat je dat liever geheim houdt.

In een aantal gevallen is het helemaal niet erg als het je werkgever ter ore komt dat je op zoek bent naar iets anders. Als je bijvoorbeeld weet dat bij een reorganisatie jouw functie komt te vervallen zal niemand er vreemd van opkijken als je gaat solliciteren. En als je op tijdelijke basis ergens werkt, kan het geen kwaad dat je werkgever weet dat dit voor jou niet de ideale situatie is. Als ze jou graag willen houden, moeten ze je maar een vast contract aanbieden. Ook in het geval van een conflict, kun je laten zien dat je graag de eer aan jezelf houdt en probeert om zo snel mogelijk weg te komen.

In alle andere gevallen kun je beter je mond houden. Stel je vertelt het wel, maar het lukt je niet om op korte termijn iets anders te vinden? Je werkgever zal verder niet in jou willen investeren en de leuke klussen aan iemand anders geven. Het is dan voor beide partijen alleen maar wachten totdat je eindelijk weg bent. Maar hoe pak je dat solliciteren in het geheim dan aan?

Vertel het (bijna) niemand

Als je overal rondbazuint dat je een nieuwe baan zoekt, kun je er op wachten dat ook je baas dat vroeg of laat te weten komt. Dus vertel het alleen aan mensen die een baan in de aanbieding hebben en mensen waarvan je weet dat ze hun mond kunnen houden. Dus vertel niet even bij het koffieapparaat aan die aardige collega van een andere afdeling dat je net zo’n leuke vacature hebt gezien. De kans is groot dat die informatie zich dan snel verspreidt. Laat je ook niet verleiden om het vertrouwelijk aan een ex-collega te vertellen als jullie zitten te roddelen over de wanprestaties van je leidinggevende. Die ex-collega heeft waarschijnlijk nog meer contacten met je bedrijf en zal misschien zijn of haar mond niet kunnen houden.

Zoek niet onder werktijd naar vacatures

Het is natuurlijk heel verleidelijk om op een stil moment even op je favoriete banensites te kijken of er nog een passende vacature is waarop je kunt reageren. Maar wat doe je dan als er ineens een collega achter je staat of als er een telefoontje komt waardoor je vergeet om die website weg te klikken? Niet doen dus. Je kunt beter in je vrije tijd op zoek gaan naar vacatures. En als je nieuwsbrieven krijgt met vacatures, laat je deze natuurlijk niet in je mailbox van je werk binnenkomen.

Laat ook online niet merken dat je een nieuwe baan zoekt

LinkedIn is natuurlijk een prima medium om aan anderen te laten weten dat ‘je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging’. Maar doe dat dan wel zo, dat je niet de kans loopt dat ook je werkgever er op deze manier achter komt. Zet het dus niet met grote letters op je profiel. Wat je wel kunt doen is de optie ‘Recruiters laten weten dat u beschikbaar bent voor carrièrekansen’ aanzetten. Zet de optie uit waarmee je alles wat je doet op LinkedIn aan heel de wereld laat zien. Volg je dan een bepaald bedrijf omdat jij daar wel carrièrekansen voor jezelf ziet, dan komt je werkgever dat in ieder geval niet te weten.

Voor de andere social media geldt hetzelfde als voor LinkedIn: laat hierop niet openlijk zien dat je nieuw werk zoekt.

Werk gewoon hard door

Ook al ben je in gedachten misschien al weg, ga gewoon door met je werk totdat je echt die andere baan gevonden hebt. Als je de kantjes er vanaf gaat lopen of ineens niet meer aan een nieuw project wilt beginnen, gaat dat wel erg opvallen. Ga dus gewoon door met waar je mee bezig was. Het is helemaal niet gezegd dat je die andere fantastische baan op korte termijn vindt. Als het zover is, heb je vast een opzegtermijn en dus tijd genoeg om je werkzaamheden af te ronden of aan een collega over te dragen.

Plan geen sollicitatiegesprek onder werktijd

Het valt erg op als je ineens een stuk netter gekleed dan normaal op je werk komt en dan zegt dat je weg moet, omdat je een afspraak bij de huisarts hebt. Probeer een afspraak aan het begin of eind van de dag te plannen en niet midden onder werktijd.

Neem als het kan die dag verlof op, zodat je helemaal niet hoeft te vertellen waarom je later op je werk bent of vroeger weg gaat. Als je veel sollicitatiegesprekken achter elkaar hebt, is dat natuurlijk wat lastig.

Vraag bij je sollicitatie om geheimhouding

Mag je op sollicitatiegesprek komen, laat dan tijdens het gesprek rustig weten dat je baas niets van je sollicitatie afweet. Vraag of je potentiële werkgever het ook geheim wil houden totdat je werkelijk bent aangenomen. Je kunt als reden geven dat je werkgever het niet leuk zal vinden dat je weg gaat. Je huidige werkgever opgeven als referentie kan dan overigens ook niet.

En als je baas er toch achter komt?

Ook al doe je alles nog zo zorgvuldig, het kan toch gebeuren dat uitlekt dat je aan het solliciteren bent. Een collega ziet je bijvoorbeeld binnenstappen bij het bedrijf waar je op gesprek gaat of de personeelsfunctionaris is een goede bekende van je leidinggevende en informeert toch maar even naar hoe je je werk doet.

Als je baas je confronteert met je sollicitatie, heeft ontkennen geen zin. Vertel rustig dat je aan het onderzoeken bent hoe je kansen op het ogenblik liggen op de arbeidsmarkt en dat je nog niet besloten hebt om bij je huidige werkgever weg te gaan. Tegelijk kun je dan aankaarten wat je als mindere punten van je huidige baan ervaart en vragen of daar niet iets aan te doen is. Misschien leidt dit wel tot nieuwe kansen in je huidige werk en kun je kiezen tussen die nieuwe uitdaging in een ander bedrijf of een promotie binnen je oude bedrijf.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!