Assessment zorg oefenen
Als je aan de slag wilt gaan in de zorg kan het zijn dat je naast een bevoegd diploma ook moet laten zien dat je bepaalde kennis of vaardigheden in huis hebt. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van een zorg assessment. In dit assessment word je getest door middel van vragen en opdrachten. Afhankelijk van de instelling of het ziekenhuis waar je gaat werken, krijg je een bepaalde test. Hieronder lees je wat je kunt verwachten op zo’n test.
96% van onze klanten beveelt ons aan!
“De beste voorbereiding op het assessment interview, alleen bij Hellotest.”
Corstiaan Smit – oprichter Hellotest
1.800+ oefenvragen
2.600+ oefenvragen
2.900+ oefenvragen
12.000+ oefenvragen
Belangrijkste tip voor het zorg assessment
Het assessment in de zorg is een bindende voorwaarde om te starten met jouw baan. Jouw score wordt vergeleken met een normgroep. Jouw score moet dan hoger zijn dan het gemiddelde van die normgroep. Als je dus goed oefent, heb je een grotere kans om de normgroep te verslaan.
Wat is een assessment in de zorg?
Als je solliciteert voor een baan in de zorg moet je soms een assessment maken. In principe is een assessment een verzameling van toetsen: capaciteitentest, persoonlijkheidstest en een praktijksimulatie. Vaak hoort er ook nog een interview bij. Vooral de capaciteitentest kan je heel goed oefenen. Deze test is ook een harde voorwaarde om te mogen starten.
Welke test je krijgt, hangt af van de werkgever. Sommige instellingen of ziekenhuizen gebruiken bijvoorbeeld de LTP Online, NOA MCT-H en andere weer PiCompany. In de kern lijken de testen op elkaar. Want ze toetsen abstract, numeriek en verbaal redeneren. Maar de manier waarop is heel anders. Daarom is het belangrijk dat je je specifiek voorbereidt op jouw test.
Waarom een assessment in de zorg?
Een assessment wordt afgenomen om te bepalen of de nieuwe zorgmedewerker de juiste vaardigheden en talenten in huis heeft. Daarnaast is een assessment ook een manier om potentiële kandidaten voor te selecteren. Je moet je voorstellen dat er tijdens een sollicitatieprocedure tientallen kandidaten binnenkomen. Het is dan lastig om met elke geschikte kandidaat in gesprek te gaan.
Door het inzetten van een assessment, wordt er alvast een voorselectie gemaakt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je pas wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wanneer je met jouw assessment beter dan 60% van de normgroep scoort. Die normgroep bestaat uit andere mensen met dezelfde opleiding als jij.
Welk assessment gebruikt een zorginstelling?
Iedere zorginstelling staat het vrij een assessment te kiezen. Daarom zie je dus ook dat de zorginstellingen heel veel verschillende testen gebruiken. In de tabel hieronder staat een overzicht met een aantal bij ons bekende zorg assessments en de testen die ze afnemen. Controleer altijd jouw eigen uitnodiging want die is leidend!
Hoe ziet een zorg assessment zorg eruit?
Heb je net een sollicitatiebrief voor die leuke zorgfunctie de deur uit gestuurd? Dan is er een kans dat je binnenkort een uitnodiging ontvangt om een assessment te maken. Je kunt deze uitnodiging ontvangen van het bedrijf waar je solliciteert of van het assessmentbureau.
Wanneer je start met je assessment, krijg je eerst een uitgebreide uitleg over wat je te wachten staat. Bijvoorbeeld: wat voor soort vragen erin staan en waar je op moet letten. Wil je vooraf nóg beter weten waar je aan toe bent? Dan kun je je ook voorbereiden door een assessment voor de zorg te oefenen.
Een assessment voor de zorg is vaak een capaciteitentest die bestaat uit abstract denken, cijfermatig denken en verbaal redeneren. In sommige gevallen wordt dit aangevuld met een interview en een praktijksimulatie.
Assessment verzorgende IG voorbeeld
Heb je gesolliciteerd naar de functie verzorgende IG en ben je op zoek naar meer informatie over het assessment verzorgende IG? Geen zorgen, dit assessment is vaak niet anders dan de algemene assessments die voor de zorg worden afgenomen. Uit de resultaten van het assessment rolt een assessment verslag verzorgende IG. Dit bestaat uit de volgende gegevens:
- De uitslag van jouw capaciteitentest.
- Het gescoorde % ten opzichte van de normgroep.
We vertellen verderop in dit artikel precies wat voor onderdelen er in het assessment verzorgende IG aan bod komen en welke vragen je kunt verwachten.
PiCompany test in de zorg
Eén van de testen die je kunt krijgen in de zorg is de PiCompany test. Deze heet ook wel de Connector Ability test. In deze test krijg je de volgende drie onderdelen:
In sommige gevallen moet je ook nog analogieën maken. Maar dat is lang niet altijd het geval. Zorg daarom dat je van tevoren goed uitzoekt welke test je precies moet maken.
LTP test in de zorg
Een andere test die je in de zorg of als verzorgende IG kunt verwachten is de LTP test. LTP gebruikt twee verschillende soorten testen:
- De LTP Online.
- De LTP g-test.
Elke test is compleet anders en toetst verschillende onderdelen. Ga naar de pagina van LTP om meer te lezen over deze test.
Hoe moet ik het assessment zorg oefenen?
Wacht af tot je een uitnodiging ontvangt voor het maken van het assessment. Daarin staat precies welke test je moet maken. Vervolgens zoek je het bijpassende oefenpakket hier op. Onze oefenpakketten zijn speciaal op maat gemaakt voor elk assessmentbureau. Zo ben je helemaal voorbereid op het echte werk.
Heel veel succes met het maken van het assessment en (hopelijk) met je nieuwe functie!
Start direct met oefenen
Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.
Waarom Hellotest?
- Binnen 2 minuten starten
- 100% online leeromgeving
- Mobiel, tablet en desktop
- Training op maat
- 96% slaagt voor de test
1.800+ oefenvragen
2.600+ oefenvragen
2.900+ oefenvragen
12.000+ oefenvragen
Veelgestelde vragen
Een assessment in de zorg meet de capaciteiten, persoonlijkheid, motivatie en drijfveren van medewerkers in de zorg. Daardoor wordt snel duidelijk of iemand geschikt is voor de zorg. Of om te zien waar iemands ontwikkelpotentieel ligt.