Werken bij NS betekent dat jij hét verschil kunt maken in de wereld van duurzame mobiliteit. Je zorgt ervoor dat miljoenen Nederlanders van deur tot deur in beweging worden gebracht.

De NS als werkgever

Als je gaat werken bij de NS, maak je deel uit van een organisatie die midden in de maatschappij staat en Nederland in beweging brengt. Van deur tot deur. Het is het grootste spoorwegbedrijf van Nederland. Werken bij de NS kan variëren van functie als conducteur, machinist tot werken op het hoofdkantoor. Ondanks de grote verscheidenheid in werkzaamheden blijft één ding overal hetzelfde: er wordt gekeken naar jou als persoon en wat jij nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Zo heb je een professionele ontwikkelingsmogelijkheden en een keuzeplan wat betreft secundaire voorwaarden. En, ook mooi meegenomen, mag je altijd vrij reizen in de tweede klas van de trein.

Sollicitatieprocedure bij NS

Solliciteren bij de NS begint op de aparte sollicitatiepagina van de NS. Hier kun je online het sollicitatieformulier invullen. Werkervaring, opleiding, persoonlijke gegevens en jouw CV kan hier worden ingevuld. Is er een match met jou en de gevraagde functie? Dan word je door een recruiter gebeld voor een kort kennismakingsgesprek. 

Bij een positief gesprek ga je door naar de volgende stap van de sollicitatieprocedure van de NS. Dit is het maken van het online assessment van de NS. Het assessment van de NS bestaat uit een capaciteitentest, een test waarin jouw probleemoplossend vermogen wordt getoetst een vragenlijst hoe jij reageert in stressvolle situaties. Deze testen kun je vanaf je eigen computer maken en duren ongeveer een uur. Ben je hier succesvol in en zijn de resultaten naar wens? Dan word je uitgenodigd voor een interview met de manager van desbetreffende functie waarop je hebt gesolliciteerd. Is dit gesprek ook goed verlopen? Dan word je vervolgens uitgenodigd voor een tweede en laatste gesprek. Hierna mag je je ook een werknemer van het grootste spoorwegbedrijf van Nederland noemen.

NS

  • Hoofdvestiging: Utrecht
  • CEO: Roger van Boxtel (1 aug. 2015–)
  • Aantal medewerkers: 21.011 (2018)

Let op: ga altijd uit van het assessmentbureau dat in jouw uitnodiging staat! Als je vragen hebt of twijfelt welk oefenpakket je moet hebben, neem dan contact met ons op.

Hoe ziet het NS assessment eruit?

Om jouw capaciteiten te testen, maakt NS gebruik van het assessment van LTP. Tijdens dit assessment krijg je vragen uit de volgende vier categorieën:

Rekenen met tabellen:

Rekenen met tabellen is gebaseerd op het begrijpen van jaarrekeningen en cijfers. Je moet snel eenvoudige berekeningen kunnen uitvoeren. Daarnaast moet je kunnen bepalen of berekeningen nodig en mogelijk zijn op basis van de gegevens.

Verbale analogieën:

Bij analogieën krijg je drie woorden te zien, vervolgens moet je hier een kloppende analogie van maken door één woord te selecteren. De eerste twee woorden hebben hetzelfde verband als het derde en vierde woord onderling hebben.

Voorbeeld: hand – vinger : voet – teen

Figuurreeksen (abstracte test):

Bij figuurreeksen krijg je een aantal figuren te zien. Vervolgens moet je op basis van de getoonde figuren een laatste figuur aanwijzen dat logisch volgt op de gegeven figuren.

Matrixen:

Bij matrixen krijg je figuren in een matrixvorm te zien, drie bij drie figuren. Je moet dan het figuur rechtsonder invullen op basis van de logica in de kolommen en/of rijen.

NS assessment oefenen

Om je perfect voor te bereiden op het assessment van NS is het verstandig om te oefenen. Dat kan met de oefentoetsen van Hellotest. Voor jouw NS assessment bieden we je het LTP oefenpakket. Dit pakket bestaat uit meer dan 1100 vragen, inclusief uitleg en antwoorden om je goed voor te bereiden. Daarmee kom jij niet voor verrassingen te staan tijdens je NS assessment. Succes!

Andere assessments van bedrijven