Een sollicitatiegesprek via Skype: hoe doe je dat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het eerste sollicitatiegesprek was traditioneel altijd het moment dat je in levende lijve kennismaakte met je toekomstige leidinggevende, de recruiter van het bedrijf en soms ook je toekomstige collega’s. Tegenwoordig kan het zomaar zo zijn dat je voor het eerste sollicitatiegesprek niet meer naar het bedrijf toe hoeft, maar dat het plaatsvindt in je eigen huis via een videoverbinding. Waar moet je rekening mee houden bij zo’n videogesprek?

Stap verder in sollicitatieprocedure

Als je na het schrijven van een sollicitatiebrief of het invullen van een sollicitatieformulier te horen krijgt, dat je een stap verder bent gekomen in de sollicitatieprocedure, dan ben je natuurlijk heel erg blij. Maar als dan blijkt dat die volgende stap een sollicitatiegesprek via een videoverbinding is, ben je misschien wat minder enthousiast. Toch komt dit steeds vaker voor. Werkgevers kiezen er tegenwoordig vaak voor om een eerste gesprek via Skype, FaceTime of Google Hangouts te voeren.

Niet alleen voor een functie in het buitenland

Als je in het buitenland solliciteert, heeft dat natuurlijk als voordeel dat je niet het vliegtuig hoeft te pakken om het gesprek te voeren. In het binnenland kan het ook reistijd schelen, zeker als je naar een functie aan de andere kant van het land solliciteert. Ook uitzendbureaus gebruiken vaak een gesprek via een videoverbinding voor een eerste screening van kandidaten.

Waar je ook solliciteert, het bedrijf zal je niet snel vragen of deze manier van een gesprek voeren wel jouw voorkeur heeft. Het enige wat jij kan doen is je goed voorbereiden en je zo goed mogelijk door het gesprek heen slaan.

Serieuze profielnaam en -foto

Of je nu wel of niet vaak gesprekken via Skype, Google Hangouts of FaceTime voert, een goede voorbereiding is essentieel als je een sollicitatiegesprek via een videoverbinding moet voeren.

Dat begint al met je profielnaam en profielfoto. Zorg voor een serieuze naam. Als je voor vrienden een grappige bijnaam gebruikt, moet je overwegen om voor je sollicitatiegesprek een nieuw profiel aan te maken onder je eigen naam. Hetzelfde geldt voor je profielfoto. Gebruik geen foto die niet geschikt is voor een sollicitatie.

Test de techniek

Een online sollicitatiegesprek staat of valt bij een goede techniek. Test dus van te voren of alles het goed doet. Ga niet ergens zitten waar de wifi steeds uitvalt. Werkt je webcam en is de beeldkwaliteit voldoende? Hetzelfde geldt voor het geluid. Ben jij goed te verstaan en kan jij de ander goed horen? Leen desnoods van iemand een laptop als de kwaliteit van je eigen laptop niet goed is. Het gebruik van een headset kan helpen om de geluidskwaliteit omhoog te krijgen. Je hebt daarbij ook minder last van omgevingsgeluid. Je hoeft hiervoor niet per se een dure headset te gaan kopen. De headset van je mobiel voldoet in de meeste gevallen ook.

Zorg voor een goed beeld

Besteed van te voren ook aandacht aan de manier waarop je in beeld komt. Zet je laptop op de goede hoogte. Belangrijk is dat je niet steeds naar beneden de camera in kijkt of dat maar een deel van je gezicht te zien is. Maak een proefopname om te zien hoe je overkomt. Kijk dan gelijk wat er behalve jou nog meer te zien is. Die stoel met die hoop kleren erop heb je misschien liever niet in beeld. Het beste kun je zorgen voor een neutrale achtergrond, zoals een lichte muur. Let ook op de lichtinval. Het is niet handig als je met je gezicht net in de schaduw zit.

Zorg voor een rustige omgeving

Zoek een plekje in huis waar je rustig kunt zitten en niet gestoord wordt. Instrueer eventuele huisgenoten dat ze niet tijdens het gesprek ineens binnen komen vallen. Hetzelfde geldt voor huisdieren. Die laten zich niet zo gemakkelijk instrueren, maar zorg er wel voor dat je tijdens het gesprek niet door ze wordt gestoord. Een kat die voor je beeldscherm gaat zitten of een hond die ineens gaat blaffen omdat de postbode wat in de brievenbus stopt, komt je concentratie niet ten goede. Zet ook je mobiel op stil.

Kies de juiste kleding

Je kledingkeuze is niet alleen van belang bij een sollicitatiegesprek bij het bedrijf zelf, maar ook als het gesprek online plaatsvindt. Doe gewoon hetzelfde aan als bij een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Vermijd in ieder geval afleidende kleding. Opvallende prints, felle kleuren en diepe decolletés zijn allemaal niet zo handig. Aan het deel van je kleding dat onder de tafel zit en niet zichtbaar is voor de camera hoef je natuurlijk niet zo veel aandacht te besteden. In plaats van je pumps kun je bij dit gesprek ook je dikke warme sokken dragen.

Oefen met vrienden

Ben je erg nerveus voor het videogesprek? Oefen dan van te voren met vrienden of familieleden. Laat ze vragen stellen die jij moet beantwoorden en oefen zo om op de juiste manier met de camera om te gaan. Kijk niet steeds naar jezelf, maar zorg ervoor dat je oogcontact maakt met je gesprekspartner door regelmatig in de camera te kijken. Dit is lastiger dan bij een echt gesprek, maar minstens even belangrijk. Het maakt het gesprek persoonlijker en helpt bij de conversatie.

Lach ook regelmatig. Doe dit wel alleen op het juiste moment. Als je continu zit te lachen, kan dat nogal onnozel overkomen.

Lichaamshouding en gezichtsuitdrukking

Als je in je eigen omgeving bent, ben je misschien geneigd om een beetje onderuit gezakt te zitten. Tijdens je videogesprek kun je dat beter niet doen. Ga rechtop aan een tafel zitten op een stoel met een rugleuning. Een bureaustoel met wieltjes is minder geschikt, omdat je dan al snel de neiging hebt om tijdens het gesprek met de stoel te rollen of te draaien. Zorg er ook voor dat je niet ergens aan gaat friemelen of met een potlood gaat tikken of iets dergelijks.

Doordat maar een klein deel van jou zichtbaar is tijdens het videogesprek, is je gezichtsuitdrukking erg belangrijk. Als je zegt ergens enthousiast over te zijn, dan moet je dat ook uitdragen. Kijk je de hele tijd heel chagrijnig, dan zal dat zeker geen goede indruk maken.

Dezelfde voorbereiding als bij gesprek ter plekke

Verder moet je een videogesprek op dezelfde manier voorbereiden als een sollicitatiegesprek ter plekke bij een bedrijf. Verdiep je grondig in het bedrijf, verzin welke vragen je zelf wilt stellen en bereid je voor op de vragen die je gesprekspartner kan gaan stellen. Zorg er ook voor dat je een elevator pitch paraat hebt voor het geval dat je gevraagd wordt om jezelf kort voor te stellen.

Spiekbriefje gebruiken

Voordeel van een online gesprek is dat je eventueel een spiekbriefje kunt gebruiken, dat je buiten beeld neerlegt. Schrijf hierop puntsgewijs datgene wat je niet wilt vergeten. Dat kan je elevator pitch zijn of antwoorden op vragen die je verwacht. Schrijf niet je hele verhaal uit. Het zal zeker te merken zijn als je een tekst voorleest en niet ‘spontaan’ vertelt. Het lijstje met vragen dat je wilt stellen mag wel duidelijk in beeld. Dat laat alleen maar zien dat je je goed hebt voorbereid.

Afronding van het gesprek

Is het gesprek ten einde, bedankt dan voor het gesprek. Een normaal gesprek beëindig je met het geven van een hand, maar dat is per Skype wat lastig. Zeg dus gewoon gedag en ga in geen geval zwaaien. Zorg er in ieder geval voor dat de verbinding verbroken is, voordat je in je ‘niet-sollicitatiestand’ zakt en een diepe zucht slaakt, je helemaal uitrekt of hard begint te zingen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!